Tensiuni la vârful puterii în Rusia: „Bucătarul lui Putin” îi acuză pe oligarhi că-i discreditează mercenarii

Tensiuni la vârful puterii în Rusia: „Bucătarul lui Putin” îi acuză pe oligarhi că-i discreditează mercenarii

Liderul naționalist Igor Girkin, fostul ofițer al Serviciului Federal de Securitate (FBS) care a condus forțele proruse din estul Ucrainei și a sprijinit anexarea Crimeei în 2014, a postat, sâmbătă, pe Telegram o informație potrivit căreia Evgheni Prigozin, fondatorul grupului de mercenari Wagner sugerează că banii oligarhilor alimentează discreditarea acțiunilor organizației sale în Ucraina.

Lipsa de rezultate pozitive pe front începe să creeze disensiuni în cercurile puterii de la Moscova, reiese din comentariul liderului naționalist rus care critică tot mai aspru modul în care evoluează războiul din Ucraina, relatează Newsweek.

ADVERTISING

Grupul Wagner a recrutat oameni pe bază de contract, inclusiv deținuți din penitenciarele din Rusia, pentru a lupta în Ucraina în schimbul amnistierii pedepselor lor. Grupul s-a confruntat cu numeroase acuzații pentru abuzuri și atacuri asupra civililor, iar recent a ajuns în dezacord cu unele autorități ruse.

Girkin a scris că remarca lui Prigozin care dă vina pe oligarhi pentru criticile la adresa Grupului Wagner ilustrează disensiunile în creștere de la vârful puterii.

„Dacă m-aș pricepe să desenez, aș face o caricatură cu două capete ale stemei noastre naționale (vulturul bicefal, n.red.), cu cele două capete ciugulindu-se una pe cealaltă. Divizarea puterii e în creștere", a scris acesta.

ADVERTISING

Girkin și-a repetat criticile la adresa liderilor ruși. Într-o altă postare, el a cerut socoteală regimului de la Moscova întrucât există indicii că Putin nu este destul de dur cu Ucraina, căutând negocieri în loc să cucerească această țară.

„Ei nu cred în 'Ucraina' și n-au de gând să facă eforturi pentru a o învinge, tot nutrind speranța idioată a unui 'compromis final'", a acuzat el.

Postarea lui Girkin nu este primul semn al lipsei de unitate din conducerea Rusiei în privința războiului din Ucraina, Putin confruntându-se cu o presiune crescândă pentru a schimba abordarea militară pe pe front.

ADVERTISING

Evgheni Prigozin, poreclit „Bucătarul lui Putin", a aruncat vina pe Ministerul rus al Apărării pentru incapacitatea de a cuceri Bahmutul, un oraș din regiunea ucraineană Donețk, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Într-un interviu acordat presei de stat ruse, fondatorul grupului Wagner a spus că trupele sale nu pot intra în oraș fiindcă armata nu a curățat clădirile de trăgători ucraineni.

În plus, fondatorul grupului de mercenari Wagner i-a încălcat autoritatea lui Vladimir Putin, punându-l într-o lumină defavorabilă. Potrivit ISW, Prigozin a postat o serie de înregistrări video în care a susținut că s-a dus în apropiere de Bahmut pentru a discuta cu Zelenski despre controlul teritoriilor din zonă. În înregistrările postate pe Twitter, Prigozin apare îmbrăcat în ținută militară, așa cum Zelenski s-a prezentat din prima zi a războiului, și vorbește de pe poziția unui lider de război care își vizitează trupele, imagine pe care Putin nu a adoptat-o până acum.

ISW a scris anterior că Wagner Group ar putea reprezenta o amenințare pentru rolul lui Putin.

Ivan Klyszcz, analist în cadrul Centrului Internațional pentru Apărare și Securitate, a declarat că este posibil ca Prigozin să se ridice împotriva lui Putin. „Probabil că va urmări să-și extindă influența în politica federală. În acest sens, Putin va fi obligat să-i facă pe plac. În caz contrar, Putin riscă să îndepărteze un aliat puternic care s-ar putea întoarce împotriva lui sau cel puțin va înceta să mai colaboreze", a spus Klyszcz pentru Newsweek.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇