Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, a încercat în această săptămână să-i încalce autoritatea președintelui rus, punându-l într-o lumină defavorabilă, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
Zelenski a făcut marți o vizită surpriză în Bahmut, despre care a spus că este „punctul cel mai fierbinte de pe toată linia frontului”. În orașul situat la întretăierea unor căi de legătură importante între regiunile Harkov, Donețk și Lugansk se dau lupte grele, iar forțele ruse sunt conduse de membri ai Grupului Wagner.
Potrivit ISW, Prigojin a postat o serie de înregistrări video în care a susținut că s-a dus în apropiere de Bahmut pentru a discuta cu Zelenski despre controlul teritoriilor din zonă, o subminare, probabil neintenționată, a lui Vladimir Putin, relatează Newsweek.
În înregistrările postate pe Twitter, Prigojin apare îmbrăcat în ținută militară, așa cum Zelenski s-a prezentat din prima zi a războiului, și vorbește de pe poziția unui lider de război care își vizitează trupele, imagine pe care Putin nu a adoptat-o până acum.
Întrucât Prigojin nu deține nicio poziție oficială în Rusia, "oferta" lui de a negocia cu președintele Ucrainei nu a fost "nici serioasă, nici autorizată", consideră grupul de analiză american, adăugând că liderul mercenarilor continuă să se erijeze într-o figură politică și militară proeminentă în Rusia.
"Astfel de comentarii absurde sunt probabil un răspuns la ofertele repetate ale lui Zelenski de a negocia direct cu Putin retragerea trupelor ruse din Ucriana", apreciază ISW.
"Pretinsa apariție a lui Prigojin în prima linie slăbește și mai mult prezentarea lui Putin despre sine ca lider pe timp de război", întrucât Putin nu doar că nu a mers în apropierea primelor linii ale frontului, dar nici măcar nu a vizitat vreunul dintre teritoriile ocupate de Rusia, arată analiștii americani.
De la declanșarea invaziei în Ucraina, pe 24 februarie, Vladimir Putin a făcut doar câteva vizite în unități militare din Rusia.
Prigojin nu l-a criticat niciodată în mod direct pe liderul de la Kremlin pentru faptul că nu a dorit sau reușit să discute direct cu Zelenski sau pentru că nu s-a dus pe front, însă vizita lui și cea a lui Zelenski la Bahmut riscă să-i creeze lui Putin o imagine mai degrabă umilitoare decât una eficientă, notează ISW.
Experții americani apreciază că Prigojin are motive ascunse să-și trimită mercenarii la război, iar ISW a transmis anterior că Wagner Group ar putea reprezenta o amenințare pentru rolul lui Putin.
Ivan Klyszcz, analist în cadrul Centrului Internațional pentru Apărare și Securitate, a declarat că este posibil ca Prigojin să se ridice împotriva lui Putin. "Probabil că va urmări să-și extindă influența în politica federală. În acest sens, Putin va fi obligat să-i facă pe plac. În caz contrar, Putin riscă să îndepărteze un aliat puternic care s-ar putea întoarce împotriva lui sau cel puțin va înceta să mai colaboreze", a spus Klyszcz, luna trecută, pentru Newsweek.