"Ministrul" nevăzut de la Kremlin care capătă influență pe lângă Putin

"Ministrul" nevăzut de la Kremlin care capătă influență pe lângă Putin

Oligarhul Evgheni Prigojin, fondatorul trupelor de mercenari Wagner Group, a devenit la fel de important pentru președintele Rusiei precum ministrul de Externe, Serghei Lavrov, și cel al Apărării, Serghei Șoigu.

Fostul deținut politic rus Mihail Hodorkovski a spus Comisiei de Afaceri Externe a parlamentului britanic că Evgheni Prigojin, oligarhul care a recunoscut abia luna trecută că a fondat gruparea de mercenari aflată la ordinele lui Putin, are acum la fel de multă putere la Kremlin precum cei mai de seamă miniștri.

ADVERTISING

Potrivit omului de afaceri rus, Prigojin se află în spatele numirii generalului Serghei Surovikin la comanda operațiunilor militare din Ucraina și are o colaborare strânsă cu acesta, scrie The Guardian.

Popularitatea Grupului Wagner în Rusia a crescut mult în ultimele luni, întrucât și-a justificat existența ca o alternativă la o eventuală mobilizare mai amplă, consideră Hodorkovski.

Totuși, având un efectiv de numai 7.000 de oameni, Wagner Group nu va putea fi considerat responsabil pentru eșecurile din Ucraina, spre deosebire de armata Rusiei, care are între 150.000 și 200.000 de militari.

Hodorkovski crede că țapii ispășitori vor fi miliardarul Iuri Kovalciuk, "omul cu banii" al lui Vladimir Putin, și Serghei Șoigu, care l-ar fi presat în mai multe rânduri pe liderul de la Kremlin să declanșeze invadarea Ucrainei, asigurându-l că în trei zile Kievul va cădea.

ADVERTISING

Grupul Wagner, care recrutează inclusiv deținuți, îi permite lui Vladimir Putin să mintă, să nege răspunderea pentru anumite fapte grave și să aplice o politică ilegală. "Sunt implicați în terorism și în crime", acuză Hodorkovski.

Acesta a adăugat că Marea Britanie și alte țări au condamnat târziu acest grup, în ciuda activității sale evident "teroriste" din Africa.

Hodorkovski consideră că importanța Grupului Wagner la Kremlin va crește, întrucât reluarea recrutărilor ar fi o decizie politică foarte periculoasă pentru Putin, în condițiile în care rezistența la mobilizare l-a obligat să-i pună capăt mai devreme decât preconizase.

ADVERTISING

Fostul deținut politic susține că 700.000 de oameni ar fi părăsit Rusia de la începerea mobilizării, ceea ce reprezintă "o serioasă lovitură pentru industria de apărare a lui Putin și pentru economia Rusiei". El crede că acest impact ar fi mai puternic chiar decât toate sancțiunile impuse de Occident Moscovei.

"Acești oameni sunt cei mai activi și mai educați, cu o anumită situație materială, inclusiv 30.000 de programatori ruși stabiliți în principal în Cipru. Asta a afectat semnificativ capacitatea Rusiei de a continua războiul cibernetic", a explicat Hodorkovski.

În plus, au plecat din Rusia și mulți ingineri importanți pentru procesul de producție a armelor de mare precizie, iar Marea Britanie ar trebui să preia o mare parte din acești exilați cu înaltă calificare, a arătat disidentul rus.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇