Prigozin și Kadîrov încep să mârâie la Putin

Ajuns miliardar în urma unui program guvernamental de genul „cornul și laptele” pentru elevii din Rusia, cel supranumit „bucătarul lui Putin” reușește să controleze agenda publică de la Moscova cu ajutorul unor bloguri cu milioane de cititori, ce susțin războiul din Ucraina, dar sunt tot mai critice la adresa Kremlinului.
Prigozin și Kadîrov încep să mârâie la Putin
  • Un raport al serviciilor secrete americane descrie o ceartă la cel mai înalt nivel, care a schimbat raportul de forțe între susținătorii președintelui rus.
  • Prigozin a distribuit intens pe rețelele sociale un videoclip în care soldați ai Grupului Wagner protestează față de condițiile din armată.
  • Kadîrov anunță că e nemulțumit de lipsa represaliilor ruse, în ciuda instituirii legii marțiale în teritoriile ocupate.
  • Grupul Wagner e responsabil cu ofensiva pe frontul de est, în zona localității Bahmut, pe care se chinuie s-o cucerească, fără succes, de la începutul verii.
  • Putin a lăsat să se dezvolte comunitatea de bloggeri militari, văzând-o ca pe-o supapă socială pentru a reduce presiunea opiniei publice asupra Kremlinului în perioada războiului.
  • În ultimele două zile, 90% dintre proiectilele de artilerie, dronele și rachetele lansate de Rusia au fost doborâte de apărarea antiaeriană din Ucraina cu ajutorul sistemului defensiv IRIS-T și a sistemelor NASAMS.

În urmă cu trei săptămâni, la Moscova apăreau primele semne că se formează o opoziție la adresa lui Vladimir Putin. Arestarea de către Rosvgardia a unui blogger plătit de Evgheni Prigozin, proprietarul armatei de mercenari Wagner Group, a fost o operațiune ieșită din comun, care a atras atenția agențiilor de informații din Occident.

De atunci, Prigozin, cel supranumit „bucătarul lui Putin”, a devenit tot mai vizibil și mai critic la adresa șefilor Armatei.

ADVERTISING

Primul pas făcut de miliardar, pentru a se poziționa ca o alternativă a conducerii militare de la Moscova, a fost în data de 26 septembrie când a anunțat public că el e proprietarul Wagner Group, o armată de mercenari, pe care regimul lui Putin a folosit-o, începând cu 2014, când a fost înființată.

„Aceasta e o poziție politică prin care a vrut să transmită că el, Evgheni Prigozin, va spune adevărul despre ce se întâmplă în Ucraina și va salva situația”, a declarat un oficial american, sub condiția anonimatului, citat de cotidianul Washington Post.

Din acel moment, magnatul rus s-a profilat tot mai mult ca un opozant al conducerii politice de la Kremlin.

Lipsa finanțării pentru forțele armate, cauza tensiunilor

Un raport realizat de serviciile de informații americane descrie o ceartă între Evgheni Prigozin și Vladimir Putin. Aceasta ar fi pornit, conform Washington Post, de la nemulțumirea miliardarului față de Ministerul Apărării, care nu face plăți și nu trimite arme și echipamente către soldații din Wagner Group.

Conform oficialilor americani, lipsa de finanțare cronică a trupelor a provocat tensiuni între actorii politici ruși.

Prigozin a distribuit intens pe rețelele sociale un videoclip în care soldați ai Grupului Wagner protestează față de condițiile din armată.

Aceștia se plâng de calitatea echipamentului, de faptul că armamentul nu funcționează și că nu și-au primit rațiile de mâncare.

Miliardarul, prin acest mesaj care a lovit direct în credibilitatea internă a Kremlinului, a încercat să pună presiune pe Ministerul Apărării pentru a transfera fonduri către Grupul Wagner, susțin reprezentanți ai serviciilor de informații din SUA.

Influența lui Prigozin pe rețelele sociale din Rusia este în creștere, folosind-o pentru a pune într-o lumină favorabilă mercenarii din Grupul Wagner, cu toate că aceștia nu reușesc să-și treacă în cont succese militare pe teritoriul Ucrainei, se arată într-un raport al Institutului pentru Studiul Războiului. 

Prigozin, un avantaj de comunicare sau cine minte mai repede

Grupul Wagner e responsabil cu ofensiva pe frontul de est, în zona localității Bahmut, pe care se chinuie s-o cucerească de la începutul verii. 

„Prigozin însuși a recunoscut că forțele Wagner înaintează doar 100-200 de metri pe zi, ceea ce el susține, în mod absurd și fals, că este norma pentru războiul modern. Forțele Wagner sunt afectate de aceleași probleme de aprovizionare, de calitatea trupelor și a echipamentelor pe care magnatul rus le critică la Ministerul Apărării”, se arată în raportul citat.

De asemenea, Prigozin a negat că a văzut sau că a distribuit clipul în care militarii săi se plângeau de lipsa alimentelor și a echipamentelor militare.

„Direcția principală de informații militare ucrainene (GUR) a anunțat că recruții din Grupul Wagner suferă de boli infecțioase grave precum HIV și hepatita C, iar doctorii ruși refuză să ofere asistență medicală unui număr tot mai mare de militari infectați, atunci când aceștia sunt răniți în luptă, de teamă să nu se îmbolnăvească și ei”, se mai precizează în raportul institutului american.

Prigozin și-a creat un avantaj de comunicare față de conducerea politică de la Kremlin, se arată în analizele comunității de informații occidentale.

Are capacitatea de a impune, într-o mare măsură, agenda publică din Rusia prin influența pe care o are asupra comunității de bloggeri militari ruși, cei care postează pe rețelele sociale, informații și opinii despre „operațiunea specială” din Ucraina.

El are posibilitatea să transmită rapid orice critică și să-și apere armata de mercenari, în ciuda insucceselor, în timp ce oficialii din conducerea Ministerului Apărării nu pot reacționa din cauza restricțiilor de comunicare impuse de regimul politic. 

Blogerii militari, o supapă socială

Vladimir Putin a lăsat să se dezvolte comunitatea de bloggeri militari, văzând-o ca pe-o supapă socială pentru a reduce presiunea opiniei publice.

Mai mult, această comunitate a contribuit la portretizarea Ucrainei ca stat inamic și la crearea unei uri populare împotriva vecinilor, care la începutul conflictului nu exista.

CitatWP

Ucrainenii, până la declanșarea invaziei, erau văzuți ca „frați”, existând multe punți de legătură sociale, economice și culturale.

Putin, prin această manevră, a căzut în propria capcană. Comunicarea pe platforme ca Telegram și VKontakte, cele mai mari rețele sociale din Rusia, nu mai poate fi cenzurată fără a provoca o ruptură printre „siloviki”, oamenii din cercul de putere al lui Vladimir Putin.

Astfel, președintele rus trebuie să continue un război pe care nu poate să-l câștige pentru a da satisfacție grupurilor militariste din societate, ale căror reprezentanți sunt Prigozin și Ramzan Kadîrov, cu generali fără autoritate, conduși de un ministru criticat intens pe rețelele sociale.

Kadîrov, supărat că „operațiunea specială” nu a devenit război

„Ramzan Kadîrov s-a plâns că răspunsul Kremlinului la atacurile ucrainene pe teritoriul Rusiei a fost slab, cerând ca Moscova să șteargă orașele ucrainene de pe suprafața pământului. Kadîrov mai susține că Rusia este, acum, angajată într-un război cu Ucraina și nu mai poate fi vorba de o operațiune specială, având în vedere că forțele ucrainene luptă pe teritoriul rus. Kadîrov mai spune că e nemulțumit de lipsa represaliilor ruse, în ciuda instituirii legii marțiale”, se arată în monitorizarea realizată de Institutul pentru Studiul Războiului.  

Încet, încet, se creează posibilitatea ca Rusia să se îndrepte spre o situație în care o „armată oficială”, fără victorii, cu multe pierderi și cu moralul la pământ, să se confrunte cu grupări paramilitare ale unor comunități, minorități religioase sau teritorii care-și declară autonomia, dar și cu armatele personale ale miliardarilor ruși.

Sancțiunile economice, criza din Ministerul Apărării și eroismul ucrainenilor au creat o situație greu de gestionat pentru Putin. Acesta e presat de venirea iernii, care va îngreuna și mai mult situația trupelor, și de retragerile de pe front.

NASAMSWK

Conform unor rapoarte ale forțelor ucrainene, în ultimele două zile, 90% dintre proiectilele de artilerie, dronele și rachetele lansate de Rusia au fost doborâte de apărarea antiaeriană din Ucraina cu ajutorul sistemului defensiv IRIS-T, livrat de Germania, și a sistemelor NASAMS, doborâtoarele de drone, livrate de SUA.

Din cauza faptului că nu a reușit să-și recunoască marea eroare strategică, aceea de a-i fi subestimat pe ucraineni, și să se retragă rapid din țara vecină, Putin a săpat în jurul lui un labirint care nu-i oferă nicio cale de ieșire.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇