Ucrainenii consideră că rezistența armată împotriva Rusiei trebuie continuată, iar negocierile cu Putin nu trebuie inițiate, relevă un sondaj recent.
Această majoritate se păstrează și în rândul vorbitorilor de limba rusă și a celor care locuiesc în estul țării, arată sondajul telefonic realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev în intervalul 21-23 octombrie prin apelarea aleatorie a 1.000 de subiecți din toate regiunile Ucrainei, cu excepția Crimeii.
Cum cred ucrainenii că trebuie să răspundă Kievul la bombardamentele Rusiei:
- 86% consideră că e necesară continuarea luptei armate, chiar dacă atacurile nu se opresc.
- 10% cred că trebuie inițiate negocieri cu Rusia pentru a opri bombardamentele cât mai repede posibil, chiar sunt necesare unele concesii în fața Moscovei.
Susținerea pentru rezistența armată în regiunile Ucrainei:
- Vest: 88%
- Centru: 89%
- Sud: 86%
- Est: 69%
Ponderea celor care sunt dispuși la concesii crește dinspre vestul spre estul țării, dar în toate regiunile majoritatea populației consideră că rezistența armată trebuie să continue. Chiar și în regiunile din est, puternic afectate de război, majoritatea populației susține lupta contra Rusiei.
Susținerea pentru negocieri cu Rusia în regiunile Ucrainei:
- Vest: 8%
- Centru: 6%
- Sud: 12%
- Est: 29%
Majoritatea vastă a respondenților care au vorbit în rusă (66%) consideră că rezistența armată trebuie să continue, chiar dacă bombardamentele nu se opresc și doar 29% cred că trebuie începute negocieri, chiar dacă ar fi necesare concesii.
Sondajul arată că, deși scopul bombardamentelor asupra orașelor a fost răspândirea panicii și reducerea rezistenței poporului ucrainean, Rusia nu a reușit, încă o dată, să-și atingă obiectivul.
Chiar dacă teroarea continuă, oamenii mor sau sunt răniți, iar familiile sunt nevoite să-și petreacă serile în întuneric, suferințele îndurate nu fac decât să întărească unitatea și rezistența poporului ucrainean, decis să obțină victoria în război, subliniază institutul sociologic din Kiev.