Cercetători curajoși încearcă să afle ce cred rușii cu adevărat despre război și Putin - o misiune periculoasă și complicată

Câțiva cercetători curajoși încearcă să treacă dincolo de propaganda Kremlinului și să afle ce cred rușii despre război, sancțiuni și despre Vladimir Putin. Dar într-o țară în care se aplică o cenzură extremă, iar opozanții regimului sunt arestați pe bandă rulantă, să pui întrebări și să obții răspunsuri reale reprezintă o activitate periculoasă și complicată.
Cercetători curajoși încearcă să afle ce cred rușii cu adevărat despre război și Putin - o misiune periculoasă și complicată
  • Sociolog: Autoritățile folosesc sondajele de opinie pentru a crea iluzia unei majorități zdrobitoare, acesta fiind un mecanism social foarte puternic.
  • Liderii din întreaga lume se întreabă ce gândesc rușii. De ce nu se revoltă și când opinia publică se va întoarce împotriva actualului președinte.
  • Anchetatorii acordă o atenție deosebită unor factori cum ar fi cât de repede răspund cei intervievați, cum respiră când e pusă o anumită întrebare și dacă sunt deschiși, prietenoși sau închiși și suspicioși.
  • 73% dintre susținătorii mobilizării se uită la televizor și cred că ei, personal, nu vor fi afectați de această decizie.
  • Peste 90% dintre ruși sunt îngrijorați din cauza numărului mare de decese din război.

Alexei Miniailo, 37 de ani, este un sociolog și activist politic, fost parlamentar în Duma de Stat, care a decis să rămână în Rusia pentru a studia evoluția opiniei publice după declanșarea invaziei.

Într-un regim autoritar, cu o economie supusă sancțiunilor și o propagandă extinsă, e dificil să afli ce gândesc rușii despre Vladimir Putin, despre război și despre viitor.

ADVERTISING

“Autoritățile folosesc sondajele de opinie pentru a crea iluzia unei majorități zdrobitoare, acesta fiind un mecanism social foarte puternic”, a declarat sociologul pentru Moscow Times.

“Oamenii află că cele mai multe persoane susțin războiul, așa că urmează aceeași tendință, anunțând că-l susțin și ei. Mi-am dat seama că trebuie să distrugem această iluzie, dacă dorim să se schimbe ceva în Rusia”, a explicat el. 

Liderii din întreaga lume se întreabă ce gândesc rușii. De ce nu se revoltă și când opinia publică se va întoarce împotriva lui Vladimir Putin?

Într-o țară supusă unei cenzuri draconice, cu mii de persoane arestate pentru că au încercat să protesteze sau au participat la manifestații antirăzboi, e dificil să dezvolți o modalitate prin care să comunici cu oamenii și să afli ce gândesc despre preocupările sociale și politice importante.

SondajCifra2

Cât de sinceri sunt rușii?

Combinând experiența profesională cu mult entuziasm și pasiune, Alexei Miniailo a reușit să creeze grupul Chronicles, care a început să-i intervieveze pe ruși prin telefon.

Marea problemă e că nimeni nu știe cât de sinceri sunt cei cu care vorbești și cărora le pui întrebări incomode. Astfel, e nevoie de multă muncă, ingeniozitate și răbdare pentru a reuși să obții informații relevante.

“Anchetatorii acordă o atenție deosebită unor factori cum ar fi cât de repede răspund cei intervievați, cum respiră atunci când e pusă o anumită întrebare și dacă sunt deschiși, prietenoși sau închiși și suspicioși”, a explicat Elena Koneva, un sociolog care s-a refugiat în Cipru, unde a creat o echipă de cercetători, ExtremeScan, cu care desfășoară anchete sociale telefonice în Rusia. 

“De exemplu, suntem intrigați de combinația de răspunsuri în care o persoană spune că susține războiul, dar vrea și ca acesta să înceteze imediat, indiferent de rezultat”, a spus Koneva.

În data de 21 septembrie, Vladimir Putin a anunțat mobilizarea „parțială”.

În aceeași zi, grupul de cercetători de la Chronicles a lansat un sondaj rapid pentru a măsura ce cred rușii despre mobilizare și război.

“În perioada 21-22 septembrie am chestionat 1.000 de persoane, folosind numere de telefon mobil selectate aleatoriu și, în perioada 28-29 septembrie, am realizat din nou același sondaj, întrebând alte 800 de persoane”, precizează raportul care prezintă rezultatele consultării opiniei publice.

SondajCifra3

Sondaj, date importante:

  • Sprijinul declarat pentru „operațiunea specială” continuă să scadă și a atins un nou un minim istoric;
  • Numărul de persoane care susțin războiul și cele care sunt împotriva lui tind să devină egale: în Rusia, 25–26% sunt „militariști” și 17–18%, „pacifiști”;
  • 73% dintre susținătorii mobilizării se uită la televizor și cred că ei, personal, nu vor fi afectați de această decizie;
  • Rușii bogați spun că “sunt gata să meargă pe front” de două ori mai des decât cei cu venituri mici și medii.

Deși a mai scăzut, Putin are o susținere foarte mare

ExtremeScan, centrul de sondaje condus de Elena Koneva, a realizat și el două sondaje de opinie după mobilizarea anunțată de Vladimir Putin, unul în perioada 21-22 septembrie, iar altul o săptămână mai târziu.

“51% dintre rezidenții ruși au precizat că susțin decizia de mobilizare parțială, imediat după anunţul președintelui. O săptămână mai târziu, această cifră a crescut la 54%. Media celor două valuri de răspunsuri e de 52%. Analiza a fost efectuată pe baza datelor combinate ale celor două sondaje”, e explicată într-un document procedura de strângere a datelor.

“În opinia noastră, cifrele sunt foarte mari, întrucât nu vorbim doar de încrederea în președinte sau de sprijin pentru o operațiune, undeva în străinătate”, se arată în raportul publicat de centrul sociologic.

Jumătate din populația Rusiei e de acord cu necesitatea măsurilor care implică riscuri pentru sănătatea și viața lor și participarea la acțiunile letale dintr-un stat vecin, e una dintre concluziile sondajului realizat de ExtremeScan.

Faptul că Putin a fost cel care a dat personal ordinul de mobilizare – așa cum anunțase anterior și recunoașterea republicilor separatiste, apoi, operațiunea militară specială, teme care nu au părăsit ecranele televizoarelor în ultimele șapte luni – a jucat un rol important, subliniază sociologii ruși în raportul lor. 

“Este foarte probabil ca măsurătoarea noastră să arate, în mod specific, sprijinul pentru decizia lui Putin, mai degrabă decât o atitudine conștientă față de extinderea numărului de militari, folosind trupe neregulate, care nu sunt voluntari, ci tineri civili, recrutați cu forța”, se mai arată în documentul ExtremeScan.

SondajCifra1

De ce se tem rușii?

În mod cert, mobilizarea parțială decretată de Vladimir Putin a provocat o ruptură importantă între publicul general și președintele Rusiei.

Dar, conform datelor strânse de sociologi, nu atât de mare încât să producă o schimbare a regimului politic.

Propaganda prin programe de televiziune funcționează, acesta fiind mediul din care majoritatea populației își ia informațiile.

Principala preocupare a oamenilor este numărul de ruși morți în războiul din Ucraina, anunță RussiaWatcher, un alt centru de sondare a opiniei publice, care încearcă să descopere adevărul din spatele propagandei Kremlinului. Peste 90% dintre oameni sunt îngrijorați din cauza numărului mare de decese.

A doua preocupare e reprezentată de situația economică. În luna octombrie, 74% dintre cetățenii ruși erau îngrijorați din cauza scăderii nivelului de trai.

A treia preocupare e reprezentată de izolarea internațională a Rusiei, 61% dintre oameni erau îngrijorați de faptul că țara lor nu mai are aliați.

Susținerea pentru invazie rămâne ridicată în toate studiile sociologice independente publicate în ultimele două luni.

Propaganda Kremlinului a reușit să transforme Ucraina și pe ucraineni în dușmanii de moarte ai rușilor și să facă în așa fel ca Putin să fie, încă, văzut ca un salvator și un protector al Rusiei.   


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇