Serghei Șoigu acuză Ucraina că vrea să folosească o „bombă murdară”. Zelenski și SUA îi răspund

Serghei Șoigu acuză Ucraina că vrea să folosească o „bombă murdară”. Zelenski și SUA îi răspund

Situația din Ucraina are o tendință spre o „escaladare necontrolată”, iar Ucraina pregătește o „bombă murdară”, a afirmat ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, într-o discuție avută duminică la telefon cu omologul său francez Sebastien Lecornu.

Potrivit AFP şi Reuters, Serghei Şoigu i-a împărtăşit omologului său francez îngrijorările legate de eventualele provocări din partea Ucrainei, prin recurgerea la o ‘bombă murdară’, fără a oferi însă dovezi în susţinerea afirmaţiilor sale.

Cei doi miniştri "au discutat despre situaţia din Ucraina, care se deteriorează rapid", a informat Ministerul Apărării rus într-un comunicat. "Există în continuare o tendinţă către o escaladare necontrolată", adaugă comunicatul, citat de Agerpres.

ADVERTISING

Ulterior, discuții similare a avut cu omologii britanic și turc.

Aşa-zisa "bombă murdară" combină explozivi tradiţionali cu materialele radioactive şi are, prin urmare, un efect dublu: provoacă o explozie şi contaminează radioactiv zona.

Zelenski: Dacă Rusia spune că Ucraina pregăteşte ceva, înseamnă un singur lucru - Rusia a pregătit deja toate acestea

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a respins duminică acuzaţiile Moscovei, transmite AFP.

"Dacă Rusia dă telefon şi spune că Ucraina pregăteşte ceva, înseamnă un singur lucru: Rusia a pregătit deja toate acestea. Cred că acum lumea trebuie să reacţioneze cât mai dur posibil", a declarat Volodimir Zelenski pe reţelele sociale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dacă Rusia a pregătit "o nouă etapă în escaladare, trebuie să vadă acum, în mod preventiv şi înaintea uneia dintre noile sale murdării, că lumea nu va accepta asta", a continuat el.

Volodimir Zelenski a subliniat că ameninţarea Rusiei de a folosi arme nucleare, "şi chiar mai mult împotriva ţării noastre care a renunţat la arsenalul său nuclear (...) este un motiv atât pentru sancţiuni, cât şi pentru un sprijin din ce în ce mai important pentru Ucraina".

Anterior, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, declarase pe reţelele sociale că "invenţiile ruseşti despre Ucraina care se pregăteşte să folosească o bombă murdară sunt pe cât de absurde, pe atât de periculoase".

ADVERTISING

"Ruşii îi acuză adesea pe alţii de ceea ce pregătesc chiar ei", a adăugat şeful diplomaţiei de la Kiev.

SUA: Afirmații false, lumea nu s-ar lăsa păcălită

Statele Unite resping "afirmaţiile clar false ale ministrului (rus al apărării) Şoigu, potrivit căruia că Ucraina se pregăteşte să folosească o bombă murdară pe propriul teritoriu", a afirmat și purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, Adrienne Watson, citată de AFP.

"Lumea nu s-ar lăsa păcălită dacă ar exista o încercare de a folosi această acuzaţie ca pretext pentru o escaladare", a avertizat ea.

Unul dintre cele mai negre scenarii

Declarațiile lui Serghei Șoigu vin într-un moment în care lumea este cu ochii pe Herson, unde apelul rușilor de a fi evacuat orașul sporește temerile de unul dintre cele mai negre scenarii despre care mai mulți experți occidentali și președintele Volodimir Zelenski au vorbit săptămâna aceasta.

Astfel, Rusia ar pregăti un atac terorist sub steag fals, prin minarea barajului Nova Kakhovka. Peste 80 de localități ar fi inundate, inclusiv Hersonul, sute de mii de oameni ar fi afectați iar centrala de la Zaporojie ar risca să rămână fără apă pentru răcirea reactoarelor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇