Povestea unui IT-ist rus care trăiește în pădure ca să scape de mobilizare: Dormitorul și biroul la cort, cămara în tomberon

Povestea unui IT-ist rus care trăiește în pădure ca să scape de mobilizare: Dormitorul și biroul la cort, cămara în tomberon

Un specialist în IT dintr-o regiune din sudul Rusiei trăiește de o lună în pădure ca să nu fie mobilizat. Și-a luat cu el două corturi, panouri solare, un modem, o antenă, o drujbă, provizii de mâncare și alte câteva lucruri care să-i facă izolarea mai confortabilă.

Adam Kalinin, al cărui nume real nu a fost dezvăluit din rațiuni de securitate, a povestit pentru publicația rusă MediaZona, fondată de cele două membre ale trupei anti-Kremlin Pussy Riot, cum trăiește de când s-a ascuns în pădure pentru a nu fi trimis pe front.

Tânărul a fost șocat când a aflat de mobilizare. Nu susține invazia Rusiei în Ucraina și are la activ câteva "coliziuni" cu sistemul represiv - a fost amendat și ținut câteva zile în arest pentru participarea la protestele antirăzboi, scrie publicația citată de Meduza.

ADVERTISING

Nu e pregătit să fugă din Rusia

Când s-a anunțat mobilizarea, a decis că nu trebuie să aștepte să-i bată poliția la ușă. Nu dorea, însă, nici să plece din Rusia, așa cum au făcut doi colegi. "Nu sunt pregătit pentru asta", a explicat el. Așa că a fugit în pădure.

"Am avut tot timpul o opțiune în fața ochilor: fie mă duc la magazin și mă iau pe sus la comisariat pentru încorporare, fie voi sta în condiții nu foarte confortabile în pădure, dar liber. N-a fost chiar o decizie ușoară", povestește Kalinin, adăugând că apropiații săi l-au susținut.

Pregătirile au durat cam o săptămână. În ultimii ani, el a mers în drumeții, prin urmare avea ceva experiență și multe lucruri utile - de exemplu, o drujbă, un fierăstrău obișnuit, un topor, un modem și o antenă. A trebuit să cumpere câteva panouri solare pentru a avea o sursă de energie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Tânărul a instalat două corturi în pădure. Unul e pentru somn, ridicat la adăpost de vânt și soare, fără semnal de internet. Al doilea e la trei minute de mers, într-un loc în care vremea nu este foarte bună când bate vântul, dar aici are acces la internet - acesta e "biroul", unde lucrează el.

Kalinin scrie despre viața în pădure pe canalul de Telegram "Logical Forester". De obicei se trezește la 7:00 dimineața, când "încep păsările să ciripească", apoi ia micul dejun. Cu ajutorul soției sale, a amenajat un mic depozit de alimente cam la o oră de mers distanță de locul în care a campat, în apropierea unui drum. "Am cumpărat doar un tomberon. E mare, destul de ieftin și îmi permite să țin toate proviziile pe care le-am adus: concerve, supă la plic, ceai, cafea, zahăr", spune el.

ADVERTISING

Tânărul gătește folosind o butelie cu arzător și strânge apa de ploaie pentru gătit și băut. Mâncarea lui preferată este "ovăz cu prune, alune și lapte condensat".

Traiul greu de om liber

Deși e liber în pădure, Kalinin are un program zilnic ca orice angajat. Lucrează opt ore pe zi, iar în restul timpului își aranjează culcușul. Nu are experiență în construcții, dar învață din tutorialele de pe YouTube și își dorește să facă ceva mai serios decât un cort - "poate o căsuță", îndrăznește el să viseze.

Cel mai mult îi lipsesc mașina de spălat vasele și un duș - își face toaleta doar cu niște șervețele umede. E un trai greu, dar măcar e un om liber. Și este convins că pentru cei mobilizați nu este deloc mai ușor: "Oamenii intră în aceste unități de pregătire și sunt ținuți acolo în niște condiții total sălbatice. N-ai de niciunele, trebuie să-ți aduci tu singur tot ce ai nevoie, să cumperi tot. Și în plus, nu e clar de ce ești acolo. Unii zic că fac asta pentru pământul lor, alții altceva. Dar nu văd niciun câștig în asta. Nu apărăm pe nimeni, desigur, noi atacăm. Și este foarte trist."

Kalinin nu crede că-l poate găsi cineva în adâncul pădurii, n-a mai văzut țipenie de om de ceva timp. "Nu sufăr prea mult din cauza asta", mărturisește el. I-e dor, însă, de soție și de prieteni. Ea o să-l viziteze peste o săptămână, a trecut deja o lună de când a văzut-o ultima oară.

La început plănuia să stea o lună ascuns, dar acum nu știe când se va întoarce acasă. "Având în vedere ultimele vești… E posibil să rămân în continuare aici", estimează tânărul. Știe că dacă iese din pădure, libertatea lui va înceta.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇