Zelenski avertizează că rușii pregătesc un atac devastator și au minat barajul și hidrocentrala Kakhovka: 80 de localităţi ar fi inundate

Zelenski avertizează că rușii pregătesc un atac devastator și au minat barajul și hidrocentrala Kakhovka: 80 de localităţi ar fi inundate

Există o nouă escaladare a terorii rusești, Rusia transformă reţeaua electrică a Ucrainei în „câmp de luptă”, în atacuri care determină populaţia să se refugieze spre Europa și există informații că Rusia pregătește un atac terorist sub steag fals, prin minarea barajului Nova Kakhovka, a declarat președintele Volodimir Zelenski, într-o intervenţie în faţa Consiliului Uniunii Europene, potrivit Administrației Prezidențiale ucrainene.

„Există o nouă escaladare a terorii rusești și este nevoie să reacționăm rapid și solidar, pentru a-i proteja atât pe ucraineni, cât și pe europeni”, a spus Zelenski.

Володимир Зеленський звернувся до Європейської Ради

Ucraina a pierdut 40% din capacitatea de generare a energiei

El a explicat că, în contextul crizei energetice din Europa, declanșată de reducerea furnizării de gaze de către Rusia și creșterea accelerată a prețurilor, Ucraina a început să exporte energie, contribuind semnificativ, dar în același timp sistemul ei energetic devenind o țintă pentru Rusia.

ADVERTISING

„Conducerea Rusiei a dat ordin de a transforma sistemul energetic al Ucrainei într-un câmp de luptă, cu consecințe periculoase pentru noi toți. Rachetele de croazieră rusești și dronele iraniene au distrus mai mult de o treime din infrastructura energetică a Ucrainei. Ceea ce a făcut imposibile exporturile de energie. (...) De asemenea, Rusia provoacă un nou val de migrație a ucrainenilor în țările UE, prin crearea de probleme tot mai mari cu electricitatea și căldura pentru Ucraina, în această toamnă și iarna”, a avertizat Zelenski.

Rusia a distrus cel puțin 40% din capacitatea Ucrainei de generare a energiei, potrivit Ministerului de Externe ucrainean, iar diplomații ucraineni au solicitat în toată lumea generatoare și echipamente pentru sistemul de transport al gazelor.

ADVERTISING

De aceea, a spus președintele Ucrainei, este nevoie de un răspuns imediat, prin întărirea apărării antiaeriene, care să împiedice distrugerea și mai mult de către Rusia a sistemului energetic ucrainean.

”Avem nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană și de apărare antirachetă pentru a crea un scut aerian cu adevărat fiabil. (...) Cu cât cerul ucrainean este mai protejat, cu atât viața va fi mai sigură în toată Europa”, a spus Zelenski.

El a mai cerut și noi sancțiuni împotriva Rusiei, dar și a Iranului, pentru colaborarea cu „statul terorist” și a Belarusului, de pe teritoriul căruia au fost lansate rachete împotriva Ucrainei.

ADVERTISING

Atac devastator pregătit în sudul Ucrainei

În plus, a avertizat Zelenski, „Rusia pregătește terenul pentru un dezastru pe scară largă în sudul Ucrainei. Avem informații că teroriștii ruși au minat barajul și hidrocentrala Kakhovka”.

Barajul acestei hidrocentrale conține aproximativ 18 milioane mc de apă, a mai spus președintele Ucrainei, și dacă rușii aruncă în aer acest baraj, peste 80 de așezări, inclusiv Herson, vor fi inundate rapid, sute de mii de oameni vor fi afectați, iar alimentarea cu apă a unei mari părți din sudul Ucrainei ar putea fi distrusă.

Un astfel de atac ar putea lăsa fără apă și centrala nucleară de la Zaporojie, care este alimentată de la Kakhovka.

„Potrivit informațiilor noastre, Rusia a pregătit deja totul pentru acest atac terorist. Muncitorii ucraineni au fost alungați din Kakhovka, unde au rămas doar cetățeni ruși, care au control complet asupra stației. Este necesar să acționăm imediat pentru ca Rusia să nu aibă ocazia să realizeze această catastrofă”, a spus Zelenski, care a solicitat și o misiune internațională de observare la centrala de la Kakhovka.

El a mai acuzat că Rusia procedează așa pentru a realiza o altă operațiune sub steag fals prin care atacul terorist să fie atribuit Ucrainei.

”Când vom putea garanta că teroarea rusă de la hidrocentrala Kakhovka și la centrala nucleară Zaporojie a încetat, vom putea reveni la o aprovizionare stabilă cu energie pentru ucraineni, dar și la exportul de energie electrică către Europa”, a mai spus Zelenski.

În finalul discursului său în fața Consiliului UE, Zelenski a amintit de necesarul financiar al Ucrainei - 3 miliarde și jumătate de euro anul acesta și aproximativ 14 miliarde de euro anul viitor, „fonduri vitale” pentru ucraineni.

Despre atacul pregătit de ruși în sudul Ucrainei a vorbit și Mihailo Podolyak, consilierul lui Zelenski, care l-a numit ”planul Surovikin”, după numele generalului rus care coordonează luptătorii din Ucraina. Potrivit lui Podolyak, planul are trei pași: mai întâi sunt minate barajul și transformatoarele, apoi populația este deportată forțat în Federația Rusă, iar în final, teritoriul este inundat pentru a bloca contraofensiva ucraineană.

De partea cealaltă, generalul Surovikin a spus că se așteaptă ca ucrainenii să atace barajul de la Kakhovka, ceea ce i-a făcut pe analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului să opineze că ar putea fi vorba despre pregătirea unui atac sub steag fals, pentru a justifica retragerea armatei ruse în stânga Niprului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇