Premieră în SUA: Biden e somat chiar de democraţii lui să caute o soluţie negociată la războiul din Ucraina. Alegerile care ar putea schimba tot

Premieră în SUA: Biden e somat chiar de democraţii lui să caute o soluţie negociată la războiul din Ucraina. Alegerile care ar putea schimba tot

Mai mulţi congresmeni ai Partidului Democrat (30) i-au cerut preşedintelui Joe Biden să sporească eforturile diplomatice şi să obţină negocieri directe cu Moscova, având ca obiectiv încheierea rapidă a războiului din Ucraina.

Este pentru prima dată când un astfel de apel vine chiar din partea partidului preşedintelui, transmite AFP.

„Vă îndemnăm să însoţiţi sprijinul economic şi militar pe care Statele Unite l-au oferit Ucrainei cu un impuls diplomatic proactiv şi să vă dublaţi eforturile pentru a căuta un cadru realist pentru o încetare a focului”, au precizat parlamentarii în scrisoarea lor, arătând clar că sunt împotriva invaziei „ilegale şi scandaloase” a Ucrainei şi că orice soluţie ar urma să fie aprobată de Kiev.

„Dar, în calitate de parlamentari responsabili pentru modul în care zeci de miliarde de dolari ai contribuabililor americani sunt cheltuiţi în asistenţă militară în conflict, credem că o astfel de implicare în acest război creează, de asemenea, responsabilitatea Statelor Unite de a explora în mod serios toate căile posibile”, au adăugat ei.

Printre semnatari se numără Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar şi Pramila Jayapal, figuri ale aripii progresiste a partidului.

ADVERTISING

Reacţii de la Casa Albă şi Departamentul de Stat

Democraţii semnatari i-au solicitat preşedintelui Biden "să desfăşoare eforturi diplomatice viguroase în sprijinul unei reglementări negociate şi încetării focului, să se angajeze în discuţii directe cu Rusia şi să exploreze perspectivele unui nou acord de securitate european acceptabil pentru toate părţile".

Întrebat despre această scrisoare, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a spus că "nimeni nu vrea să vadă acest război încheindu-se mai mult decât omologii noştri ucraineni".

"Nu ştim când se va întâmpla asta (...), pentru că nu am văzut niciun indiciu din partea ruşilor că sunt pregătiţi să se angajeze în această diplomaţie şi dialog", a adăugat el.

"Le furnizăm partenerilor noştri ucraineni ceea ce au nevoie pe câmpul de luptă pentru ca, atunci când va apărea o masă de negocieri, ei să fie în cea mai puternică poziţie posibilă", a mai spus Ned Price.

Şi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a precizat că Executivul a fost "foarte clar: nimic despre Ucraina fără Ucraina".

De la începutul invaziei, administraţia Biden a plătit zeci de miliarde de dolari în ajutor militar Ucrainei, cu acordul ambelor partide din Congres, deşi unii reprezentanţi ai aripii drepte a republicanilor au protestat.

ADVERTISING

Alegerile care ar putea schimba tot

Pe 8 noiembrie sunt alegeri parţiale pentru Congresul SUA.

Un influent ales republican (Kevin McCarthy) a avertizat recent că partidul său nu va semna un "cec în alb" Ucrainei dacă va câştiga, după cum prevăd sondajele, majoritatea locurilor în Camera Reprezentanţilor la aceste alegeri de la jumătatea mandatului.

Dacă republicanii obţin majoritatea într-una din cele două camere, politica externă a lui Joe Biden ar putea intra într-o perioadă de turbulenţe, deşi o schimbare completă în ceea ce priveşte Ucraina pare puţin probabilă, comentează AFP.

Republicanii au făcut deja cunoscut că îşi vor folosi prerogativele pentru a examina în amănunt rolul administraţiei Biden în probleme de la imigraţie până la retragerea haotică din Afganistan de anul trecut.

Dar dacă există un subiect care ameninţă unitatea republicanilor, dornici, totuşi, să prelungească succesul din noiembrie cu o victorie la prezidenţialele din 2024, acesta este Ucraina.

Donald Trump a desfiinţat tradiţia diplomatică americană exprimându-şi admiraţia pentru Vladimir Putin şi prima procedură de destituire împotriva fostului preşedinte republican a fost declanşată de decizia sa de a bloca plata unui ajutor militar acordat Kievului.

Unii republicani pro-Trump au criticat asistenţa militară acordată Ucrainei, care include un pachet iniţial de 40 de miliarde de dolari aprobat în mai de o largă majoritate bipartizană, precum şi o suplimentare de 11,2 miliarde de dolari care rămâne să fie aprobată.

Marjorie Taylor Greene din Georgia, cunoscută pentru excesele sale, l-a acuzat pe preşedintele american că trimite "dolari câştigaţi cu sudoarea frunţii de contribuabilii americani" pentru a ajuta o ţară străină "să ducă un război pe care nu are nicio şansă să-l câştige".

Dar liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, s-a angajat să facă chiar mai mult decât Joe Biden pentru Ucraina şi să "expedieze" arme Kievului, inclusiv rachete capabile să atingă teritoriul Rusiei.

Şi Mike Pence, care a fost vicepreşedintele lui Donald Trump, i-a certat pe republicanii care se opun sprijinirii Ucrainei. "Nu poate fi loc în mişcarea conservatoare pentru lăudătorii lui Putin. În această mişcare există loc doar pentru apărătorii libertăţii", a declarat el.

ADVERTISING

Ce gândesc americanii

Potrivit unui nou sondaj al Chicago Council on Global Affairs, o mare majoritate a americanilor aprobă sprijinul pentru Ucraina şi două treimi dintre republicani sunt în favoarea trimiterii de armament Kievului.

Pentru Colin Dueck de la think tank-ul conservator American Enterprise Institute, comentariile lui Kevin McCarthy au fost destinate să unească diferitele facţiuni ale partidului.

"Unii cred că republicanul mediu din centrul Americii este împotrivă, dar acest lucru este fals", a explicat expertul. "De asemenea, mă gândesc că există o minoritate care nu este de acord, aşa că încercarea de a gestiona aceste divergenţe nu este uşoară", a mai spus el.

"Cred că ar fi imprudent să prezicem că o Cameră a Reprezentanţilor cu majoritate republicană s-ar putea întoarce împotriva Ucrainei", a adăugat expertul.

În tabăra democraţilor, politica lui Joe Biden a fost susţinută pe scară largă, dar unii din aripa stângă a partidului sunt îngrijoraţi de riscul escaladării între Rusia şi NATO.

Chiar dacă cele două partide sunt de acord asupra temelor principale, unii aleşi i-ar putea complica viaţa lui Joe Biden.

Brian Katulis, de la Middle East Institute, este de părere că republicanii ar putea aduce în atenţie dosare interesante pentru baza lor electorală, cum ar fi fiul preşedintelui, Hunter Biden, care este deja investigat de FBI pentru afacerile sale, cu scopul de a face presiuni asupra guvernului Biden.

Dar, în opinia lui Katulis, este greu de prezis direcţia pe care o vor lua republicanii în materie de politică externă, pentru că poziţiile exprimate de conservatori "merg în toate direcţiile". "Pe anumite subiecte, inclusiv securitatea naţională, republicanii şi-ar putea schimba simbolul partidului dintr-un elefant într-un cameleon", a adăugat expertul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇