Prima strategie oficială de securitate naţională a preşedintelui Joe Biden identifică China drept „cea mai semnificativă provocare geopolitică a Americii”, subliniind în acelaşi timp importanţa reconstruirii alianţelor pentru a depăşi cu succes următorul deceniu.
Documentul, solicitat de Congres, vine la 21 de luni de la începerea mandatului lui Biden. Documentul arată că SUA vor trebui, în decurs de un deceniu, să descurajeze două mari puteri nucleare, pentru prima dată, a avertizat administraţia Biden, arătând spre arsenalul rusesc care este invocat din ce în ce mai mult de Moscova şi un arsenal chinez în creştere.
Noua strategie de securitate naţională (NSS) a preşedintelui Joe Biden descrie China drept cel mai capabil concurent pe termen lung, iar Rusia drept ameninţarea mai imediată şi perturbatoare, indicând postura sa nucleară în ceea ce priveşte Ucraina. Acesta avertizează că ameninţarea ar putea creşte pe măsură ce forţele ruse continuă să sufere înfrângeri pe câmpul de luptă.
„Armata convenţională a Rusiei va fi slăbită, ceea ce probabil va spori dependenţa Moscovei de armele nucleare în planificarea sa militară”, se arată în strategie. Publicarea documentului a fost programată în primăvară, dar a fost amânată din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.
Vladimir Putin a ameninţat că va folosi „toate mijloacele” pentru a apăra teritoriul Rusiei, în care a inclus Crimeea, anexată în 2014, şi patru regiuni ucrainene pe care le revendică acum. NSS promite că sprijinul SUA pentru rezistenţa ucraineană nu va fi afectat de astfel de ameninţări.
„Statele Unite nu vor permite Rusiei sau vreunei puteri să-şi atingă obiectivele prin utilizarea sau ameninţarea cu utilizarea armelor nucleare”, se arată în document.
Într-o prefaţă, Biden face o distincţie între tipurile de ameninţări prezentate de Moscova şi Beijing.
„Rusia reprezintă o ameninţare imediată pentru sistemul internaţional liber şi deschis, încălcând cu nesăbuinţă legile de bază ale ordinii internaţionale astăzi, aşa cum a demonstrat războiul său brutal de agresiune împotriva Ucrainei”, scrie preşedintele.
„(China), dimpotrivă, este singurul concurent care are atât intenţia de a remodela ordinea internaţională, cât şi, din ce în ce mai mult, puterea economică, diplomatică, militară şi tehnologică pentru a promova acest obiectiv”, potrivit strategiei.
Adresându-se reporterilor, consilierul pentru securitate naţională al lui Biden, Jake Sullivan, a spus că strategia a arătat clar că Casa Albă nu vede lumea „doar prin prisma competiţiei strategice”.
„Nu vrem transformarea concurenței într-o confruntare sau într-un nou război rece”, a spus el.
Cu toate acestea, Sullivan a declarat că este esenţial să fie identificate provocările reprezentate de China înainte de a fi prea târziu.
„Acest deceniu decisiv este esenţial atât pentru definirea condiţiilor de concurenţă, în special cu (Republica Populară Chineză), cât şi pentru a depăşi provocările masive cu care, dacă pierdem timpul în acest deceniu, nu vom putea ţine pasul”, a mai spus el.