SUA și Canada sunt în favoarea unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO. Dar cu o condiție (VIDEO)

SUA și Canada sunt în favoarea unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO. Dar cu o condiție (VIDEO)

Statele Unite şi Canada s-au declarat vineri în favoarea unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO, fără însă a sprijini o procedură accelerată, așa cum a cerut președintele de la Kiev, Volodomir Zelenski, notează AFP.

„Susţinem ferm intrarea în NATO a ţărilor care doresc să adere şi care pot contribui la aceasta cu capacităţile lor”, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken, adăugând că Statele Unite rămâne fidele politicii „uşii deschise” a Alianţei.

Dar, a adăugat el, "există un proces pentru asta şi ţările vor continua să urmeze acest proces".

Şeful diplomaţiei americane a fost întrebat într-o conferinţă de presă despre declaraţiile preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, lansând un apel la o aderare accelerată a ţării sale la Alianţa Nord-Atlantică după declararea anexării de către Rusia a unor teritorii ucrainene.

Alături de el, şefa diplomaţiei de la Ottawa, Mélanie Joly, a fost mai explicită, amintind că ţara sa "a susţinut întotdeauna aderarea Ucrainei la NATO".

Mélanie Joly and Antony Blinken hold joint news conference in Washington, D.C. – September 30, 2022

La Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost evaziv când a fost întrebat despre cererea Ucrainei de "aderare accelerată" la NATO.

"Fiecare democraţie din Europa are dreptul de a solicita aderarea la NATO şi am spus din nou şi din nou că uşa rămâne deschisă", a declarat el. Dar o decizie privind adeziunea trebuie aprobată "în unanimitate" de către toate cele 30 de ţări membre, a reamintit Jens Stoltenberg. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇