Prigojin lămurește de ce vrea Rusia neapărat să cucerească micuțul oraș Bahmut din estul Ucrainei

Prigojin lămurește de ce vrea Rusia neapărat să cucerească micuțul oraș Bahmut din estul Ucrainei

Fondatorul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a explicat, sâmbătă, de ce vrea neapărat ca trupele sale şi armata rusă să captureze micul oraş Bahmut din estul Ucrainei.

El spune că aici se află o rețea de tuneluri subterane unde nu numai că pot fi depozitate arme și adăpostit un număr mare de oameni, dar pe aici se pot deplasa și vehicule de luptă.

„Cireașa de pe tort este sistemul de mine Soledar şi Bahmut, care este de fapt o reţea de oraşe subterane. Nu numai că are capacitatea de a adăposti un grup mare de oameni la o adâncime de 80-100 de metri, ci pe aici se pot deplasa și vehiculele de luptă ale infanteriei”, a explicat Rogozin pe canalul de Telegram, informează Reuters.

ADVERTISING

Prigojin a mai spus că vastele sisteme de mine din zonă au mai mult de 160 de kilometri de tuneluri şi o sală mare subterană, care pe timp de pace găzduia meciuri de fotbal şi concerte de muzică clasică.

Prigojin susține că Bahmut este „un centru logistic serios” cu fortificaţii defensive unice și spune că stocuri masive de arme au fost depozitate în subteranele de aici încă din Primul Război Mondial.

Efortul susținut al Rusiei în capturarea orașului Bahmut, de mai bine de cinci luni, i-a nedumerit pe unii analişti militari occidentali, având în vedere pierderile grele suferite de partea rusă şi liniile defensive puternice construite de Ucraina.

ADVERTISING

Un oficial de la Casa Albă a declarat joi că Washingtonul crede că Prigojin vrea să preia controlul asupra minelor de sare şi gips din zonă din motive comerciale, dar nu a făcut nicio menţiune la presupusa lor utilizare militară.

De asemenea, un purtător de cuvânt al ministerului ucrainean al Apărării a spus că oraşul Soledar, care se află în apropiere de Bahmut şi găzduieşte o mină de sare, este încă sub controlul Ucrainei, în ciuda atacurilor aprige ale Rusiei.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇