Bine ați venit în Bahmut, locul unde rușii au adus iadul

Cratere adânci, făcute de bombe, se văd la fiecare pas. Nu deosebești asfaltul de pământul umed, frământat de explozii. Oamenii fac slalom printre gropile de pe drum, căutând un magazin deschis unde pot găsi ceva de mâncare. În jur, doar întuneric, frig și teamă. Aerul e brăzdat de sunetul metalic al rafalelor de mitralieră care împrăștie gloanțe la marginea orașului.
Bine ați venit în Bahmut, locul unde rușii au adus iadul
  • După șapte luni de lupte intense, din 70.000 de locuitori au mai rămas, cel mult, 10.000.
  • Grămezi de metal răsucit și ars, resturi de haine, bucăți de carton, fragmente de beton și plastic se amestecă într-o mare nesfârșită a distrugerilor provocate de război.
  • Militar ucrainean: Vedem videoclipuri cu soldați ruși care se plâng că ucrainenii sunt capabili să solicite, rapid și ușor, lovituri de artilerie.
  • Bahmut a rămas singurul punct de pe front în care forțele ruse se mai află în ofensivă, dar nu reușesc să cucerească orașul, controlat de ucraineni.
  • Oficial Kiev: Esența operațiunii defensive nu constă doar în deteriorarea eforturilor inamicului, ci și în distrugerea unei părți semnificative a potențialului ofensiv al Rusiei.

Cu cinci zile înainte de Crăciun, Volodimir Zelenski face o vizită neanunțată în localitatea Bahmut, regiunea Donețk, pentru a sta de vorbă cu militarii ucraineni și pentru a împărți decorații.

Vizita a avut scopul să ridice moralul soldaților aflați în cel mai fierbinte punct al frontului estic, o localitate pe care trupele Moscovei încearcă s-o cucerească de la începutul verii.

ADVERTISING

Pierderile, de o parte și de alta, sunt de ordinul miilor de soldați, iar confruntarea continuă cu intensitate.

Îmbrăcat cu o geacă de un maro închis, cu pantaloni kaki și încălțat în bocanci negri, președintele Ucrainei arăta obosit și îngrijorat atunci când a sosit în adăpostul secret din localitate pentru a se adresa soldaților.

„Cred că eroii din Bahmut ar trebui să aibă ceea ce are fiecare persoană, totul ar trebui să fie în regulă cu copiii lor, cu familiile lor, să fie sănătoși și să aibă căldură”, a spus Zelenski, în fața soldaților.

ZelenskiDecoratiiBahmut

„Aș vrea să vă urez să aveți parte de lumină cu ocazia sărbătorilor de iarnă, dar nu există lumină pentru toată lumea din cauza situației dificile prin care trecem. Așa că lumina interioară a devenit, în aceste zile, cea mai importantă pentru noi”, a mai adăugat președintele Ucrainei.

Nicio clădire n-a scăpat neatinsă de gloanțe

Bahmut e o localitate aflată în partea de est a regiunii Donețk, situată pe autostrada M3, ce leagă orașele Sloviansk de Horlivka. Înainte de începerea conflictului, în jur de 70.000 de oameni locuiau aici, acum, după șapte luni de lupte intense mai sunt sub 10.000, care trăiesc în frig, fără curent electric și cu alimente distribuite, în principal, de armata ucraineană. Oamenii spun că orașul lor s-a transformat în „iadul pe pământ”.

Practic, nicio clădire n-a scăpat neatinsă de gloanțe. Multe au fost transformate în moloz în urma valurilor succesive de bombardamente rusești. Puținii trecători fac slalom printre gropile și craterele săpate de explozia obuzelor.

Grămezi de metal răsucit și ars, resturi de haine, bucăți de carton, fragmente de beton și plastic se amestecă într-o mare nesfârșită a distrugerilor provocate de război.

În Bahmut, oamenii stau întreaga zi la coadă în fața celor câteva magazine care mai funcționează, așteptând să vină un transport cu alimente. Din depărtare se aud explozii și rafale de mitralieră.

Puținii locuitori care au rămas s-au obișnuit cu sunetul războiului, cu focul și moartea, dar sunt mulțumiți că orașul n-a căzut în mâinile rușilor.

Pentru a descrie situația din Bahmut, am vizionat câteva ore de clipuri video din localitate și împrejurimi, postate de militarii ucraineni, de oficialii de la Kiev, dar și de oamenii care trăiesc și sunt martori la ororile luptelor de acolo, postate pe rețelele sociale Telegram, YouTube și Twitter.

O ofensivă care n-a reușit

„Uneori vedem videoclipuri cu soldați ruși care se plâng că ucrainenii sunt capabili să solicite, rapid și ușor, lovituri de artilerie. E mult mai greu pentru un soldat rus să facă același lucru, urmând lanțul de comandă încâlcit al armatei Kremlinului”, a declarat un militar ucrainean pentru publicația Kiev Post. 

În condiții ideale, durează în jur de 5 minute de la momentul în care o dronă a filmat o țintă inamică și lansarea proiectilului de artilerie, povestește soldatul ucrainean pentru sursa citată. O perioadă de timp la care rușii nici nu pot visa, mai spune el.

Asaltul asupra localității Bahmut a început la sfârșitul lunii iunie. Trupele ruse implicate erau formate din soldați ai armatei private Wagner Group, aflată în proprietatea miliardarului Serghei Prigojin, dar și din forțe militare regulate.

Harta Bahmut
Harta luptelor de la marginea orașului Bahmut, controlat de forțele ucrainene și atacat de ruși

Obiectivul lui Vladimir Putin a fost realizarea unei mari ofensive în partea de est a Ucrainei prin care să facă joncțiunea cu trupele care urmau să avanseze din sud, astfel încât să ocupe centrul țării.

Planul a fost pregătit după înfrângerea armatei ruse în nordul Ucrainei, retragerea acesteia și regruparea în Donețk și Lugansk.

Dar ofensiva n-a reușit. Ea a fost stopată de forțele ucrainene. Mai mult, o contra-ofensivă a Kievului atât spre sud, cât și spre est a dus la eliberarea unei mari porțiuni din teritoriul ocupat inițial de Kremlin.

Noi știm că trebuie să învingem

Bahmut a rămas singurul punct de pe front în care forțele ruse se mai află în ofensivă, dar nu reușesc să cucerească orașul, controlat de ucraineni.

Ocuparea localității, în viziunea lui Putin, urma să reprezinte victoria care ar fi refăcut moralul trupelor ruse, un moment de inflexiune, care ar fi putut schimba soarta războiului. 

Dar până acum nu s-a întâmplat așa ceva. Dimpotrivă, sunt tot mai multe rapoarte care anunță că rușii nu vor reuși să cucerească localitatea.

„Prietenii mei care sunt în Bahmut spun că după toate semnele e tot mai clar că rușii nu mai cred în capturarea orașului. Ei încă atacă, dar asta se întâmplă din cauza inerției”, a scris pe Telegram analistul militar ucrainean Oleskei Hetman.   

E greu de explicat de ce rușii s-au concentrat atât de mult pe ocuparea localității aflate la 100 de kilometri nord de orașul Donețk.

Bahmut nu reprezintă un centru strategic pentru ucraineni și nici rușii nu obțin prea multe dacă ocupă localitatea, dar treptat luptele de acolo s-au încărcat cu o semnificație simbolică, ucrainenii ambiționându-se să nu cedeze, iar rușii încercând să înainteze.

„În ciuda bătăliei sângeroase, noi știm că trebuie să învingem. Esența operațiunii defensive din Bahmut nu constă doar în deteriorarea eforturilor inamicului, ci și în distrugerea unei părți semnificative a potențialului ofensiv al Rusiei, atât în ceea ce privește resursele umane, cât și echipamentele”, a explicat Andri Iermak, șeful de cabinet al președintelui Zelenski, într-un raport pentru publicația strategică „Atlantic Council”. 

„Datorită unei combinații de eroism și pricepere militară, apărătorii Ucrainei au reușit să perturbe constant planurile inamicului din ultimele luni. Rușii sunt incapabili să obțină câștiguri strategice. Cu toate acestea, bătălia continuă. Și Bahmut rezistă ca oțelul”, a mai adăugat oficialul ucrainean.

O bătălie dusă până la ultima picătură de viață

Dacă din partea Kievului, lucrurile sunt clare, dinspre Moscova nu vin astfel de explicații, dar din desfășurarea ostilităților reiese că obiectivul Bahmut a fost unul fixat de Grupul Wagner și Prigojin, care au vrut să-i ofere lui Vladimir Putin o mare victorie și să câștige influență pe lângă liderul rus.

BahmutMilitarRanit

Într-un interviu acordat agenției ruse Ria Novosti, Serghei Prigojin, proprietarul Grupului Wagner, se plânge că ofensiva din Bahmut e dificilă, lăsând să se înțeleagă că luptele nu merg în sensul sperat de el.

Aici „fiecare casă este o fortăreață. Băieții luptă pentru fiecare clădire, uneori, mai mult de o zi. Alteori, timp de săptămâni doar pentru o casă”, a declarat Prigojin, citat de Ria Novosti. 

Rezistența ucraineană în orașul devastat de bombardamentele ruse seamănă destul de mult cu eroismul arătat de Batalionul Azov în măruntaiele combinatului din Mariupol. Atunci, ucrainenii au fost învinși, dar fără acea bătălie dusă până la ultima picătură de viață, victoria din Bahmut n-ar fi fost posibilă. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇