Ziua 300 de război: Zelenski s-a dus în prima linie a frontului, Putin bagă armata în ședință. Germania cere intervenția Chinei

Ziua 300 de război: Zelenski s-a dus în prima linie a frontului, Putin bagă armata în ședință. Germania cere intervenția Chinei

În ziua 300 de război președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Rusia a pierdut deja aproape 99.000 dintre soldaţii săi în Ucraina, iar în curând vor fi 100.000 de victime ale ocupanţilor.

Totodată, spune el, Bahmut rămâne cel mai fierbinte punct din întreaga linie de front de 1.300 de kilometri, în timp ce forțele rusești încearcă neîncetat să pătrundă în oraș.

Și Ucraina îşi întăreşte apărarea frontierei cu Belarus, de teamă că Rusia ar putea pregăti un nou atac.

În același timp, liderul rus Vladimir Putin a ordonat luni Serviciului Federal de Securitate (FSB) să intensifice supravegherea rușilor şi a graniţelor ţării pentru a preveni riscurile din străinătate şi cele reprezentate de „trădătorii din interior”.

Și miercuri va organizat o „ședință extinsă” cu liderii armatei, ca să analizeze ce a mers prost în 2022 și ce obiective își pun pentru anul viitor. Speculațiile sunt că la Moscova există disensiuni în ce privește continuarea ofensivei, acesta fiind motivul pentru care Putin îi adună pe liderii militari.

Mișcări pe front:

  • Rusia a pierdut deja aproape 99.000 dintre soldaţii săi în Ucraina, iar în curând vor fi 100.000 de victime ale ocupanţilor, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski. ”Şi pentru ce? Nimeni de la Moscova nu poate răspunde la această întrebare. Şi nici nu o vor face”, a mai spus el, arătând că ruşii ”duc războaie şi irosesc vieţile oamenilor, nu ale celor dragi, doar pentru că un grup de la Kremlin nu poate recunoaşte greşelile şi se teme teribil de realitate”.
  • Bahmut rămâne cel mai fierbinte punct din întreaga linie de front de 1.300 de kilometri, în timp ce forțele rusești încearcă neîncetat să pătrundă în oraș, a declarat Volodimir Zelenski.
  • Putin nu vrea Belarusul - Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia nu intenţionează să "absoarbă" Belarusul. "Rusia nu are niciun interes să absoarbă pe nimeni. Pur şi simplu nu este recomandabil astăzi", a declarat Putin ca răspuns la întrebarea unui reporter despre presupusele zvonuri potrivit cărora Rusia vrea să absoarbă Belarusul.
  • Ucraina se teme de un nou atac - Ucraina îşi întăreşte apărarea frontierei cu Belarus, de teamă că Rusia ar putea pregăti un nou atac. Ministrul adjunct de Interne Evhen Yenin a declarat pentru BBC că Ucraina va consolida graniţa cu Belarus cu forţe armate şi muniţie. Vestea a venit în timp ce Vladimir Putin a călătorit la Minsk pentru a se întâlni cu preşedintele belarus Alexander Lukaşenko.
  • Vladimir Putin a recunoscut că situaţia din cele patru zone din Ucraina pe care Moscova le-a anexat ilegal este extrem de dificilă. "Situaţia din Republicile Populare Doneţk şi Lugansk, din regiunile Herson şi Zaporojie este extrem de dificilă", a declarat Putin într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei serviciilor de securitate.
  • Volodimir Zelenski s-a dus în oraşul Bahmut, aflat pe linia frontului, unde forţele ucrainene şi cele ruseşti duc de luni de zile o bătălie crâncenă. Vizita a fost neanunţată în prealabil, din motive de securitate, aşa cum au fost şi celelalte vizite făcute de preşedintele ucrainean până acum pe linia frontului. Zelenski s-a întâlnit cu trupele şi le-a înmânat premii soldaţilor.
  • Disensiuni la Moscova pe război - Administraţia Rusiei se confruntă cu disensiuni în legătură cu oportunitatea lansării unei ofensive militare de amploare în Ucraina pe durata iernii, afirmă un oficial de la Washington, sub protecţia anonimatului, potrivit cotidianului Le Monde: „În mod clar, există unele persoane care cred că insistă pentru continuarea ofensivei în Ucraina. Sunt şi alţii care au reale semne de întrebare privind capacitatea Rusiei de a face acest lucru".
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia:

  • Ședință cu armata - Vladimir Putin va organiza miercuri o reuniune extinsă cu oficiali militari, pentru analizarea activităţilor din 2022 şi fixarea obiectivelor pentru anul 2023, anunţă Kremlinul.
  • Putin ordonă FSB să intensifice supravegherea frontierelor - Liderul rus Vladimir Putin a ordonat luni Serviciului Federal de Securitate (FSB) să intensifice supravegherea rușilor şi a graniţelor ţării pentru a preveni riscurile din străinătate şi cele reprezentate de „trădătorii din interior”. „Trebuie intensificată activitatea prin intermediul serviciilor de frontieră şi al Serviciului Federal de Securitate”, a spus Putin. „Orice tentativă de a încălca frontiera trebuie zădărnicită rapid şi eficient, folosind orice forţe şi mijloace pe care le avem la dispoziţie, inclusiv unităţi de acţiune mobile şi forţe speciale", a adăugat liderul rus.
  • Cenzura, întărită prin lege - Parlamentul rus a adoptat o lege ce incriminează profanarea panglicii militare negru-portocaliu a Sfântului Gheorghe, pentru că „este unul dintre simbolurile gloriei armatei Rusiei". Pedeapsa maximă este de cinci ani de închisoare. Amenzi de până la 70.000 de euro sunt de asemenea posibile.
  • Explozie la gazoduct - O explozia a avut loc la gazoductul de export gaze Urengoi-Pomary-Uzhhorod, care pleacă din nord-vestul Siberiei, în Rusia, și trece prin Ucraina și alimentează Europa. Detalii AICI.
  • Șoigu s-a prefăcut că vizitează linia frontului - Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat că a vizitat duminică „pozițiile rusești înaintate" din Ucraina. De fapt, oficialul ar fi mers la 80 de kilometri de linia frontului, în Crimeea.
  • Soldați de gheață - Moș Crăciun a fost înlocuit de statui din gheață reprezentând soldați ruși înarmați cu puști Kalașnikov pe străzile orașului siberian Cita, aflat la 4.830 de kilometri distanță de Moscova. Autoritățile locale au decis că niște sculpturi militarizate din gheață ar fi cele mai potrivite decorațiuni de Crăciun, un mod de a încuraja un an nou patriotic. Iar cei mai mulți dintre cei care trăiesc aici susțin această idee. Detalii AICI
ADVERTISING

Alte informații relevante:

  • Săptămână de foc pentru Ucraina - După vizita pe front, Zelenski a subliniat că săptămâna aceasta este foarte importantă pentru Ucraina. „Săptămâna aceasta este extrem de importantă pentru Ucraina - pentru a trece peste iarna aceasta şi anul viitor. Pentru a obţine sprijinul necesar şi pentru ca drapelul ucrainean să prevaleze în sfârşit pe toate secţiunile graniţei noastre - graniţa Ucrainei. Luptătorii noştri mi-au dat astăzi drapelul nostru şi au cerut să-l transmit celor ale căror decizii sunt foarte importante pentru Ucraina, pentru toţi războinicii noştri. Cu siguranţă o vom face. Cu siguranţă vom obţine sprijinul necesar pentru Ucraina!".
  • Germania cere intervenția Chinei - Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, i-a cerut marţi omologului său chinez, Xi Jinping, să încerce să convingă Rusia să oprească războiul din Ucraina şi să îşi retragă trupele de pe teritoriul ucrainean.
  • Arme pentru Ucraina - Franţa a furnizat Ucrainei noi sisteme de rachete şi va continua livrările la începutul anului 2023, a afirmat marţi preşedintele Emmanuel Macron, conform cotidianului Le Monde: „În ultimele zile, Franţa a livrat arme suplimentare, lansatoare de rachete Crotale (...). Lucrăm împreună cu ministrul Forţelor Armate astfel încât în primul trimestru din 2023 să putem livra noi arme şi muniţie, pentru ca ucrainenii să se poată apăra de bombardamente".
  • Bani pentru Ucraina - Fondul Monetar Internaţional a anunţat că a aprobat un program de patru luni pentru Ucraina, menit să menţină stabilitatea economică în urma invaziei ruseşti şi să ajute la promovarea finanţării din partea donatorilor externi. Gavin Gray, şeful misiunii FMI pentru Ucraina, a declarat că instituţia estimează că finanţare externă de care va avea nevoie Ucraina anul viitor se va situa între 40 şi 57 miliarde de dolari.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇