Moș Crăciun a fost înlocuit de statui din gheață în Rusia (Foto & Video)

Moș Crăciun a fost înlocuit de statui din gheață în Rusia (Foto & Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Moș Crăciun a fost înlocuit de statui din gheață reprezentând soldați ruși înarmați cu puști Kalașnikov pe străzile orașului siberian Cita.

Pentru localnici, sunt un punct de atracție. Mulți se opresc, îi privesc și se pozează cu ei. La minus 33 de grade Celsius, soldații ruși nu sunt în pericol aici. Pentru că sunt de gheață.

Cita se află la 4.830 de kilometri distanță de Moscova. Autoritățile locale au decis că niște sculpturi militarizate din gheață ar fi cele mai potrivite decorațiuni de Crăciun, un mod de a încuraja un an nou patriotic. Iar cei mai mulți dintre cei care trăiesc aici susțin această idee, se arată într-un reportaj realizat de BBC.

ADVERTISING

"Ducem un război, așa că e corect să avem acești soldați de gheață aici. Sunt de actualitate", a spus o femeie, Tatiana.

"E un mod neobișnuit de a sărbători Anul Nou. De obicei, ai Moș Crăciun, iepurași sau veverițe. Dar e un semn al vremurilor", a explicat Ludmila.

Femeia este îngrijorată de ceea ce se întâmplă în Ucraina. "Avem prieteni care au fost mobilizați și trimiși să lupte acolo. Ne facem griji pentru ei. Îi sunăm să vedem dacă sunt bine. Dar orice am crede noi despre guvern, țara mamă e țara mamă. Dacă noi n-o apărăm, cine s-o facă?", a explicat ea.

ADVERTISING

Viața e grea în Siberia, dar patriotismul ține loc de orice

Când reporterul a întrebat-o de cine trebuie apărată Rusia, Ludmila a răspuns: "De naziști. Sunt o grămadă în jur. Rusia e atacată pe toate fronturile, inclusiv cu propaganda LGBT. Încearcă să ne bage astea pe gât. Noi respingem aceste idei nepământene. Noi îmbrățișăm valorile ruse. E greu pentru să explic asta în cuvinte. Așa simt."

Rușii nu obișnuiau să vorbească pe stradă despre naziștii din Ucraina sau despre lupta pentru valorile ruse. Însă după ce a preluat controlul total asupra mass media, propaganda Kremlinului a reușit să convingă marea majoritate a populației că Rusia se află acum într-o luptă existențială cu Occidentul, iar oamenii repetă, aproape cuvânt cu cuvânt, discursul anti-ucrainean și anti-occidental pe care îl primesc pe canalele TV, notează sursa citată.

ADVERTISING

Sprijinul necondiționat al localnicilor din Cita nu a fost știrbit de faptul că, deși Siberia are rezerve imense de gaze naturale, orașul nu este nici acum conectat la rețeaua națională de gaze. Aici, la polul frigului, oamenii se încălzesc cu lemn și cu cărbuni. Oamenii nu se bucură de confort, dar au patriotism din belșug.

În fața casei de cultură, un om de zăpadă este împodobit cu drapelul Rusiei, iar în Piața Lenin, bradul de Crăciun stă lângă niște imense litere Z, simbolul "operațiunii militare speciale" a Moscovei.

WION Fineprint | Russia puts up ice soldier sculptures in Siberia | International News | Top News

La postul local Cita TV se difuzează reportaje despre elevii din oraș care scriu scrisori, dar nu pentru Moș Crăciun, ci pentru soldații ruși din Ucraina.

Amendă pentru un vis bizar cu Zelenski

Însă nu chiar toată lumea din Cita îmbrățișează acest patriotism necondiționat. Ivan Losev, în vârstă de 26 de ani, a povestit recent pe o rețea de socializare un vis bizar în care i-a apărut președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

"Am visat că fusesem mobilizat și trimis într-o tabără de instrucție. Dintr-o dată, armata ucraineană, condusă de Zelenski, a atacat. Toți am fost prinși. Urmau să ne împuște, când Zelenski a arătat spre mine. 'Ți-am văzut postările de pe Instagram. Slavă Ucrainei!', a spus el. 'Slavă eroilor!', am răspuns eu", a povestit Losev.

După ce a scris despre visul lui pe rețelele de socializare și a făcut și alte comentarii despre "operațiunea militară specială", Ivan a fost reținut și a primit o amendă de 30.000 de ruble (aproximativ 409 euro) pentru "discreditarea forțelor armate ruse".

"Cu cât se apropie mai mult căderea imperiului, cu atât mai tâmpite devin legile. Cred că asta va duce la prăbușirea Rusiei lui Putin", a spus Losev.

"Patriotismul înseamnă să-ți iubești țara, dar și să o critici ca să aduci schimbarea. Patriotismul înseamnă să-ți dorești binele orașului tău pentru a prospera. Pentru ca oamenii să rămână și să trăiască aici, s-o ducă bine. Dar patriotismul rus înseamnă să bombardezi Ucraina până o faci fărâme. Ei vor doar ca oamenii dintr-o altă țară să trăiască mai rău", a explicat tânărul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇