Bătălia pentru Bahmut. De ce încearcă Rusia din răsputeri să cucerească un orășel din estul Ucrainei

Bătălia pentru Bahmut. De ce încearcă Rusia din răsputeri să cucerească un orășel din estul Ucrainei

Trupele ruse încearcă de mai multe luni să cucerească Bahmut, un mic oraș din regiunea ucraineană Donețk. În ultimele săptămâni, luptele de aici au devenit unele dintre cele mai intense din cele nouă luni de război.

Bahmut, oraș ce stă pe un imens zăcământ de sare și renumit în perioada sovietică pentru podgoriile sale, e de nerecunoscut după ce a fost „tocat” continuu de bombardamentele rușilor. Îndârjirea cu care aceștia încearcă să-l captureze i-a nedumerit pe mulți observatori. Aceștia nu reușesc să înțeleagă de ce ar sacrifica Moscova o parte însemnată din resurse, în ciuda lipsei de importanță strategică a acestui obiectiv.

ADVERTISING

De fapt, cucerirea Bahmutului ar oferi Rusiei un mic punct de sprijin pentru a lansa o ofensivă mai largă împotriva orașelor deținute de armata ucraineană în nord, Sloviansk și Kramatorsk. În plus, Bahmut are acces și la o autostradă de importanță vitală care duce spre regiunile Donețk și Lugansk, scrie Moscow Times.

Concentrarea trupelor ruse asupra orașului i-a surprins pe analiști, care subliniază că bătălia pentru Bahmut implică pierderi umane și de echipament pentru Moscova.

"Nimeni nu înțelege importanța Bahmutului. Nimeni nu poate explica de ce rușii luptă cu atâta înverșunare pentru el", a spus analistul în apărare Konrad Muzyka, de la grupul polonez Rochan Consulting. 

ADVERTISING

Un posibil motiv ar fi că acest obiectiv, fie el și mic, a devenit o chestiune de orgoliu militar pentru Rusia: după luni de încercări de a intra în oraș, Moscova refuză să-și recunoască înfrângerea.

Atacuri în valuri organizate de Grupul Wagner

Operațiunile rusești sunt conduse de grupul de mercenari Wagner, sprijinit de artilerie, de unități de soldați mobilizați și de aviație. Grupul condus de oligarhul Evgheni Prigojin include mercenari, dar și mii de deținuți recrutați direct din penitenciarele Rusiei.

"Când Wagner conduce atacurile, primul val e format din foști pușcăriași, al doilea din soldați mobilizați, iar al treilea din trupele obișnuite Wagner", a explicat Muzyka.

Atacurile forțelor ruse din oraș și din împrejurimi au fost, însă, respinse puternic de armata ucraineană. "E ca la banda rulantă", a spus, săptămâna trecută, pentru Financial Times, un mitralior ucrainean care luptă la Bahmut.

ADVERTISING

Ce are de câștigat Grupul Wagner din cucerirea Bahmutului

După o serie de eșecuri jenante suferite în ultimele luni, armata rusă pare să se afle sub presiunea Kremlinului de a furniza rezultate pe front. Dacă Wagner ar reuși, în sfârșit, să preia Bahmutul, ar fi un succes notabil pentru această organizație și i-ar întări reputația lui Prigojin, este de părere Mark Galeotti, expert în securitatea Rusiei la University College London.

"De regulă era un motiv militar când rușii încercau să avanseze… dar a fost mai mult vorba despre mintea sângeroasă și dorința de victorie ale lui Prigojin", a spus acesta.

Fotografiile și înregistrările video din Bahmut arată distrugeri masive în oraș și ale infrastructurii după multe luni de bombardamente.

În discursul său săptămânal de vineri, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că ocupanții au distrus Bahmutul, "încă un oraș din Donbas pe care armata rusă l-a transformat în ruine pârjolite".

Luptele au inclus lovituri de artilerie, dar și confruntări directe. Imaginile recente arată păduri devastate și tranșee pline de noroi care amintesc de situația de pe frontul de Vest din Primul Război Mondial.

Se estimează că în oraș au rămas mai puțin de 10.000 din cei 70.000 de locuitori, iar mulți nu au apă și electricitate.

Mercenarii se apropie de oraș. Dar vor reuși să-l cucerească?

În ultimele săptămâni, forțele Grupului Wagner s-au apropiat metru cu metru de oraș. Flancate de unități convenționale ale armatei la nord și sud, trupele de atac au reușit să înconjoare luna trecută satul Opitne, însă n-au izbutit să folosească acest câștig teritorial.

Pentru a cuceri Bahmutul, rușii trebuie să înfrângă rezistența unora dintre cele mai călite în luptă unități ucrainene. Chiar dacă ar reuși, acest succes nu va avea potențialul de a le pava rușilor drumul spre alte cuceriri. "Capturarea orașului nu pare să aibă un impact mare asupra situației operaționale", a conchis Muzyka.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇