Președintele Klaus Iohannis a avut o convorbire cu omologul său de la Kiev, Volodimir Zelenski, în care i-a cerut acestuia să remedieze rapid situația privind drepturile românilor din Ucraina.
„Președintele României s-a referit pe larg la recenta lege a minorităților naționale adoptată de Ucraina, care a creat preocupare și nemulțumire la nivelul autorităților române și al reprezentanților comunității române din Ucraina. Președintele Klaus Iohannis i-a solicitat președintelui Zelenski identificarea rapidă de soluții care să răspundă și să remedieze aceste preocupări.
În acest sens, cei doi președinți au agreat ca în perioada imediat următoare miniștrii de externe ai celor două țări să aibă discuții cu privire la soluționarea bilaterală a aspectelor menționate”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale remis SpotMedia.ro.
În rest, Iohannis l-a asigurat pe Zelenski de sprijinul deplin al României și în continuare pentru Ucraina, inclusiv în ce privește aderarea la UE, și a condamnat crimele de război comise de Rusia.
„Președintele Klaus Iohannis a exprimat profunda îngrijorare și preocupare față de continuarea atacurilor armatei ruse asupra obiectivelor civile și a infrastructurii critice ale Ucrainei, care reprezintă crime de război conform dreptului internațional umanitar, și a condamnat ferm atacurile aeriene neîncetate ale Rusiei, care au lăsat Ucraina în întuneric și frig.
Președintele României a reamintit sprijinul consistent și multidimensional acordat de țara noastră, atât prin asistență directă, sprijin pentru refugiați, furnizarea de generatoare, respectiv facilitarea tranzitului de cereale, cât și prin susținerea integrării europene a Ucrainei, a adoptării sancțiunilor împotriva Rusiei și, respectiv, a acțiunilor vizând izolarea internațională a Rusiei.
În context, președintele Klaus Iohannis a reiterat faptul că România va continua să acționeze pentru a ajuta Ucraina și poporul ucrainean, atât timp cât va fi nevoie. (...) De asemenea, președintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul României pentru parcursul european al Ucrainei și a salutat reformele implementate, în conformitate cu angajamentele asumate în relația cu Uniunea Europeană”, a mai transmis Cotroceniul.
Comunicatul menționează că Zelenski a mulțumit României și s-a arătat deschis pentru găsirea de soluții pentru românii din Ucraina, care să existe însă și pentru ucrainenii din România.
„Președintele Ucrainei a transmis mulțumiri pentru sprijinul multidimensional și extrem de consistent acordat de România încă de la începutul războiului și a subliniat necesitatea continuării susținerii Ucrainei, mai ales în contextul în care atacurile Rusiei sunt tot mai agresive, cu impact grav asupra populației și a infrastructurii civile.
În ceea ce privește aspectele legate de minoritatea românească, președintele Volodîmîr Zelenski a exprimat întreaga deschidere pentru identificarea de soluții, astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, în oglindă, de aceleași drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România”, conchide comunicatul.
Legea minorităților naționale adoptată înainte de Crăciun de Parlamentul din Kiev și promulgată chiar înainte de Anul Nou de Volodimir Zelenski îi vizează în principal pe ruși, însă se răsfrânge și asupra celorlalte minorități.
Legea, adoptată în contextul cerinţelor Uniunii Europene, conţine definirea conceptului de „minorităţi naţionale” şi prevede „drepturile, libertăţile şi obligaţiile membrilor” grupurilor etnice minoritare. Legea conţine prevederi privind identificarea membrilor grupurilor etnice din Ucraina, norme privind exprimarea, utilizarea limbilor materne şi procesul educaţional.
Legea a fost criticată la București încă de la adoptarea de către Parlament, liderii politici făcând apel către Zelenski să nu o promulge. Totuși, liderul de la Kiev a semnat decretul.