Zelenski a promulgat legea minorităților care-i dezavantajează pe românii din Ucraina

Zelenski a promulgat legea minorităților care-i dezavantajează pe românii din Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promulgat noua lege a minorităţilor naţionale, a anunţat vineri Parlamentul de la Kiev, pe fondul unor critici din partea statelor vecine, inclusiv din partea României şi Ungariei.

Legea, adoptată în contextul cerinţelor Uniunii Europene, conţine definirea conceptului de „minorităţi naţionale” şi prevede „drepturile, libertăţile şi obligaţiile membrilor” grupurilor etnice minoritare. Legea conţine prevederi privind identificarea membrilor grupurilor etnice din Ucraina, norme privind exprimarea, utilizarea limbilor materne şi procesul educaţional, potrivit Mediafax.

ADVERTISING

Legea a fost criticată de Guvernul Ungariei, care este nemulţumit că este prevăzut conceptul de cetăţenie unică, cea ucraineană, astfel că etnicii maghiari cu cetăţenie ucraineană şi ungară nu mai pot beneficia de anumite facilităţi, precum deţinerea de paşaport ungar, potrivit publicaţiei Magyar Nemtzet.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a apreciat recent că, pe fond, legea reprezintă o variantă îmbunătățită în raport cu proiectele anterioare analizate la nivelul legislativului ucrainean, însă persistă prevederi care pot avea un impact negativ din punctul de vedere al standardelor europene.

ADVERTISING

Și politicienii români au făcut apel către Zelenski să nu promulge această lege. În timp ce liberalii au insistat că nu a fost consultată Comisia de la Veneția, așa cum ar fi trebuit, având în vedere că Ucraina e candidată pentru aderarea la UE, social-democrații au fost mai direcți.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, i-a cerut preşedintelui Volodimir Zelenski să intervină pentru revizuirea Legii minorităţilor naţionale, care a fost adoptată de Rada Supremă a Ucrainei şi care afectează dreptul copiilor români din această ţară de a învăţa în limba maternă.

ADVERTISING

„În discursul susţinut în aprilie în Parlamentul României, domnul preşedinte Volodimir Zelenski ne-a promis că va proteja minoritatea românească din Ucraina şi că va promova dialogul cu ţara noastră în chestiunile privind minoritatea românească.

Ulterior, preşedintele ucrainean m-a asigurat chiar în timpul vizitei pe care am făcut-o la Kiev că minoritatea română din Ucraina va avea parte de aceleaşi drepturi, protecţie şi tratament ca şi minoritatea ucraineană din România. Îi solicit aşadar domnului preşedinte Zelenski să intervină pentru a revizui forma în care a fost adoptată Legea minorităţilor naţionale, înainte ca aceasta să producă efecte legale, în detrimentul comunităţi româneşti şi al altor minorităţi naţionale din această ţară.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇