Povestea lui David, un puști care a fugit din iadul de la Mariupol și a trăit un coșmar în Rusia (Video)

Povestea lui David, un puști care a fugit din iadul de la Mariupol și a trăit un coșmar în Rusia (Video)

Zilele în care rușii bombardau convoaiele de civili care încercau să scape din Mariupolul asediat, forțându-i astfel să aleagă să meargă în Rusia, doar pentru a scăpa cu viață, rămân printre cele mai crunte momente de până acum în războiul din Ucraina.

Iar mulți dintre cei care au fost forțați să meargă în Rusia sunt copii și tineri. The Guardian ne spune povestea unuia dintre ei.

Pe 4 aprilie, când Mariupolul a fost complet blocat de ruși, David a acceptat singura variantă de evacuare disponibilă, prin Rusia.

ADVERTISING

S-a îmbarcat într-unul din autobuze, cu gândul că, de îndată ce va ajunge în Rusia, va traversa rapid în Belarus, ca să se poată întoarce în Ucraina.

Însă când a ajuns la destinație, într-un oraș din vestul Rusiei, autoritățile l-au plasat într-un orfelinat și i-au spus că trebuie să stea acolo 2 ani, până va împlini 18 ani. Și i-au luat pașaportul.

David a stat 8 luni închis în orfelinat și a reușit să fugă prin eforturile liderilor fostului său club de tineret LGBTQ, care plecaseră din Mariupol în Kiev din a doua zi de război, dar și a unei rețele de voluntari ruși, care operează în secret de la începutul invaziei, pentru a-i ajuta pe ucrainenii deportați să scape din Rusia.

ADVERTISING

Este un adolescent talentat, a cărui voce poate acoperi 4 octave. Înainte de război, el cânta în corul bisericii din Mariupol. Cu două zile înainte de invazie, a participat cu prietenii lui la un miting pro-Ucraina și a cântat imnul pentru mulțimea adunată în piața centrală a orașului. A cântat imnul în piață și la 3 zile după invazie, când rușii deja erau la periferiile Mariupolului.

16 год хлопцу. Адважны, прыгожы і таленавіты. Мой кумір з Марыўпаля які зараз там ё, у блакадным месьце.Відэа з 27 лютага .2022Інстаграм ягоны: @truffiksshttps://instagram.com/truffikss?utm_medium=copy_link

Publicată de Edvard Tarletski pe Marţi, 15 martie 2022

Își amintește că pe 1 martie și-a dat seama că orașul e pierdut, când s-au oprit curentul și Internetul.

ADVERTISING

Mama sa a avut probleme cu alcoolul toată viață, astfel că își pierduseră apartamentul și locuiau pe la prieteni, dar în momentul în care rușii au intrat în Ucraina el stătea cu bunica sa. Pe 8 martie a vrut să-și viziteze mama și a descoperit că aceasta se mutase cu un bărbat cu puternice orientări pro-ruse. Mama chiar a început să-l acuze pe David că e „ucrainean”, în timp ce ea se identifica drept cetățean rus.

Când s-a trezit blocat în orfelinat în Rusia, băiatul le-a spus angajaților de acolo că vrea să se întoarcă în Mariupol. Chiar a reușit să-și contacteze mama și a încercat să o convingă să vină să-l ia de acolo, însă aceasta a refuzat. Bunica murise la două săptămâni după ce el plecase.

David este doar unul dintre miile de copii ucraineni care au fost luați de lângă familiile lor și deportați în Rusia. Despre majoritatea nu se știe nimic.

Potrivit informațiilor oferite de autoritățile ruse, cel puțin 400 de copii ucraineni ar fi fost fost adoptați de familii ruse, ceea ce Kievul spune că constituie un genocid.

David a ajuns în cele din urmă la Kiev, unde locuiește acum într-un hostel. Vrea să înregistreze un album. Numele său de scenă este Truffikss și îl puteți asculta în videoclipul de mai jos:

Ziua 316: Cerere de armistițiu chiar de la Moscova. Wagner anunță primii deținuți reabilitați prin război


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇