Ziua 316 de război: Armistițiul de Crăciun, „o capcană cinică”? În Rusia se cere judecarea lui Putin

Ziua 316 de război: Armistițiul de Crăciun, „o capcană cinică”? În Rusia se cere judecarea lui Putin

Ziua 316 de război a adus o cerere de armistițiu chiar de la Moscova. Mai întâi prin patriarhul Kiril, care a cerut oprirea focului de Crăciunul pe rit vechi. Kievul a respins propunerea, acuzând că e doar „o capcană cinică”. Mai pe seară, a venit și un ordin de la Kremlin, semnat chiar de Putin, prin care se ordonă încetarea focului de către armata rusă pentru 36 de ore. Ucraina a răspuns imediat, apoi au venit reacții de la SUA, Germania și ONU.

Putin a primit și o altă propunere de încetare a ostilităților, de data aceasta din Turcia. Erdogan i-a propus să facă el acest pas unilateral, pentru ca mai apoi să poată avea loc negocieri care să aducă „soluțiile corecte” pentru părți.

Iar liderul Wagner încearcă să repare din imaginea de Anul Nou, când, stând lângă un munte de cadavre ale mercenarilor săi, spunea cinic că li s-a încheiat contractul și se întorc acasă. Acum, s-a filmat lângă luptători în viața, despre care a spus că sunt primii deținuți recrutați, care tocmai și-au încheiat contractul și au fost reabilitați. Și a început să caute carne de tun și prin închisorile lui Kadîrov, din Cecenia.

ADVERTISING

Între timp, anchetele pe cazurile de viol au scos la iveală un mod de operare al rușilor, care comit aceste atrocități la ordinul comandanților sau, oricum, cu știința lor.

Situația pe front

  • Civili morți în atacuri în Herson - Rușii au bombardat centrul orașului Herson. Un bloc a fost lovit de rachete și un bărbat de 20 de ani a murit.
  • Rușii au lansat un atac și asupra localității Berislav din regiunea Herson, în bombardament fiind ucisă o întreagă familie.
  • Putin pregătește escaladarea - Rusia pregătește o escaladare în februarie, când se va fi împlinit un an de la începutul invaziei, spus oficialii de la Kiev: „Februarie va fi o lună decisivă, pentru că, pentru ei, datele și aniversările sunt importante. Sunt multe indicii care să ne facă să credem că în februarie se pregătește o escaladare”.
  • Răniții de la Makiivka - Denis Pușilin, autoproclamatul lider al Donețkului, spune că majoritatea soldaților ruși răniți în atacul de la Makiivka au fost transferați în Rusia. Un alt lider prorus arată că e vorba de 60-70 de soldați. Amintim că Rusia a recunoscut că 89 de soldați au fost uciși, dar nu a dat bilanţ pentru răniți. Ucraina a estimat că a ucis în atacul de Anul Nou 400 de soldați ruși și a rănit alți 300.
  • Iadul din Bahmut - În Bahmut, peste 60% din oraș este distrus, spune comandantul militar din Donețk, Pavel Kirilenko: „Inamicul a fost împins în afara orașului, însă, din păcate, orașul a suferit enorm, e distrus în proporție de peste 60%. Azi au murit două femei în bombardamente”. Detalii aici - Bine ați venit în Bahmut, locul unde rușii au adus iadul.
  • Viol la ordinul comandantului - Parchetul General al Ucrainei a dat detalii din cazurile de viol pe care le anchetează. Din analiza numeroaselor cazuri, se pare că există un tipar: A doua sau a treia zi după ce o localitate era capturată, la ordinul comandantului sau, oricum, cu știința lui, soldații ruși începeau violurile.
  • Putin rămâne fără drone - Experții Institutului pentru Studiul Războiului estimează că rușii vor fi epuizat toate dronele cumpărate din Iran până în mai, anul acesta.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Kiril cere armistițiu de Crăciun - Patriarhul Kiril a cerut un armistițiu în ziua Crăciunului pe rit vechi: „Eu, Kiril, patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, fac apel la toate părțile implicate în conflictul devastator să înceteze focul și să stabilească un armistițiu de Crăciun din 6 ianuarie, ora 12:00, până pe 7 ianuarie la miezul nopții, astfel încât ortodocșii să poată merge la slujbe”.
  • Kievul spune pas - Mikhail Podoliak, consilierul lui Zelenski, a răspuns propunerii de armistițiu a patriarhului Kiril: „Biserica Ortodoxă Rusă nu este autoritatea globală a ortodoxiei, ci face doar propagandă de război. Biserica Ortodoxă Rusă a susținut genocidul asupra ucrainenilor, a încurajat masacrele și insistă pe o mobilizare generală. Așadar, apelul la armistițiul de Crăciun este o capcana cinică și un element de propagandă”.
  • Putin ordonă încetarea focului - Președintele rus Vladimir Putin a ordonat joi o încetare a focului de 36 de ore în Ucraina pentru sărbătorirea Crăciunului Ortodox pe rit vechi, după apelul din cursul dimineții al Patriarhului Kiril, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse. El a cerut, de asemenea, părții ucrainene să declare încetarea focului în această perioadă. Administraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, joi seară, că nu acceptă armistiţiul propus de preşedintele Rusiei și că atacurile Ucrainei vor continua. Și SUA și Germania au reacționat. Detalii AICI.
  • Se cere judecarea lui Putin - Un rus din Kazan a ieșit în stradă cu o pancartă cu un mesaj în care cere ca Vladimir Putin să fie judecat pentru discreditarea armatei, pentru că a pronunțat cuvântul război. Același lucru l-a cerut public și Nikita Iuferev, un deputat din St. Petersburg. Amintim că într-un discurs din 22 decembrie, Putin s-a referit pentru prima dată la „operațiunea specială” cu termenul război.
  • Primii deținuți reabilitați de Wagner prin război - La câteva zile după ce a fost filmat lângă un munte de cadavre ale mercenarilor, spunând că li s-a încheiat contractul și pleacă acasă, Evgheni Prigojin a anunțat că primii deținuți recrutați să lupte în Ucraina și-au încheiat contractul și au fost exonerați: „Societatea trebuie să vă trateze cu respect și voi să nu mai încălcați legile. Nu beți mult, nu luați droguri, nu violați femei, nu fumați. Poliția ar trebui să vă trateze cu respect”, le-a zis Prigojin.
  • Rusia amenință cu confiscări Occidentul - Președintele Dumei de Stat Viaceslav Volodin a amenințat că, dacă Germania va începe să confiște bunuri rusești ca să reclădească Ucraina, Moscova va confisca la rându-i proprietățile altor state.
  • Prigojin recrutează în închisorile lui Kadîrov - Grupul Wagner a început să recruteze deținuți politici din Cecenia lui Kadîrov. Serviciile ucrainene spun că până acum au fost mobilizați peste 50 de deținuți.
  • Moscova ascunde eșecurile - Institutul pentru Studiul Războiului dezvăluie că Ministerul rus al Apărării a schimbat formatul rapoartelor pentru a distrage atenția de la eșecurile din Ucraina. Astfel, spațiul public e inundat cu rapoarte stufoase despre mici succese, cum ar fi lovituri asupra instalațiilor militare ale Ucrainei, care însă în realitate nu au produs pagube.
  • Belarus înarmat - Rusia trimite mai multe forțe și echipament militar în Belarus și anunță exerciții aviatice comune.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Erdogan îi cere lui Putin să oprească războiul - Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a propus lui Putin să înceteze ostilitățile, pentru a da o șansă dialogului și negocierilor care să ducă la „o înțelegere corectă”, scrie presa turcă, informație confirmată ulterior oficial de Ankara.
  • Putin vrea pământ - Kremlinul a dezvăluit care a fost poziția lui Putin în discuția cu Erdogan: „A reiterat că Rusia este deschisă unui dialog serios, cu condiţia ca autorităţile de la Kiev să se conformeze cererilor binecunoscute şi exprimate în nenumărate rânduri şi să ţină cont de noile realităţi teritoriale”.
  • Pericolul văzut de șeful NATO - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că ar fi periculos ca Rusia și ambițiile lui Putin să fie subestimate: „Ei au arătat o mare disponibilitate de a tolera pierderi și suferințe. Nu avem niciun indiciu că președintele Putin și-a schimbat planurile și obiectivele în Ucraina. Așa că este periculos să subestimăm Rusia".
  • Biden și Macron trimit blindate în Ucraina - Președintele american Joe Biden a anunțat că ia în calcul să îi furnizeze Ucrainei vehicule de luptă blindate Bradley. Totodată, Franța va trimite tancuri ușoare, mai exact vehicule blindate AMX-10 RC.
  • Corupție în armata Ucrainei - Serviciul de Securitate al Ucrainei l-a reținut pe șeful militar din regiunea Odesa, care, pentru 35.000 de dolari, i-a promis unui subordonat că îl scapă de închisoare, acesta din urmă fiind acuzat într-un dosar de corupție.
  • Arme importante pentru Ucraina - Germania a anunțat o decizie importantă: va furniza tancuri Marder și un sistem Patriot Ucrainei. Detalii AICI.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇