Primele imagini cu civilii evacuați din buncărele de la oțelăria Azovstal din Mariupol (Video)

Primele imagini cu civilii evacuați din buncărele de la oțelăria Azovstal din Mariupol (Video)
Foto: captură video

Au apărut primele imagini cu civilii evacuați din buncărele uzinei Azovstal din Mariupol, care au rezistat de săptămâni atacurilor continue ale rușilor. Este singura zonă din Mariupol care nu a putut fi cucerită de ruși până acum.

Militarii ucraineni îi ajută pe civili să iasă din subsolurile aflate sub dărâmături.

Duminică după amiază, preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că a fost evacuat un prim grup de aflați la oţelăria Azovstal din Mariupol, oraș aflat sub ocupație rusă.

”Evacuarea civililor din Azovstal a început. Un prim grup de circa 100 de persoane se îndreaptă spre teritoriul controlat (de Ucraina). Mâine îi vom primi la Zaporojie. Recunoscători echipei noastre! Acum ei, împreună cu ONU, lucrează la evacuarea altor civili de la centrală”, a scris pe Twitter preşedintele Ucrainei.

Informația a fost confirmată și de Comitetul Internațional al Crucii Roșii și de un purtător de cuvânt al ONU, informează BBC.

ADVERTISING

„Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) confirmă că o operațiune de trecere în siguranță este în curs de desfășurare, în coordonare cu ONU și cu părțile implicate în conflict. Convoiul de evacuare a civililor a început pe 29 aprilie, a parcurs aproximativ 230 de kilometri și a ajuns la uzina din Mariupol sâmbătă dimineața, ora locală.

CICR a insistat că niciun detaliu nu poate fi împărtășit până când situația nu o va permite, deoarece ar putea pune serios în pericol siguranța civililor și a convoiului. Autoritățile locale relevante comunică cu civilii cu privire la detaliile practice”, a declarat un purtător de cuvânt de la Crucea Roșie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Un purtător de cuvânt al Națiunilor Unite a confirmat, de asemenea, că are loc o operațiune de evacuare a civililor din orașul-port Mariupol.

Anterior, Rusia declarase că grupuri de 25 și 21 de persoane au fost evacuate din zona din apropierea oțelăriei Azovstal, singura din Mariupol rămasă sub controlul trupelor ucrainene.

Iar sâmbătă, un comandant din Regimentul Azov a anunțat că unii civili au fost evacuaţi din combinatul Azovstal, după o încetare a focului.

Totuși, evacuarea din mai multe zone ale Mariupolului a fost amânată din motive de securitate, potrivit BBC. Duminică, autoritățile din Mariupol i-au chemat pe locuitori să se adune la un centru comercial pentru a fi evacuați. Ulterior, Consiliul Local a anunțat pe Telegram că această evacuare a fost amânată din motive de securitate până luni, la ora locală 08.00.

ADVERTISING

Oficiali ucraineni spun că aproximativ 1.000 de civili și peste 500 de soldați răniți se află în subsolul complexului industrial. Cei aflați aici nu au acces la tratament medical, iar rezervele de apă şi alimente sunt pe sfârşite.

În plus, se estimează că aproximativ 100.000 de locuitori trăiesc fără apă, gaz sau comunicații în orașul care săptămâni la rând a fost puternic bombardat de ruși până să fie cucerit.

În timpul asediului de două luni al oraşului-port ucrainean Mariupol, armata rusă a ucis de două ori mai mulţi oameni decât naziştii în cei doi ani de ocupaţie din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, susţine primarul localităţii, Vadim Boicenko.

Săptămâna aceasta, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a întâlnit atât cu Vladimir Putin, la Moscova, cât și cu Vladimir Zelenski, la Kiev, și a anunțat „discuții intense" pentru stabilirea unei operațiuni de evacuare a civililor din Mariupol.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇