Ruşii anunță încetarea focului pentru evacuarea Azovstalului. UPDATE Ucraina spune că nu poate fi garantată securitatea și cere ajutor

Ruşii anunță încetarea focului pentru evacuarea Azovstalului. <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Ucraina spune că nu poate fi garantată securitatea și cere ajutor

Rusia a anunțat luni dimineață încetarea focului pentru evacuarea civililor care se adăpostesc în uzina Azovstal din Mariupol.

Ministerul rus al Apărării a mai precizat că toţi civilii blocaţi în combinatul siderurgic pot pleca în orice direcţie aleg, transmite The Guardian.

Trupele ruse „de la ora 14:00, ora Moscovei (11:00 GMT), pe 25 aprilie 2022, vor opri unilateral orice ostilități, vor retrage unitățile la o distanță de siguranță și vor asigura retragerea” civililor, arată ministerul într-un comunicat.

ADVERTISING

UPDATE 15:25 - Însă vicepremierul Ucrainei Irina Vereșciuc a anunțat că, din păcate, acest coridor nu s-a concretizat și nu poate fi garantată evacuarea în siguranță.

Ea a precizat că i-a transmis secretarului general al ONU Antonio Guterres să acționeze ca un garant pentru acest coridor și să trimită în convoiul umanitar reprezentanți ai Crucii Roșii și ai ONU. Guterres urmează să se vadă săptămâna aceasta atât cu Vladimir Putin, cât și cu Volodimir Zelenski.

Rușii se joacă cu viețile celor de la Azovstal

Săptămâna trecută, Rusia a declarat că civilii și luptătorii ucraineni ar putea părăsi uzina Azovstal cu condiția ca forțele ucrainene „să ridice steaguri albe”.

ADVERTISING

Ieri Ucraina i-a propus Rusiei convorbiri care să aibă loc lângă vastul complex metalurgic Azovstal. ''Le-am cerut ruşilor să organizeze o sesiune specială de convorbiri chiar lângă Azovstal'', a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici, indicând că ''aşteaptă răspunsul'' din partea delegaţiei ruse.

”Rusia atacă în mod continuu (oţelăria) Azovstal la Mariupol. Locul în care se află civilii şi militarii noştri este bombardat cu bombe aeriene grele şi de artilerie”, a scris tot ieri pe Twitter consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.

ADVERTISING

El a îndemnat Rusia ”să se gândească la vestigiile reputaţiei sale” şi la un ”armistiţiu veritabil de Paşte la Mariupol”, la un ”culoar umanitar imediat pentru civili şi la o rundă specială de negocieri în vederea facilitării unui schimb de (prizonieri) militari şi civili”.

La Azovstal se află ultimii apărători ucraineni ai oraşului, dar și peste 1.000 de civili.

Ziua 61 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇