Forţele ruse şi-au reluat ofensiva asupra combinatului Azovstal din Mariupol

Forţele ruse şi-au reluat ofensiva asupra combinatului Azovstal din Mariupol

Forţele ruse şi-au reluat loviturile aeriene şi încearcă să pătrundă în forţă în combinatul Azovstal, unde forţele ucrainene rămase în Mariupol rezistă în continuare, a declarat sâmbătă consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici.

„Duşmanul încearcă să sufoce rezistenţa finală a apărătorilor Mariupol în zona Azovstal”, a spus Oleksii Arestovici într-o intervenţie la televiziunea naţională, transmite Reuters.

Guvernul ucrainean încearcă să obţină evacuarea civililor şi a celor circa 400-500 de soldaţi ucraineni răniţi aflaţi în interiorul combinatului Azovstal, ultimul punct major de rezistenţă al armatei ucrainene în oraşul Mariupol. Rusia s-a declarat de acord cu această evacuare, dar cere însă ca soldaţii ucraineni care s-au baricadat în acel vast complex metalurgic să depună armele, solicitare refuzată de Kiev.

ADVERTISING

Totuși, sâmbătă, în acest oraș se pregătește evacuarea civililor printr-un coridor umanitar. Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk le-a cerut însă locuitorilor din Mariupol care vor să plece sâmbătă să fie foarte atenți: "Fac apel la cetățenii noștri care se pregătesc pentru evacuarea de astăzi. Tocmai am primit informații că ocupanții ar putea încerca să își organizeze propriul coridor de evacuare în Rusia în paralel cu noi. Așadar, vă rugăm să fiți atenți și vigilenți. Nu cedați la înșelăciuni și provocări".

ADVERTISING

Amintim că forţele ruse nu au realizat progrese majore în ultimele 24 de ore în pofida intensificării activităţii, în condiţiile în care contraatacurile ucrainene continuă să le obstrucţioneze eforturile, după cum a anunţat sâmbătă dimineaţă serviciul britanic de informaţii militare.

În pofida faptului că Rusia pretinde că a cucerit portul Mariupol, luptele grele continuă să facă să eşueze tentativele Moscovei de a ocupa oraşul, afectându-i avansul în regiunea Donbas, a postat pe Twitter Ministerul Apărării de la Londra într-un buletin de informaţii regulat. 

ADVERTISING

Ziua 59 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇