Unitatea secretă ucraineană care luptă ca trupele SEAL într-un punct important de pe front (Video)

O luptă neștiută dar intensă se duce lângă Herson, orașul eliberat anul trecut de forțele ucrainene. Confruntarea se desfășoară în delta râului Nipru, iar o unitate specială are un rol important aici.
Unitatea secretă ucraineană care luptă ca trupele SEAL într-un punct important de pe front (Video)

O luptă neștiută dar intensă se duce lângă Herson, orașul eliberat anul trecut de forțele ucrainene. Confruntarea se desfășoară în delta râului Nipru, iar o unitate specială are un rol important aici.

Bătălia pentru Bahmut atrage toată atenția de mai multe luni, însă în zona din preajma orașului sudic Herson se duce o altă confruntare importantă. Eliberarea orașului în noiembrie a adus armata ucraineană în raza de acțiune a trupelor ruse de peste râul Nipru. Acum cele două tabere duc o luptă îndârjită în mlaștinile din delta Niprului.

Centrul Naval 73 de Operațiuni Speciale, o unitate ucraineană secretă care acționează în stilul trupelor SEAL, luptă acolo cu trupele ruse, scrie Insider.

Cei care au curățat Insula Șerpilor

Timp de mai multe luni, unitățile militare de elită ucrainene, inclusiv scafandri din Centrul Naval 73 de Operațiuni Speciale, au făcut raiduri împotriva pozițiilor rușilor aflate de-a lungul Niprului.

ADVERTISING

În ianuarie, de exemplu, scafandrii acestei unități au traversat râul, au trecut pe malul estic și au preluat controlul asupra unui post de comandă și control al rușilor.

Folosind drone și șalupe cu mitraliere, ucrainenii i-au atacat pe ruși și au distrus postul, apoi au dispărut în noapte.

Scafandrii Centrului Naval 73 au făcut și misiuni de recunoaștere în Kinburn Spit, o fâșie îngustă de pământ care se întinde în Marea Neagră, unde se întâlnește cu râul Nipru, la sud de Golful Dniprovska.

Avanposturile de aici le ofereau forțelor ruse o poziție avantajoasă din care puteau urmări și ataca vasele de pe râu, dar și să lanseze atacuri asupra porturilor și orașelor ucrainene.

Raidurile ucrainene ajută la îndepărtarea acestor forțe, însă aceste operațiuni sunt complicate și riscante. „Operațiunile de-a lungul țărmului necesită o mare coordonare între forțele care fac raidul și elementele de sprijin. Când aduni în toiul nopții un grup de oameni înarmați puternic, există mari șanse să iasă ceva prost", a spus pentru Insider un fost ofițer al trupelor SEAL care a dorit să-și păstreze anonimatul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Oamenii de pe teren depind de puterea de foc a celor de pe bărci. Dar comandantul întregii operațiuni trebuie să sincronizeze cele două elemente pentru a preveni un incident friendly-fire (să tragă asupra propriilor oameni - n.red.). Acestea fiind spuse, e greu să te aperi de un raid fluvial planificat corespunzător", a spus ofițerul.

Membrii Centrului Naval 73 s-au numărat și printre primii militari ucraineni care au pătruns pe Insula Șerpilor după ce rușii au abandonat-o.

Micuța insulă stâncoasă a fost disputată timp de mai multe luni de cele două tabere, până când ucrainenii au recucerit-o.

Scafandrii unității de elită s-au apropiat cu ambarcațiuni amfibie, căutând mine și alte capcane care ar fi putut împiedica debarcarea.

Centrul Naval 73 ar putea juca un rol important în faza următoare a războiului. Dacă Ucraina lansează atacuri majore în sud, atunci malul estic al râului ar fi principala țintă, dar pentru asta va fi nevoie de traversarea trupelor și a vehiculelor cu ambarcațiuni.

ADVERTISING

Pentru siguranța operațiunii, membrii unității speciale vor fi trimiși mai întâi să scotocească plajele, să îndepărteze obstacolele și să asigure traversarea sau vor avea misiuni de distragere a atenției rușilor prin raiduri purtate în alte direcții.

Cum s-a format unitatea de commando a marinei ucrainene

Centrul Naval 73 de Operațiuni Speciale este o unitate creată pe modelul Brigăzii Navale 17 cu destinație specială.

Creată ca o unitate de instruire, aceasta a devenit cunoscută pentru raidurile cu șalupe rapide și pentru misiunile de recunoaștere efectuate în spatele liniilor rusești de-a lungul râului Nipru.

Unitatea de comando este structurată asemenea forțelor de elită SEAL ale marinei militare americane și are cartierul general în regiunea Nikolaev, în vestul regiunii Herson.

Este formată din patru secțiuni - una dedicată demolărilor subacvatice, una de autorizare a scafandrilor, una de recunoaștere și una de suport logistic.

Cu totul, această structură specială de luptă are câteva zeci de membri.

Până în 2014, când Rusia a atacat Ucraina și a ocupat Crimeea, pregătirea, arsenalul și strategia armatei Kievului respectau modelul sovietic, însă în anii următori Kievul a căutat să-și îmbunătățească armata și a colaborat cu statele occidentale pentru atingerea acestui obiectiv.

Forțele speciale ucrainene au fost probabil cele mai solicitate unități în acest efort de ridicare a profesionalismului și eficienței de care dau dovadă acum pe front.

Cu sprijin occidental, trupele de elită au ajuns în ultimul deceniu la un nivel la care trupele ruse nu le fac față.

Unitățile ucrainene de commando acționează eficient în grupuri tactice mici și înțeleg importanța vitală a planificării minuțioase a misiunilor.

O altă diferență esențială este abilitatea lor de a lua inițiativa pe câmpul de luptă. Modelul militar sovietic nu avea un corp de subofițeri care să conducă unități mici de luptă, lăsând trupele de front dependente de ordinele ofițerilor de grad înalt.

Rezultatele Rusiei în Ucraina au dovedit slăbiciunea acestui model.

Confruntările au arătat că luptătorii din forțele speciale ucrainene, antrenați în Vest și căliți în luptă, sunt o forță de luat în seamă. Iar primii care simt asta sunt rușii din insulele și mlaștinile deltei Niprului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇