„Bahmut, astăzi": Forțele speciale ucrainene au dovada că rușii nu au cucerit tot orașul (Video)

„Bahmut, astăzi": Forțele speciale ucrainene au dovada că rușii nu au cucerit tot orașul (Video)

Ucraina respinge informațiile lansate de Rusia, care susține că deține controlul total asupra orașului Bahmut, care de zece luni este scena unor lupte atroce.

Într-o înregistrare video postată pe Telegram, forțele speciale ucrainene arată o unitate de luptă în timp ce patrulează prin orașul devastat.

Oficialii ucraineni susțin că filmarea a fost făcută duminică, în ziua în care Rusia susținea că a înconjurat orașul, relatează Insider.

„Bahmut, astăzi", este mesajul care însoțește materialul. Înregistrarea a fost distribuită de contul Comandamentului General al armatei ucrainene.

Publicația americană menționează că nu a putut verifica momentul și locul în care a fost realizată înregistrarea. Blocurile devastate și craterele par să corespundă cu starea actuală a orașului pe care președintele Volodimir Zelenski l-a comparat duminică, la summit-ul G7 din Japonia, cu Hiroshima de după atacul nuclear din 1945.

ADVERTISING

Ministerul rus al Apărării a confirmat duminică anunțul lui Evgheni Prigojin, comandantul Grupului Wagner, care a transmis că a preluat controlul total asupra orașului. Afirmația a fost negată din Japonia de Zelenski.

Surse militare ucrainene au declarat pentru BBC că forțele Kievului încă dețin controlul asupra unor clădiri de la marginea Bahmutului. Faptul că soldații ucraineni patrulează printr-o zonă a orașului nu înseamnă neapărat că Rusia nu controlează situația, dar poate fi un indiciu că Ucraina nu renunță la luptă acolo și că vrea să pună la încercare capacitatea trupelor ruse de a-și păstra pozițiile, notează Insider.

ADVERTISING

Ucraina a anunțat marţi că luptele din Bahmut au scăzut în intensitate, dar bombardamentele continuă în zona din jur. „În oraşul Bahmut, luptele au scăzut, inamicul continuă să asigure zonele aflate sub controlul său", a scris ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, pe Telegram. Ea a subliniat că forţele sale încă deţin o mică parte din oraş, la 15 luni de la invazia pe scară largă a Rusiei: „Trupele noastre controlează periferia sud-vestică a oraşului, în districtul Litak", a spus ea.

Institutul pentru Studiul Războiului, organizație de analiză cu sediul în Washington, a anunțat că Grupul Wagner pare să-și fi asigurat controlul asupra vestului orașului, în timp ce forțele ucrainene își concentrează atacurile în zonele de la periferie, încercând să împresoare trupele ruse.

Controlul asupra orașului este considerat o victorie simbolică în acest război, ambele tabere aruncând în luptă forțe și resurse considerabile. Analiștii militari consideră însă că, în cazul în care Rusia chiar a reușit să preia controlul în Bahmut, ar trebui să desfășoare acolo trupe suplimentare pentru a-l apăra, ceea ce l-ar face vulnerabil la anticipata contraofensivă ucraineană.

ADVERTISING

Generalul american în rezervă Mark Hertling a spus că succesul revendicat de ruși înseamnă că aceștia controlează efectiv niște grămezi de moloz. Fostul comandant al trupelor americane din Europa a declarat, luni, într-un interviu acordat CNN, că forțele ucrainene au fost scoase din Bahmut, dar acestea se află acum într-o poziție mai bună pentru a-i alunga pe ruși din pozițiile lor, relatează Newsweek.

Hertling a argumentat că zonele aflate sub control rusesc nu au valoare tactică, arătând că Bahmutul a fost în cea mai mare parte decimat după aproape un an de lupte brutale. El a prezis, totodată, că armata ucraineană va înconjura în curând trupele ruse.

Într-un mesaj postat duminică pe Twitter, Hertling a scris că trupele ruse ar putea suferi un dezastru la câteva zile de la proclamarea victoriei în Bahmut. „Așa cum mulți dintre noi au spus în mai multe rânduri, Prigojin nu este soldat profesionist și nici trupele sale. Felicitări, Evgheni, ai pus steagul Wagner în mijlocul orașului. Și… te-ai predat. Un dezastru pentru Wagner după cinci luni și…. următoarea săptămână", a scris generalul în rezervă.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇