O brigadă rusă și-a abandonat pozițiile pe front, la sud de Bahmut. Cine este unitatea Terra, care a pus-o pe fugă

La o zi după o paradă ratată din Piața Roșie a Moscovei, care a avut loc cu ocazia Zilei Victoriei, forțele Rusiei au suferit o mare înfrângere în singura zonă în care se mai aflau în ofensivă.
O brigadă rusă și-a abandonat pozițiile pe front, la sud de Bahmut. Cine este unitatea Terra, care a pus-o pe fugă

Armata Kremlinului a pierdut cel puțin o brigadă, între 2.000 și 4.000 de soldați, care s-au predat sau au fugit din calea asaltului desfășurat de unitatea ucraineană Terra, care desfășoară operațiuni în vecinătatea orașului Bahmut de mai multe luni.

Informația a fost confirmată printr-o declarație video și de Evgheni Prigojin, proprietarul grupului Wagner, care coordonează mercenarii Rusiei.

„Astăzi, una dintre unitățile Ministerului rus al Apărării a fugit de pe unul dintre flancurile noastre, abandonându-și pozițiile. Retragerea a expus o secțiune a frontului care avea o lungime de aproape doi kilometri și o adâncime de 500 de metri (0,31 mile). Din fericire, am reușit să o închidem”, a anunțat miliardarul rus pe Telegram. 

ADVERTISING

Prigojin spune că unitatea înfrântă este Brigada 72 Motorizată, una care nu a vrut să colaboreze cu mercenarii săi.

Avansul trupelor ucrainene vine după ce săptămâni întregi, la Bahmut, au avut lupte grele, iar unitatea Terra a decimat trupele ruse.

Wagner Group Yevgeny Prigozhin Leader Threatens Ru
WAGNER. Evgheni Prigojin confirmă informația conform căreia o brigadă mecanizată a forțelor Rusiei a fost distrusă de ucraineni la sud de Bahmut - Foto: Hepta.ro

Unitatea a fost trimisă pentru a bloca înaintarea spre sud a forțelor Kremlinului, care aveau ca obiectiv încercuirea orașului, o strategie asemănătoare cu cea din Mariupol.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Avansul trupelor ucrainene în partea de sud a orașului pune în dificultate forțele Rusiei în singura zonă în care se mai aflau în ofensivă.

Prigojin, atac în premieră la Putin pe care-l numește bunic

Înfrângerea va accentua și tensiunile dintre Serghei Șoigu și Evgheni Prigojin, acesta din urmă fiind un critic vehement al strategiei de luptă promovată de Ministerul Apărării.

„Unii soldați luptă și sunt persoane care au învățat undeva, cel puțin o dată în viață, că undeva trebuie să existe o rezervă de militari și muniție, iar ei economisesc aceste rezerve în loc să le trimită pe front", l-a acuzat Prigojin pe Șoigu, într-un mesaj video postat în data de 9 mai.

ADVERTISING

„În loc să folosească obuzele și să ucidă inamicul, salvând viețile soldaților noștri, ei îi ucid”, a mai spus miliardarul rus acuzat de crime de război.

"Iar un bunic e fericit și crede că totul e bine”, adaugă Prigojin, referindu-se la Vladimir Putin în mod critic pentru prima dată de când a început conflictul cu Ministerul Apărării.

Bahmut Infografie Lupte
BAHMUT. Cum arăta dispunerea trupelor din jurul orașului înainte de asaltul desfășurat la sud de acesta - Infografie: Spotmedia.ro, Canva

Cine este Terra?

Brigada a treia de asalt sau unitatea Terra, cum e cunoscută, a fost formată de guvernul ucrainean la 1 noiembrie 2022 din veterani ai regimentului Azov, dar și supraviețuitori de la Mariupol din același batalion.

Terra își desfășoară activitatea sub comanda forțelor terestre ucrainene, fiind o unitate mecanizată, mobilă, angajându-se atât în operațiuni ofensive, cât și în unele defensive.

Victoria înregistrată de ucraineni la sud de Bahmut poate fi momentul în care, efectiv, vor începe acțiunile ofensive atât de așteptate de cetățenii țării, dar și de opinia publică internațională.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇