Bahmut, un cimitir creat de obsesia lui Putin

Cei doi kilometri i se par nesfârșiți. Din față îl lovește un vânt rece. Îi e sete și se teme să nu se prăbușească sub greutatea echipamentului. A fost o zi bună. A scăpat cu viață. În ultima clipă, evită cadavrele militarilor ruși, împrăștiate pe câmp. Soldatul Roman Trohimeţ a mai câștigat o zi în iadul din Bahmut.
Bahmut, un cimitir creat de obsesia lui Putin
  • Peste 20.000 de militari ucraineni au murit în luptele din jurul localității, în cele zece luni de asediu al rușilor.
  • Forțele Kremlinului au creat o presiune uriașă asupra pozițiilor armatei Kievului, prin atacuri de artilerie și bombardamente cu fosfor.
  • General ucrainean: Militarii ruși folosesc echipamente mai avansate, reușind să se regrupeze.
  • Site-urile rusești anunță că forțele Kremlinului controlează 97% din oraș.
  • Soldat ucrainean: În urmă cu câteva secunde trăgeam în inamici, apoi, o clipă mai târziu, o explozie a avut loc lângă noi și am auzit strigătele de durere ale camarazilor răniți.

Exact cum s-a întâmplat și cu Mariupol, orașul de pe malul Mării Azov, și Bahmut, mica localitate din estul Ucrainei, a devenit o obsesie pentru Putin, iar grupul Wagner și armata Rusiei fac eforturi s-o cucerească pentru a-l mulțumi pe liderul suprem.

„În ultimele zile, inamicul a desfășurat acțiuni ofensive în direcțiile Avdiiv, Bahmut și Liman și a obținut un număr de succese tactice”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării din Ucraina.

Cu ocazia unei sărbători naționale, Vladimir Putin își dorește o victorie obținută cu orice preț.

ADVERTISING

Luptele din jurul orașului au fost de departe cele mai sângeroase de la începutul conflictului. Rușii au pierdut în jur de 46.000 de militari, uciși în luptă, iar ucrainenii, în jur de 20.000, conform estimărilor.

În ultima săptămână, forțele Rusiei au creat o presiune imensă asupra ucrainenilor, atacând resturile de clădiri cu bombe cu fosfor, o armă considerată chimică, interzisă de Convenția de la Geneva.

Dar nimic nu a contat pentru Prigojin, Putin și asociații, care se află sub o presiune tot mai mare din cauza pierderilor înregistrate și a eșecurilor militare succesive.

O bătălie înfricoșătoare care nu poate decide soarta războiului

Tactica de luptă a Rusiei e simplă, brutală și nimicitoare. Distruge tot printr-un bombardament de artilerie continuu, în care nu ține cont de civili, de copii, de bătrâni sau de valoarea istorică a unor clădiri.

Din păcate, forțele ucrainene au intrat în jocul Rusiei, încercând să păstreze controlul asupra orașului, să nu se retragă și să provoace cât mai multe pierderi inamicului.

BahmutInfografieLupte
INFOGRAFIE. Încleștarea din localitatea Bahmut și împrejurimi. Rusia are superioritate - Ilustrație: spotmedia.ro, Canva

Au reușit acest lucru, dar și armatele Kievului au avut pierderi mari, într-o zonă fără valoare strategică, mărind miza în jurul unei bătălii ce nu poate decide soarta războiului.

Generalul ucrainean Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre, a făcut duminică seara o vizită în zona Bahmut.

El a anunțat că forțele rusești au crescut semnificativ intensitatea bombardamentelor, folosind proiectile de putere mare, conform agenției Reuters. 

De asemenea, generalul a mai spus că militarii Kremlinului au început să folosească echipamente mai avansate și că a observat o regrupare a trupelor inamice.

Victory Day parade in Moscow, Russian - 07 May 202
ZIUA VICTORIEI. 9 Mai din acest an va fi unul tensionat pentru Putin și aliații săi, care nu au cu ce să se laude și se tem de atacurile ucrainenilor - Foto: Hepta.ro

„Astăzi, e important să luăm decizii cât mai repede posibil și să prevedem acțiunile inamicului. Rușii încă speră să captureze orașul până în data de 9 mai. Sarcina noastră este să împiedicăm acest lucru”, a declarat Sirski, conform sursei citate.

La câteva ore după inspecția generalului, luptele au intrat într-o fază de intensitate maximă.

Un atac de tip kamikaze

Mai multe postări de pe site-urile rusești anunțau că forțele Kremlinului controlează 97% din oraș.

Aceste mișcări, dar și conflictul deschis dintre Evgheni Prigojin, comandantul Wagner, și Serghei Șoigu, ministrul Apărării din Rusia, arată o tensiune tot mai mare în ce privește conducerea forțelor militare din Rusia.

Wagner Group Yevgeny Prigozhin Leader Threatens Ru
MĂCELARUL DIN BAHMUT. Evgheni Prigojin a amenințat că-și retrage militarii de pe front dacă nu primește suficientă muniție. A primit și s-a răzgândit - Foto: Hepta.ro

După informațiile venite din teren, atacul rușilor din Bahmut seamănă mai mult cu o operațiune de tip kamikaze prin care încearcă cu orice preț să-l mulțumească pe Vladimir Putin.

Strategia ucrainenilor este de a-și menține pozițiile cel puțin până în data de 10 mai ca să nu-i ofere satisfacție președintelui rus, existând posibilitatea retragerii sau deplasarea pe noi linii de luptă, mai ales în situația în care se declanșează mult așteptata contraofensivă.

Autoritățile de la Moscova, după atacul cu drone asupra Kremlinului, au limitat mult evenimentele care au loc cu ocazia sărbătoririi victoriei din cel de-Al Doilea Război Mondial.

După renunțarea la parade militare în 20 de orașe din Rusia, cea din Piața Roșie va fi una simbolică, iar Vladimir Putin va ține un discurs.

Acesta vine pe fondul confruntărilor tot mai dure dintre Prigojin, omul său de forță, și cei din conducerea Armatei. De fapt, reacția miliardarului arată în realitate nemulțumirea tot mai mare a președintelui rus față de Șoigu și Gherasimov, comandații militari.

Iadul din Bahmut descris de un soldat ucrainean

Roman Trohimeţ e un tânăr militar care luptă în vecinătatea micului oraș. De câte ori are ocazia, postează pe Instagram imagini și relatări cu ce se întâmplă acolo, în „iad”, cum îi spune el.

În data de 13 aprilie a fost într-o permisie la Kiev, a luat masa la restaurant, îmbrăcându-se elegant, în sacou și cămașă deschisă la culoare, savurând un desert apetisant.

2RomanUcrainaBahmut
BAHMUT. Soldatul Roman Trohimeţ a scris despre suferințele îndurate și grozăviile văzute în locul în care s-a dat una dintre cele mai crâncene lupte de pe teritoriul Europei, după cel de-Al Doilea Război Mondial - Foto: Instagram/ Roman Trohimeţ

A spus că nu se poate sătura să se bucure de contrastul ireal dintre viața civilă și tragedia luptelor din Bahmut. 

Roman, înainte de război, studia psihologia și dorea să lucreze în poliție, la criminalistică, dar a luat o lungă vacanță pentru a-și apăra țara.

„În urmă cu câteva secunde trăgeam în inamici, apoi, o clipă mai târziu, o explozie a avut loc lângă noi și am auzit strigătele de durere ale camarazilor răniți”, a scris Roman, pe blogul său de pe Instagram, luni 8 mai.

„Trebuie să fugim repede, trebuie să-i ajutăm, trebuie să-i evacuăm și, apoi, să ne reluăm, rapid, pozițiile astfel încât inamicul să nu ajungă la noi”, a scris militarul ucrainean.

„În câteva secunde se decide totul, iar tu trebuie să acționezi în viteză, clar și cu sânge rece. De multe ori, răniții îmi cer să le fac o poză, să-i filmez cu telefonul, spun că suportă durerea mai ușor”, a mai povestit Roman.

„Împreună cu Vania, am mai trecut printr-o mare bătălie, anul trecut. Și atunci a fost rănit, dar a supraviețuit, la fel se va întâmpla și acum. Sunt bucuros că, împreună, am scăpat din nou cu viață”, și-a încheiat militarul relatarea.

Video-ul care însoțește postarea lui Roman e dur. Îl găsiți pe contul său de Instagram. 

L-a filmat pe Vania, camaradul său rănit, dar și intervenția sanitarilor care-i opresc sângerarea și îl pansează. Militarul a fost lovit de gloanțe în brațul stâng și-n ambele picioare.

Parfum de primăvară și flori proaspete

„Ne întoarcem dintr-o operațiune reușită. Am făcut parte dintr-o grupă de 12 oameni și am cucerit mai multe poziții ale inamicului”, a scris Roman, într-o postare din seara zile de 7 mai.  

1RomanUcrainaBahmut
SUFERINȚĂ. Roman Trohimeţ, după o zi de luptă în iadul din Bahmut - Foto: Instagram

„Am capturat o grămadă de arme ale rușilor și multă muniție pe care am adus-o la bază, încărcată pe o targă medicală. Pe cealaltă, se află un camarad de-al nostru, mort”, a adăugat, sec, militarul ucrainean.

„Am de mers doi kilometri, dar drumul mi se pare nesfârșit. Au fost lupte grele întreaga zi. N-am avut timp să mănânc sau să beau apă. Simt durere în tot corpul, mi-e teamă să nu mă prăbușesc sub greutatea echipamentului. E noapte și din față mă lovește un vânt rece, atât de diferit de ziua însorită și fierbinte”, a relatat Roman. 

„Ne oprim rar. Trebuie să trecem rapid de zona de câmpie, unde putem fi dibuiți de ruși. Pe drum, dăm peste mine de tancuri și un număr mare de cadavre inamice pe care le evităm cu greu”, notează soldatul.

„Parfumul de primăvară și flori proaspete se amestecă cu mirosul de vomă și de carne în putrefacție. Privesc în sus spre un cer negru, plin de stele și văd o lună mare și galbenă ce luminează dealul. Acolo trebuie să ajung”, a scris Roman Trohimeţ, un soldat ucrainean care a supraviețuit luptelor din Bahmut.

În aceste clipe, când scriu, zeci de militari mor în jurul micii localități din estul Ucrainei, care a devenit o obsesie pentru Putin și un cimitir uriaș creat de nebunia unui dictator.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇