Ziua 454: Moscova se laudă că a zdrobit inamicii din Belgorod și a alungat bombardiere americane. Atac cu drona în Kursk. Putin ține lecții de istorie

Ziua 454: Moscova se laudă că a zdrobit inamicii din Belgorod și a alungat bombardiere americane. Atac cu drona în Kursk. Putin ține lecții de istorie

Ziua 454 de război este marcată de incursiunea militară din Belgorod, unde autorităţile ruse au raportat prezenţa unui grup ucrainean care ar încerca să comită acte de sabotaj, la frontiera cu Ucraina. Kievul neagă orice implicare şi dă vina pe grupări armate de gherilă, formate din ruşi.

Guvernatorul regiunii ruse, Viaceslav Gladkov, a declarat că „operațiunea antiteroristă” din regiune continuă. El i-a îndemnat pe locuitorii din districtul Graivoron să nu se întoarcă la casele lor.

Ulterior, Moscova a anunţat că a ”zdrobit” cu aviaţia şi artileria 70 de inamici din grupul care a atacat regiunea de frontieră. ”Formaţiunile naţionaliste au fost blocate şi zdrobite”, a anunţat într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Între timp, Legiunea Libertate pentru Rusia, un grup care a revendicat responsabilitatea pentru aparenta incursiune în Belgorod, a postat o înregistrare video care pare să arate aşa-numitul steag al Rusiei libere fluturând deasupra Universităţii de Stat din Moscova. Ei spun că continuă să elibereze şi regiunea Belgorod.

Iar Institutul pentru Studiul Războiului scrie că spațiul informațional rusesc a fost “semnificativ șocat” de incidentul din Belgorod. Nimeni nu își explică cum a fost posibilă spargerea frontierei de stat a Rusiei, cu două tancuri și câteva blindate, și înaintarea brigăzilor circa opt kilometri în interiorul regiunii.

Pe de altă parte, încă un politician rus a murit din cauze necunoscute, după ce i s-a făcut rău, în avion, acesta fiind cel mai recent incident inexplicabil în care sunt implicate elitele Moscovei.

În Ucraina, rușii au efectuat până la 158 de lovituri cu rachete în ultimele 24 de ore, lăsând Hersonul fără curent.

ADVERTISING

În ceea ce privește mult așteptatele avioane F-16, sosirea lor în Ucraina va dura "câteva luni, în cel mai bun caz".

Ce se întâmplă în Rusia

  • „Operațiunea antiteroristă" din Belgorod continuă - Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat marți că „operațiunea antiteroristă" din regiune continuă. El i-a îndemnat pe locuitorii din districtul Graivoron să nu se întoarcă la casele lor. „Nu au existat civili morți până în prezent. Toate acțiunile necesare sunt în curs de desfășurare. Așteptăm finalizarea operațiunii de combatere a terorismului care a fost anunțată ieri”, a scris Gladkov pe Telegram.
  • Steagul Rusiei libere în Moscova - Legiunea Libertate pentru Rusia, un grup care a revendicat responsabilitatea pentru o aparentă incursiune în interiorul teritoriului rusesc în Belgorod, a postat o înregistrare video care pare să arate aşa-numitul steag al Rusiei libere fluturând deasupra Universităţii de Stat din Moscova. În videoclip, mai multe baloane par să ridice steagul cu dungi albastre şi albe deasupra clădirii principale a universităţii. "Mulţumim celor care ne susţin şi ne aşteaptă!", a precizat Legiunea Libertate pentru Rusia pe Telegram. Alte videoclipuri postate de Legiune par să arate un alt steag al opoziţiei ruseşti fluturând deasupra diferitelor zone din Moscova, purtat de baloane albastre şi albe.
  • Moscova i-a "zdrobit" - Rusia a anunţat că a ”zdrobit” cu aviaţia şi artileria grupul care a atacat regiunea de frontieră. ”Formaţiunile naţionaliste au fost blocate şi zdrobite”, a anunţat într-un comunicat Ministerul rus al Apărării. Rusia pretinde că a ucis peste 70 de inamici și că a distrus patru vehicule blindate și cinci camionete.
  • Legiunea ”Libertatea Rusiei” a anunțat însă că continuă să elibereze regiunea Belgorod împreună cu ”Corpul de Voluntari Rusi”. Aceștia subliniază că armata rusă nu a putut să se opună ”voluntarilor patrioţi”.
  • Șocul Rusiei - Spațiul informațional rusesc a fost “semnificativ șocat” de incidentul din Belgorod, reacționând cu “un grad de panică, fracționism și incoerență”, notează Institutul pentru Studiul Războiului în raportul zilnic. Nimeni nu își explică cum a fost posibilă spargerea frontierei de stat a Rusiei, cu două tancuri și câteva blindate și înaintarea brigăzilor circa opt kilometri în interiorul regiunii Belgorod.
  • Putin rămâne mut despre incursiune - Preşedintele rus Vladimir Putin nu s-a exprimat marţi, la o ceremonie de înmânare de decoraţii, la Kremlin, pe tema incursiunii din Rusia şi s-a limitat să vorbească în mod general despre conflict. ”Da, Rusia se confruntă cu vremuri dificile, dar azi (marţi) este un moment special al consolidării noastre”, a declarat el. Luni, purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov anunţa că liderul de la Kremlin a fost informat despre incursiunea din regiunea Belgorod.
  • Reacţia SUA - Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a spus că Washingtonul nu permite și nu încurajează atacurile în afara granițelor ucrainene, însă a subliniat că “depinde de Ucraina să decidă cum vrea să își desfășoare operațiunile militare, în contextul în care Rusia este agresorul”. 
  • Sate fără curent - Trei sate din regiunea Kursk, tot la granița cu Ucraina, au rămas fără curent după ce o dronă a aruncat explozibili pe o substație electrică, a spus guvernatorul regiunii, Roman Starovoit: "Echipajele de reparații efectuează în prezent lucrări de restaurare. Niciunul dintre locuitori nu a fost rănit". De când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, regiunile de frontieră au raportat în mod repetat lovituri cu drone asupra infrastructurii lor civile.
  • Ministru mort în avion la 46 de ani - Un politician rus a murit din cauze necunoscute, după ce i s-a făcut rău în avion, acesta fiind cel mai recent incident inexplicabil în care sunt implicate elitele Moscovei. Ministrul adjunct al Învăţământului Superior, Piotr Kucerenko, în vârstă de doar 46 de ani, a murit în timp ce se întorcea dintr-o călătorie în Cuba. Ministrul ar fi fost speriat şi stresat. Detalii AICI
  • Gazprom în picaj - Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat că în 2022 profitul său net a scăzut cu peste 40%, până la 1.266 miliarde ruble (15,77 miliarde dolari), de la 2.093 miliarde ruble în 2021, din cauza unei majorări a taxelor introduse în a doua jumătate a anului trecut. Consiliul de administraţie a decis să nu mai plătească dividende pentru întregul an 2022.
  • Medvedev şi apocalipsa - Cu cât sunt mai distructive armele furnizate de Occident Ucrainei, cu atât riscul unei "apocalipse nucleare" este mai mare, a avertizat vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev. Rusia, care are mai multe arme nucleare decât orice alt stat din lume, a declarat în repetate rânduri că Occidentul este implicat într-un război prin procură cu Moscova în Ucraina, care ar putea escalada într-un conflict mult mai grav.
  • O instanţă judiciară din Rusia a prelungit până pe 30 august detenţia preventivă a jurnalistului american Evan Gershkovich, arestat în martie sub acuzaţia de spionaj. El a fost audiat la Tribunalul Lefortovo din Moscova, care a decis prelungirea detenţiei. La audieri au fost prezenţi şi părinţii jurnalistului de la Wall Street Journal.
  • "Ucraina nu a existat" - Vladimir Putin a declarat că Ucraina nu a existat în istoria omenirii până la crearea sa de către Uniunea Sovietică, în 1922. Putin a făcut acest comentariu în timp ce se uita la copia unei hărţi a Imperiului Rus, care ar fi fost realizată în Franţa în secolul al XVII-lea. Pe această hartă, sunt marcate mai multe teritorii, cum ar fi Uniunea Polono-Lituaniană, dar nu şi Ucraina ca entitate independentă. Detalii AICI
  • Rusia a alungat bombardiere americane - Rusia susţine că a ridicat de la sol unul dintre avioanele sale de război pentru a intercepta două bombardiere americane deasupra Mării Baltice, care în opinia sa se apropiau de frontieră. "După retragerea avioanelor de război străine de la frontiera Rusiei, avionul rus de luptă s-a întors pe aerodromul iniţial" fără incidente, a anunţat Ministerul rus al Apărării pe Telegram, care adaugă că e vorba despre bombardiere strategice B-1B ale Forţelor Aeriene ale SUA.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Situația pe front

  • Ruinele din Bahmut - NEXTA prezintă imagini cu orașul Bahmut, transformat într-o ruină după invazia rușilor:
  • Pană de curent în Herson - Suspilne, postul public de radio si televiziune din Ucraina, relatează că a existat o întrerupere a alimentării cu energie electrică în Herson, ca urmare a atacurilor rușilor.
  • 158 de lovituri cu rachete - Rusia a efectuat până la 158 de lovituri cu rachete în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Armatei Ucrainei. Au fost atacuri asupra regiunilor Dnipropetrovsk, Zaporojie, Harkov,cu rachete de croazieră, rachete balistice Iskander-M și rachete antiaeriene S-300.
  • Luptele scad în intensitate la Bahmut - Ucraina a anunțat marţi că luptele au scăzut în intensitate în Bahmut, dar bombardamentele continuă în zona din jur. "În oraşul Bahmut, luptele au scăzut, inamicul continuă să asigure zonele aflate sub controlul său", a scris ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, pe Telegram. Ea a subliniat că forţele sale încă deţin o mică parte din oraş, la 15 luni de la invazia pe scară largă a Rusiei: "Trupele noastre controlează periferia sud-vestică a oraşului, în districtul Litak", a spus ea. Detalii AICI
  • Zelenski a mers pe frontul din Donețk - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat pe frontul din regiunea Doneţk. Şeful statului ucrainean "a vizitat poziţii din prima linie în zona de apărare Vugledar-Mariinka", unde au loc de luni de zile lupte împotriva armatei ruse, a informat Preşedinţia ucraineană într-un comunicat, postând fotografii cu Zelenski alături de militari. În aceste imagini, preşedintele ucrainean apare îmbrăcat în ţinută militară, alături de responsabili civili şi ai armatei, dând mâna cu soldaţii.

Смуга оборони Вугледар – Мар’їнка в Донецькій області. Нагородив найміцніших. Вшанували пам’ять найкращих.Хочеться побажати нашим воїнам берегти своє життя. Адже від їхнього життя залежить життя України.____Vuhledar – Maryinka defense line in the Donetsk region. I awarded the strongest. We honored the memory of the best.I would like to wish our warriors to take care of their lives, for the life of Ukraine depends on their lives.

Publicată de Володимир Зеленський pe Marţi, 23 mai 2023

Alte informații relevante

  • Când vin avioanele F-16 - Sosirea avioanelor F-16 în Ucraina va dura "câteva luni, în cel mai bun caz", afirmă secretarul Forţelor Aeriene ale SUA, Frank Kendall. El a subliniat că trebuie puse la punct o serie de detalii înainte ca forţele aeriene ucrainene să poată zbura cu avioane occidentale în număr mare. "Nu vom reuşi sub nicio formă să aducem F-16 sau un alt avion de luptă occidental în număr semnificativ în mâinile Forţelor Aeriene ucrainene în ceva mai puţin de cel puţin câteva luni", a declarat Kendall.
  • Pregătirea piloților ucraineni pentru a pilota avioane F-16 a început în Polonia, a declarat șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, la o întâlnire a miniștrilor Apărării din UE: „Sunt bucuros că în sfârșit a început pregătirea piloților pentru F-16 în mai multe țări. Va dura timp, dar cu cât mai repede, cu atât mai bine... De exemplu, în Polonia.”
  • Regimul lui Putin nu e slăbit - Bruno Kahl, şeful Agenţiei germane de informaţii (BND), a declarat că nu vede nicio slăbire a regimului preşedintelui rus Vladimir Putin. "Rusia este în continuare capabilă să ducă un război pe termen lung. Nu vedem nicio fisură în regimul lui Putin", a declarat el. Kahl a susţinut că criticile publice privind gestionarea războiului reprezintă dispute de rutină în cadrul societăţii ruse şi nu reprezintă o ameninţare pentru regimul Putin.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇