Cum așteaptă trupele ruse contraofensiva Ucrainei: Tranșeele și buncărele sunt vizibile din satelit (Galerie foto)

Cum așteaptă trupele ruse contraofensiva Ucrainei: Tranșeele și buncărele sunt vizibile din satelit (Galerie foto)

Imagini din satelit arată fortificațiile liniilor de apărare ale trupelor ruse, în așteptarea contraofensivei ucrainene.

După luni de stagnare pe front, asaltul așteptat ar putea fi un test crucial pentru Ucraina, care se așteaptă să obțină rezultate importante cu armele primite din Occident. Dar succesul depinde și de capacitatea inamicului de a opune rezistență – rușii știu că vine contraofensiva și se pregătesc încă din toamnă pentru ea.

Examinând sute de imagini din satelit, BBC a identificat câteva dintre punctele cheie ale tranșeelor și altor fortificații pe care trupele ruse le-au pregătit din luna octombrie. Există patru locuri care indică la ce se așteaptă rușii de la contraofensivă și peste ce ar putea da forțele ucrainene când vor porni atacul.

Coasta de vest a Crimeei

Peninsula cucerită de Rusia în 2014 era cunoscută înainte pentru resorturile turistice de pe țărm. Acum, în loc de șezlonguri și umbrele, coasta vestică cu o lungime de 25 de kilometri este presărată cu structuri de apărare instalate de trupele ruse.

ADVERTISING

Imaginile arată singura plajă de pe coastă care nu are elemente naturale de apărare, precum stânci sau dealuri. În schimb, rușii au plasat "dinții dragonului" de-a lungul țărmului - blocuri în formă de piramidă din beton, concepuți pentru a bloca înaintarea tancurilor și a altor vehicule militare.

În spatele acestor "pioni" grei se află o linie de tranșee care oferă acoperire în fața unor atacuri, iar de-a lungul acesteia se văd mai multe buncăre.

Stivele de lemne, excavatoarele și munții de capcane antitanc întinse de-a lungul coastei sugerează că în momentul trecerii satelitului, în martie, lucrările încă erau în curs. Unii experți militari sugerează că elementele de apărare ar putea fi mai degrabă măsuri de precauție decât un semn că Rusia se așteaptă la un desant maritim, întrucât Ucraina are o capacitate navală redusă.

plaja
Sursa: BBC / Twitter - War Monitor

"Fortificațiile sunt amplasate pentru a descuraja orice operațiune ucraineană de atacare a Crimeei dinspre mare, mai degrabă decât una terestră", a spus Layla Guest, analist de informații.

ADVERTISING

Întăririle de pe plajă sunt doar un exemplu al unei vaste rețele de tranșee rusești care coboară dintre nord-est până în sud, inclusiv în Crimeea, potrivit datelor centralizate de analistul independent Brady Africk. Pe baza mai multor înregistrări video individuale cu tranșee, postate pe rețelele de socializare, BBC a identificat și alte locuri în care există asemenea elemente de apărare. Odată descoperit un loc, a fost posibilă trasarea întregii rețele de tranșee pe baza imaginilor din satelit.

Tokmak

Tokmak este un orășel plasat pe o rută-cheie din sud-estul Ucrainei, pe care forțele Kievului vor să o folosească pentru a izola Crimeea de celelalte teritorii ocupate de ruși.

Au existat relatări potrivit cărora civilii ucraineni au fost scoși din Tokmak pentru ca trupele ruse să transforme orașul într-o fortăreață militară care să le ofere soldaților acces la provizii și o bază pentru retragere.

ADVERTISING

Imaginile din satelit arată o rețea de tranșee pe două linii săpată în nordul localității, direcția din care ar urma să atace ucrainenii. În spatele acestor tranșee există un alt inel de fortificații în jurul orașului, cu trei straturi de apărare vizibile în imaginile satelitare.

Tokmak
Sursa: BBC / Twitter - War Monitor

În partea de sus a imaginii se văd șanțurile antitanc. De regulă, acestea au 2,5 metri adâncime și au scopul de a împiedica trecerea tancurilor.

În spatele șanțurilor se află câteva linii de "dinții dragonului" și încă o rețea de tranșee.

Dar asta nu-i tot ce vor întâlni ucrainenii - este foarte posibil ca zona dintre oraș și liniile de apărare să fie împânzită de mine. "Minele terestre sunt un element standard al oricărei apărări, iar rușii le-au folosit pe scară largă de-a lungul războiului. Aici vor fi unele mari și bine ascunse, încetinind atacurile ucrainene astfel încât alte elemente de luptă, ca artileria și infanteria, să atace forțele de asalt", a explicat Mark Cancian, ce la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

BBC a descoperit încă trei localități din apropierea orașului Tokmak care au fortificații similare.

Autostrada E105

O linie de șanțuri antitanc și tranșee urmează în paralel o porțiune de 35 de kilometri din autostrada E105, la vest de Tokmak.

E105 are o importanță strategică, legând orașul sudic Melitopol ocupat de ruși, de Harkov, situat în nord, controlat de ucraineni. Partea care controlează autostrada își poate mișca cu ușurință trupele în regiune.

auto
Sursa: BBC / Twitter - War Monitor

Dacă forțele ucrainene încearcă să folosească această rută, Rusia le va ataca probabil cu artilerie grea din spatele liniilor sale defensive. În raza artileriei ruse se află un alt drum important, T401, care ar putea fi de asemenea luat la țintă.

"Rușii sunt îngrijorați de constituirea recentă a unităților ucrainene de blindate. Dacă aceste unități ajung pe o autostradă, se pot mișca repede. Trupele ruse urmăresc să le scoată de pe autostradă ca să le încetinească", a explicat Cancian.

Rivnopil, la nord de Mariupol

Orașul-port Mariupol are o poziție strategică între teritoriile ocupate de Rusia în estul Ucrainei și sud. A devenit, de asemenea, și un simbol al rezistenței ucrainene în fața invaziei când un nucleu de luptători a luptat cu îndârjire luni la rând în timp ce orașul se afla sub asediu.

Dat fiind că Rusia se așteaptă ca Ucraina să încerce să recucerească Mariupolul, BBC a decis să analizeze imaginile satelitare din preajma orașului și a descoperit o serie de tranșee circulare în jurul acestuia.

Localizate în apropierea orășelului Rivnopil, la circa 55 de kilometri nord de Mariupol, tranșeele circulare au câte o movilă de pământ în mijloc, posibil pentru a proteja artileria sau pentru a ține stabile gurile de foc. Tranșeele circulare le oferă acoperire soldaților și permit artileriei să tragă în orice direcție.

Acest lucru arată că Rusia se pregătește să apere zone de teren descoperit (fără elemente naturale de protecție, precum dealuri sau cursuri de apă) de-a lungul rețelei mai largi de tranșee. Însă unii analiști menționează că forțele ucrainene pot folosi imagini din satelit similare și supraveghere cu drone pentru a identifica și depăși multe dintre aceste structuri de apărare.

"Rușii vor încerca, de aceea, să împingă forțele ucrainene de-a lungul anumitor rute care sunt puternic minate și țintite de artileria rusă", a spus Alexander Lord, de la firma de consultanță strategică Sibylline Ltd.

Pe de altă parte, BBC notează că imaginile din satelit arată clar apărarea rușilor și e posibil ca acest lucru să facă parte din planul lor pentru a induce în eroare armata ucraineană.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇