Rușii spun că ucrainenii au început contraofensiva. Mercenarii Wagner, pericol de încercuire în Bahmut

Comentatorii pro-război au confirmat că mai multe contingente au fost distruse de forțele Kievului, iar o serie de atacuri se desfășoară în teritorii cucerite de Kremlin.
Rușii spun că ucrainenii au început contraofensiva. Mercenarii Wagner, pericol de încercuire în Bahmut

Nervozitate la Moscova, bloggerii militari anunță pe Telegram înfrângeri în regiunea Donețk: 

  • Regimul de la Kiev a început să pună în aplicare o operațiune de încercuire a forțelor noastre în direcția Artemovsk (Bahmut).
  • În zona Soledar, inamicul (armata ucraineană) a reușit să organizeze un asalt cu mai multe unități, susținute de grupuri de blindate, fiecare dintre ele având 2-3 tancuri.
  • Nu știm ce fel de contingent se afla acolo și de ce, după un bombardament ușor, întreaga unitate rusă se retrage și nu-și păstrează pozițiile.
  • Am spus deja că inamicul (Ucraina) plănuiește să lovească pe flancuri pentru a ajunge în spatele forțelor noastre.
  • În următoarele 24 de ore, regimul de la Kiev va începe să-și intensifice eforturile în sud. Pot spune că a început contraofensiva inamicului.

Vineri, în jurul prânzului, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a postat pe Telegram informația că tocmai s-a încheiat o întâlnire pe care a avut-o cu comandanții militari.

„Am ascultat un raport al generalului Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre ucrainene, care ne-a spus că unitățile sale au oprit înaintarea invadatorilor, iar în unele locuri chiar i-au împins înapoi”, a scris președintele Ucrainei.

ADVERTISING

Postarea ar fi trecut neobservată dacă în noaptea de joi spre vineri, n-ar fi apărut pe platformele sociale din Rusia mai multe informații care anunțau o ofensivă ucraineană și la nord de Bahmut.

Day of the Border Guard of Ukraine
KIEV. Volodimir Zelenski a avut o întâlnire cu comandanții militari la o zi după primele victorii ucrainene din Bahmut - Foto: Hepta.ro

Cu o zi în urmă, Batalionul Terra, format din veterani Azov, aflat în partea de sud a orașului, a obținut prima victorie în zonă, de la începerea ostilităților, iulie, 2022.

Militarii Kievului au reușit să pună pe fugă Brigada 72 Mecanizată, o unitate de elită a Rusiei, provocându-le pierderi importante, conform relatărilor ruse și ucrainene. 

O situație dificilă pentru militarii Kremlinului

„Regimul de la Kiev a început să pună în aplicare o operațiune de încercuire a forțelor noastre în direcția Artemovsk (n.a. numele orașului Bahmut dat de ruși). Șeful Grupului Wagner a anunțat în repetate rânduri despre aceste planuri”, a scris Evgheni Podubni pe Telegram.

Blogger-ul rus are aproape 900.000 de abonați pe canalul său de comunicare socială.  

„Am spus deja că inamicul plănuiește să lovească pe flancuri pentru a ajunge în spatele forțelor noastre, care se află în Artemovsk și în zona înconjurătoare. Astăzi, Sașa Simionov (un alt blogger rus) a anunțat înaintarea forțelor ucrainene în direcția Berkivka și Iagodnoe. Trupele noastre (rușii) s-au retras de pe pozițiile lor”, a mai anunțat blogger-ul rus.

ILUSTRAȚIE VIDEO. Prezentarea confruntărilor militare din jurul orașului Bahmut

„În zona Soledar, inamicul a reușit să organizeze un asalt cu mai multe unități, susținute de grupuri de blindate, fiecare dintre ele având 2-3 tancuri. Acum, militarii ucraineni încearcă să consolideze pozițiile cucerite. Situația este dificilă”, a adăugat Evgheni Podubni.

„În următoarele 24 de ore, regimul de la Kiev va începe să-și intensifice eforturile în sud. Pot spune că a început contraofensiva inamicului”, a conchis blogger-ul rus.

Cum se desfășoară un război psihologic

Agitația creată pe rețelele din Rusia a fost atât de mare încât Ministerul Apărării, într-un mod neobișnuit, a publicat un comunicat în seara zilei de 11 mai, la ora 23:01, în care spune că „informațiile care circulă pe rețelele sociale conform cărora inamicul a străpuns mai multe linii defensive ale armatei ruse nu sunt conforme cu realitatea”. Dar nu au fost date amănunte.

În acest context, întâlnirea pe care Volodimir Zelenski a avut-o cu șefii armatei a beneficiat de o atenție sporită din partea opiniei publice, aceasta având loc la o zi după ce președintele Ucrainei a spus că încă nu a aprobat planurile pentru contraofensivă. 

În realitate, Kievul duce un război psihologic împotriva Moscovei. Anunțarea din timp a unor operațiuni de anvergură, transferul de armament din Occident, antrenarea soldaților au clădit o presiune tot mai mare asupra forțelor ruse, care așteaptă un atac major, dar nu știu nici când, unde și nici cu ce intensitate.

Reacția de ieri a bloggerilor ruși arată cât de mare este tensiunea în armata rusă, dar și în rândul populației în legătură cu mult anunțata contraofensivă ucraineană.

La umbra acestei presiuni psihologice, armata ucraineană a declanșat mai multe operațiuni în zona Bahmut prin care a reușit să scape de încercuirea inamicului.

O diversiune care are scopuri politice și militare

La întâlnirea dintre Zelenski și comandanții săi există și posibilitatea să se fi decis strategia de atac, iar liderul ucrainean, comandantul suprem, să fi aprobat desfășurarea operațiunilor militare pentru eliberarea teritoriului cucerit de ruși.

„Atacurile ucrainene din zona Bahmut sunt o diversiune care are scopuri politice și militare”, a anunțat istoricul și expertul militar Emil Kastehelmi, pe pagina sa de Twitter. 

„Dacă Rusia trimite rezerve de soldați și armament către Bahmut, ar determina slăbirea forțelor militare în alte sectoare. Dacă nu o va face, o victorie a ucrainenilor aici ar însemna o umilință majoră pentru Kremlin. Ambele posibilități sunt în avantajul Ucrainei”, a remarcat specialistul.

Obsesia lui Vladimir Putin de a cuceri orașul din centrul regiunii Donețk s-a transformat într-o mare slăbiciune pentru armata Rusiei de care Kievul a profitat.

Șoigu a primit invitație la petrecerea din Bahmut

Tensiunile între elitele militare ale Moscovei sunt tot mai mari, iar în ciuda faptului că Ministerul Apărării a negat înfrângerile de la Bahmut, Evgheni Prigojin, conducătorul Grupului Wagner, i-a trimis o scrisoare oficială lui Serghei Șoigu, invitându-l pe linia frontului.

Russia WWII Victory Day Parade
WAGNER. Miliardarul Prigojin i-a trimis o invitație lui Serghei Șoigu, ministrul Apărării, să facă o vizită în prima linie a frontului ca "să vadă realitatea". N-a primit niciun răspuns. În imagine, Șoigu salută la parada militară din Moscova, desfășurată în data de 9 mai - Foto: Hepta.ro

„Vă cer să veniți pe teritoriul orașului Bahmut, care este controlat de unitățile paramilitare ruse, şi să evaluați situația pe cont propriu”, i-a transmis Prigojin Ministrului Apărării, punându-l pe acesta într-o situație dificilă.

Scrisoarea distribuită de miliardar pe site-urile și canalele de comunicare pe care le controlează reprezintă o acțiune prin care-l face responsabil pe Șoigu de ceea ce se întâmplă în Bahmut.

Documentul, în mod indirect, confirmă și el faptul că militarii ruși au pierdut inițiativa în zona respectivă.

Se dau lupte grele și pe frontul de sud

Pe parcursul zilei de vineri, informațiile despre retragerea rușilor din nordul Bahmut-ului au continuat. 

Un atac ucrainean pe linia localităților Bogdanivka - Berkivka a fost filmat de dronele Kievului și confirmat, prin geolocație, de Rybar, un canal de Telegram din Rusia, care monitorizează războiul, având peste un milion de abonați.

InfografieRybarRusia

„Nu știm din ce motiv a fost abandonată această secțiune de front”, au comentat experții ruși de la Ribar. 

„Nu știm ce fel de contingent se afla acolo și de ce, după un bombardament ușor, întreaga unitate rusă se retrage și nu-și păstrează pozițiile. De obicei, ca urmare a unor astfel de manevre dezordonate, oamenii sunt într-un pericol de moarte și mai mare”, au adăugat aceștia.

VIDEO. Filmarea realizată cu drone ucrainene, care prezintă confruntarea militară din apropiere de localitatea Berkivka, la nord de Bahmut, analizată și confirmată pe canalul de Telegram al Rybar, Rusia

De asemenea, pe parcursul zilei, au existat informații că forțele ucrainene atacă în mai multe zone, nu numai în împrejurimile Bahmut.

Bombardamente, dar și o operațiune ofensivă au avut loc pe frontul de sud, în apropiere de Herson.

Chiar dacă în mod oficial, contraofensiva ucraineană nu a început, forțele Rusiei pierd teren, oficialii de la Kremlin sunt speriați, iar opinia publică urmărește cu înfrigurare bloggerii militari pentru a afla noutăți de pe front.   


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇