- Putin: Poporul ucrainean a fost luat prizonier, iar cetățenii țării sunt, acum, marionete într-un joc al Occidentului.
- Asaltul la sud-vest de Bahmut s-a desfășurat chiar în ziua de 9 mai, când la Moscova o defilare anemică încerca să aducă optimismul printre locuitorii capitalei.
- Obiectivul unității Terra, formată din veterani ai Batalionului Azov, a fost stoparea înaintării forțelor ruse în asociere cu mercenarii Wagner, cu misiunea de a provoca pierderi mari inamicului.
- Trei guvernatori ai unor provincii din Rusia au anunțat că forțele ucrainene au desfășurat atacuri cu drone.
- Oficial ucrainean: Mulți oameni nu înțeleg că propaganda Kremlinului creează o imagine falsă despre ceea ce se întâmplă cu adevărat pe front.
La parada de 9 Mai, Ziua Victoriei, folosită de propaganda Kremlinului pentru a crește mobilizarea cetățenilor în jurul invaziei, Vladimir Putin a ținut un discurs în care nu a dat niciun semn că e dispus să facă vreo schimbare în ce privește agresivitatea față de Ucraina.
„Nazismul vrea să distrugă Rusia, pentru a schimba ordinea globală, pentru a înăbuși noile centre de dezvoltare care au apărut în întreaga lume”, a spus președintele rus, de la o tribună în fața câtorva zeci de oameni, verificați și selecționați de teama unui atentat sau protest.
„…poporul ucrainean a fost luat prizonier în urma unei lovituri de stat, iar cetățenii țării sunt, acum, niște marionete într-un joc pe care îl comandă Occidentul”, a mai adăugat Putin.
Temele discursului sunt aceleași de când a început invazia, iar negarea libertății oamenilor din țara vecină e repetată obsesiv de liderul autoritar al Rusiei.
Față de anul trecut, a apărut o mare schimbare, iar ea nu e în declarația lui Putin, ci undeva în estul Ucrainei, unde o brigadă formată din veterani ai Batalionului Azov a distrus una a armatei Rusiei, confirmând faptul că o contraofensivă de amploare a început sau e pe cale să înceapă.
Noi apărăm libertatea
Asaltul la sud-vest de Bahmut s-a desfășurat chiar în ziua de 9 mai, când la Moscova o defilare anemică încerca să aducă optimismul printre locuitorii capitalei.
Andrei Bileţki, fondatorul Batalionului Azov, într-un mesaj postat pe rețeaua socială Telegram, a relatat că două companii ale Brigăzii 72 Motorizate din Rusia au fost complet distruse și, de asemenea, Grupul Wagner, condus de Prigojin, a suferit pierderi importante.
Bileţki n-a oferit amănunte despre desfășurarea operațiunii, dar anunțul lui a fost confirmat, independent, de miliardarul rus, care, într-un video postat, de asemenea, pe Telegram, îl atacă pe Șoigu, ministrul Apărării, spunându-i că trupele sale au fugit din fața inamicului.
Asaltul a fost desfășurat de unitatea Terra, o brigadă formată din veterani ai Batalionului Azov, unii dintre ei fiind supraviețuitori ai asediului din Mariupol în luptele care au avut loc în luna mai 2022.
Misiunile Terra
Terra a fost trimisă de comandamentul forțelor ucrainene în zona Bahmut, cel mai probabil la sfârșitul lunii martie, la câteva zile după ce președintele Volodimir Zelenski a făcut o vizită în cel mai fierbinte punct de pe frontul de est.
Obiectivul strategic a fost stoparea înaintării forțelor ruse în asociere cu mercenarii Wagner, dar a avut și misiunea de a provoca pierderi cât mai mari inamicului.
Terra s-a poziționat în vecinătatea localității Ivanisvke, aflată la opt kilometri sud-vest de Bahmut. Aici au desfășurat atacuri asupra pozițiilor ruse, care încercau să încercuiască orașul.
De asemenea, Terra a avut și rolul de a apăra șoseaua T0504, care leagă Bahmut de Konstantinivka, un oraș controlat de ucraineni și vizat de ruși.
După două luni în care au provocat pierderi importante adversarilor, în după-amiaza zilei de 9 mai au pornit atacul, reușind să înainteze în jur de 600 de metri în adâncime pe o linie a frontului de aproape 3 kilometri.
Faptul că au scos din luptă o brigadă de elită a rușilor va avea consecințe imediate, mercenarii Wagner, rămânând fără sprijin militar în afara orașului, iar ucrainenii având posibilitatea să recupereze poziții pierdute, începând cu iulie 2022, momentul în care rușii au declanșat atacul asupra Bahmut.
Atacuri cu drone în Rusia
De asemenea, în data de 10 mai, trei guvernatori ai unor provincii din Rusia, aflate în partea de vest, au anunțat că forțele ucrainene au desfășurat atacuri cu drone, e vorba de regiunile Belgorod, Kursk și Voronej.
Se constată astfel o intensificare a operațiunilor militare ale armatei Kievului, ceea ce sugerează intrarea într-o nouă fază a războiului.
„Când contraofensiva va fi lansată, Rusia va intra în panică. Veți vedea multă panică. Mulți oameni nu înțeleg că propaganda Kremlinului creează o imagine falsă despre ceea ce se întâmplă cu adevărat pe front. Războiul va fi câștigat pe teren, nu pe ecranele televizoarelor și nici pe Internet”, a declarat Volodimir Havrilov, ministru adjunct al Apărării din Ucraina, într-un interviu pentru cotidianul britanic „The Independent”.
Există deja semne ale instaurării panicii. În ultimele zile, reprezentanți ai ocupanților din teritoriile ucrainene au încercat să pregătească evacuarea civililor din localități în care există posibilitatea să se dea lupte.
Dar acțiunile de evacuare au fost organizate în pripă, cu puține mijloace și fără efect.
În urmă cu trei zile, în mai multe localități din regiunea Zaporojie, inclusiv în Enorhodar, cea în care se află și centrala nucleară, s-a instalat panica în urma unui anunț al rușilor despre organizarea unor culoare de evacuare.
Primarul rus din Melitopol a postat o imagine cu cozi lungi de automobile blocate la ieșirea din oraș, timpul de așteptare, fiind de cel puțin cinci ore.
Moscova nu mai crede în lupte
Există un sentiment accentuat atât printre militarii ruși, cât și printre reprezentanții Moscovei din teritoriile ocupate că totul se va prăbuși în curând, că nu au arme performante, motivație și capacitatea de a lupta pentru a apăra teritoriile cucerite.
„Trupele rusești, cu excepția unor atacuri sângeroase din regiunea Donbas (referire la luptele din Bahmut - n.red.), sunt peste tot în defensivă”, a scris, într-o postare pe Telegram, Igor Strelkov-Girkin, un fost ofițer FSB, conducător al forțelor paramilitare ale Kremlinului în luptele din Donbas, acuzat că a doborât, în 2014, un avion de pasageri cu o rachetă sol-aer.
„Militarii ruși nu se pregătesc pentru nicio ofensivă. În plus, în ultimele șase luni, Rusia a fost nevoită să fugă din Herson și a pierdut teritorii vaste în regiunea Harkov, neputând să le apere. Situația este agravată și de conflictele din cadrul elitelor rusești, care sunt fragmentate și nu au nicio dorință de a continua războiul”, a adăugat Girkin, acum un blogger militar pro-război, cu milioane de urmăritori în Rusia.
Poziția acestuia e relevantă pentru că ea arată starea de spirit din interiorul armatei, dar și din multe instituții, confirmând faptul că Moscova nu mai are capacitatea de a susține un efort intens de război pentru o perioadă lungă de timp.