Ziua 440: Joaca de-a parada la Moscova, cu un tanc, dar declarații delirante. Zelenski s-a supărat pe UE, China trimite sol de pace la Kiev (Foto & video)

Ziua 440: Joaca de-a parada la Moscova, cu un tanc, dar declarații delirante. Zelenski s-a supărat pe UE, China trimite sol de pace la Kiev (Foto & video)

Ziua 440 de război a fost marcată de aniversarea victoriei asupra Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial cu o paradă în Piaţa Roşie din Rusia.

Ziua Victoriei este una dintre cele mai importante sărbători publice din Rusia, când oamenii comemorează sacrificiile uriaşe făcute de Uniunea Sovietică în timpul aşa-numitului Marele Război Patriotic din 1941-1945, în care au pierit aproximativ 27 de milioane de cetăţeni.

Russia's Victory Day Parade and Putin's speech to crowds

Ucraina a sărbătorit, în schimb, Ziua Europei, alături de ţările din UE, la care speră să adere, rupând tradiţia de până acum, când marca şi ea Ziua Victoriei asupra nazismului din cel de-al Doilea Război Mondial tot la 9 mai. La Kiev a fost azi chiar şefa CE, Ursula von de Leyen, căreia Volodimir Zelenski i-a cerut să elimine restricţiile comerciale asupra importurilor de cereale din Ucraina.

Între timp, Rusia a lansat marţi, pentru a doua zi la rând, zeci de rachete de croazieră asupra Ucrainei, dintre care 15 au vizat capitala Kiev.

Iar Evgheni Prigojin, şeful grupului Wagner, a declarat că informaţiile preliminare arată că luptătorii săi din oraşul Bahmut au început să primească mai multă muniţie, dar a lansat și un nou atac dur la adresa liderilor de la Moscova.

În timp ce Ucraina se pregătește de contraofensivă, ministrul britanic de Externe James Cleverly a atras atenția, din SUA, ca lumea să nu se aștepte să se desfășoare ca în filmele de la Hollywood.

Ziua Victoriei în Rusia

  • E Lukașenko bolnav? - Aleksandr Lukaşenko, în vârstă de 68 de ani, un aliat apropiat al lui Putin, părea obosit şi puţin nesigur pe picioare la paradă, iar la mâna dreaptă era vizibil un bandaj. A trebuit să fie dus cu maşina pe o distanţă scurtă până la locul de depunere a coroanelor şi a lipsit de la prânzul oferit de preşedintele rus Vladimir Putin. Apariţia sa a stârnit speculaţii online cu privire la starea sa de sănătate.
  • Kim Jong Un i-a scris lui Putin - Liderul nord-coreean Kim Jong Un a felicitat marţi Rusia cu ocazia Zilei Victoriei, într-o scrisoare adresată omologului rus, Vladimir Putin. Scrisoarea lui Kim transmite călduroase felicitări liderului rus, armatei şi poporului rus pentru lupta lor "pentru a face dreptate internaţională şi pentru a apăra pacea globală" împotriva aşa-numiţilor "imperialişti".
  • Un tanc, câţiva soldaţi foarte tineri şi un mesaj delirant - Parada din Piaţa Roşie pentru ziua de 9 Mai, timp de decenii un moment în care sacrificiul uluitor al Rusiei în „Marele Război Patriotic” a fost onorat cu tristeţe, a fost golită de conţinut la propriu în 2023, când, cu doar un tanc şi câţiva soldaţi foarte tineri, a devenit de fapt doar un fundal pentru deciziile proaste ale liderului de la Kremlin, comentează CNN.
  • ”Parada ucigașilor” - Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii lui Zelenski, a declarat că Vladimir Putin asistă la o „paradă a ucigașilor". Podoliak spune că Rusia a țintit cu rachete orașe ucrainene pașnice noaptea trecută, într-o „încercare malițioasă" de „eliberare" a civililor.
  • Putin a părăsit tribuna înconjurat de oaspeţii săi din Comunitatea Statelor Independente (CSI) şi s-au depus coroane de flori.
  • Paradă scurtă - Parada soldaților și armelor care a urmat după discursul lui Putin a durat doar aproximativ 20 de minute, fiind scurtată din cauza temerilor legate de terorism. „În mod normal, primim o listă cu ceea ce vom vedea și cu echipamentul, dar autoritățile ruse nu au emis-o anul acesta”, a declarat analistul militar american Michael Clarke. „Aceasta a fost cea mai scurtă paradă pe care îmi amintesc să o fi văzut”, spune Clarke. Au lipsit spectacolul aviatic, defilările ample, cu multiple arme, iar spectatorii au fost mult mai puţini.
  • Moment de reculegere - Putin spune că este foarte important ca astăzi, la Moscova, liderii fostului bloc URSS să fie prezenți alături de el. „În amintirea fiilor, a taților, a bunicilor și a altor rude”, a spus el, cerând un minut de reculegere.
  • Discursul lui Putin: Adresându-se mulțimilor din Piața Roșie, Putin a susţinut că „adevăratul război este purtat împotriva patriei noastre”. Rusia vrea un „viitor pașnic”, dar elitele occidentale seamănă semințele „urii și rusofobiei”. ”A fost declanșat un război împotriva noastră. Ne vom apăra”, a declarat Putin. Liderul rus continuă să țintească Occidentul în discursul său, arătând că „scopul statelor occidentale nu este altul decât să vadă căderea țării noastre”. Mai mult, Putin susține că Ucraina a devenit „ostatică” a unui regim condus de „stăpânii occidentali”. ”Națiunea ucraineană a devenit ostatică a unei lovituri de stat care a dus la un regim criminal condus de stăpânii săi occidentali. A devenit un pion pentru planurile lor crude și egoiste”, a spus Putin. Liderul de la Kremlin i-a felicitat și pe comandanții care participă la „operațiunea militară specială" a Rusiei, afirmând că se bazează pe victoria țării în Ucraina. I-a felicitat și pe soldații care participă la „operațiune”, adăugând că este mândru de ei și că ”de acești oameni depind statalitatea și viitorul Rusiei”. „Nu există nicio cauză mai puternică în lume decât dragostea pentru forțele noastre armate”, clamează Putin, în timp ce își încheie discursul, iar imnul național rus începe să răsune. Mai multe detalii AICI.
  • Putin a ajuns în Piața Roșie la ora 10 - Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ajuns în Piaţa Roşie din Moscova unde are loc parada dedicată aniversării victoriei asupra Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial. În absenţa liderilor occidentali şi a altor şefi de stat de renume, printre invitaţi se numără doar liderii Belarusului, principalul aliat al Rusiei în conflictul actual, Armeniei şi ţărilor din Asia Centrală - Kazahstan, Uzbekistan, Kîrgîzstan, Tadjikistan şi Turkmenistan.

Ziua Europei la Kiev

  • Ursula von der Leyen, la Kiev - Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit la Kiev, pentru a se întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski şi a marca „Ziua Europei”.

Zelenski denunţă restricţiile UE ca fiind "inacceptabile" - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a reproşat Ursulei von der Leyen restricţiile impuse de anumite state UE privind exporturile de cereale ucrainene, susţinând că sunt "inacceptabile". El se aşteaptă ca UE să elimine restricţiile, măsuri pe care le-a caracterizat ca fiind "dure" şi "protecţioniste". CE a acceptat la sfârşitul lunii trecute, pe o perioadă limitată, ca ţările vecine Ucrainei - Polonia, Ungaria, României, Slovacia şi Bulgaria - să permită doar tranzitul cerealelor ucrainene, nu şi importul, după ce aceste ţări s-au plâns că cerealele ucrainene le inundă pieţele şi-i afectează pe producătorii locali.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Nou atac asupra Ucrainei - Rusia a lansat marţi, pentru a doua zi la rând, 25 de rachete de croazieră asupra Ucrainei, dintre care 15 au vizat capitala Kiev. 23 de rachete au fost interceptate de apărarea aeriană a ţării, au anunţat Forţele Aeriene ucrainene. Într-o postare pe Telegram, Serghei Popko, şeful administraţiei militare a Kievului, a declarat că informaţiile preliminare arată că nu au existat victime şi că au fost provocate puţine pagube.
  • Jurnalist AFP ucis de bombe - Coordonatorul video al AFP în Ucraina, Arman Soldin, a fost ucis marţi într-un atac cu rachetă de tip Grad în estul Ucrainei, potrivit unor jurnalişti AFP care-l însoţeau. Bombardamentul a avut loc către ora locală 16:30 (şi ora României), în apropiere de Ceasov Iar, o localitate ucraineană situată în apropiere de Bahmut, vizată zilnic de către forţele ruse.
  • Contraofensiva nu e film de Hollywood - Ucraina a dat dovadă de un curaj şi o rezistenţă uriaşe după invazia Rusiei, însă lumea nu trebuie să se aştepte la o contraofensivă ca în filme a Kievului, apreciază marţi, într-o vizită în Statele Unite, ministrul britanic de Externe James Cleverly: „Lumea reală nu funcţionează aşa. Sper şi mă aştept ca ei să se descurce foarte, foarte bine, pentru că, oriunde am văzut ucraineni, ei au depăşit aşteptările. Oamenii trebuie să fie realişti. Asta e lumea reală. Nu un film de la Hollywood”, insistă el”.
  • Wagner primește muniție - Evgheni Prigojin, şeful grupului Wagner, a declarat că luptătorii săi din oraşul Bahmut au început să primească mai multă muniţie. "Livrări de muniţie, conform datelor preliminare, continuăm să primim. Încă nu am văzut-o în persoană", a declarat Prigojin pe Telegram. El s-a plâns în repetate rânduri că unităţile sale Wagner nu primesc suficientă muniţie de la Ministerul Apărării. Săptămâna trecută, el a anunţat chiar că se vor retrage din Bahmut - o ameninţare asupra căreia pare acum să se răzgândească.
  • Militarii ruși au fugit din Bahmut - Şeful grupului paramilitar Wagner i-a acuzat marţi pe militari din armata regulată a Rusiei că au fugit de pe poziţiile lor din Bahmut, epicentrul luptelor în estul Ucrainei, iar statul rus că este incapabil să apere țara. "Astăzi, una dintre unităţile Ministerului Apărării a fugit de pe unul dintre flancurile noastre (…). Ei şi-au părăsit poziţiile, au fugit", a acuzat Evgheni Prigojin, care este în conflict deschis cu ierarhia militară rusă.
  • De ce întârzie contraofensiva - Premierul ucrainean Denîs Smîhal a declarat că mult așteptata contraofensivă va fi lansată doar atunci când va fi momentul potrivit. El nu a spus și când se va întâmpla asta. Contraofensiva întârzie pentru că este plănuită cu atenție. „Ne pregătim cu mare atenție, deoarece este o operațiune foarte importantă și trebuie să avem succes în această operațiune a societății noastre, pentru întreaga lume”, a declarat premierul pentru Sky News.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • China trimite sol de pace la Kiev - China va continua să pledeze pentru negocieri între Rusia şi Ucraina, a afirmat marţi, la Berlin, ministrul chinez de Externe, Qin Gang: „China va continua să pledeze pentru negocieri între Rusia şi Ucraina. Vom trimite curând un emisar special pentru Afaceri Europene în Ucraina. Se va deplasa şi în alte ţări europene". Omologul său german, Annalena Baerbock, a cerut retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean.
  • Ajutor american suplimentat - Administraţia de la Washington a anunţat, marţi, asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare totală de 1,2 miliarde de dolari, în continuarea eforturilor pentru a ajuta armata ucraineană să respingă invazia militară rusă: „Acest pachet include angajamente pentru obuze de artilerie suplimentare, de calibrul 155 de milimetri, şi susţinere pentru a permite Ucrainei să întreţină mai bine sistemele şi echipamentele".
  • Franța vrea Wagner organizație teroristă - Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului francez, a adoptat marţi o rezoluţie prin care cere înscrierea grupării paramilitare ruse Wagner - acuzată de atrocităţi în Ucraina şi în Africa - pe lista Uniunii Europene (UE) a organizaţiilor teroriste.
  • Nu sunt posibile negocieri pentru pace - Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, consideră că nu există posibilitatea, în acest moment, de a se ajunge la o încetare a focului generală în Ucraina, întrucât amândouă părţile sunt convinse că pot câştiga. "Din păcate, cred că în acest moment o negociere de pace nu este posibilă" şi "nu văd nicio posibilitate de a obţine imediat (…) o încetare a focului globală", a spus Guterres.
  • Nou ajutor din SUA - Statele Unite urmează să anunţe marți un pachet de ajutor de 1,2 miliarde de dolari pentru Ucraina, potrivit unui oficial american. Acesta vine într-un moment critic, în contextul în care se anunţă o contraofensivă a Ucrainei împotriva forţelor ruseşti.
  • Rachete din Marea Britanie - Marea Britanie se pregătește să trimită rachete cu rază mai lungă de acțiune în Ucraina, care pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 300 de kilometri, potrivit jurnaliștilor Washington Post, care citează un document.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇