Bahmut, locul unde Rusia pierde războiul - Analiză video

După un asalt care durează din luna august și după ce reprezentanții Kremlinului au anunțat de câteva ori că au cucerit localitatea, trupele Rusiei au fost blocate de cele ucrainene în încercarea de a înconjura orașul.
Bahmut, locul unde Rusia pierde războiul - <span style="color:#990000;font-size:100%;">Analiză video</span>

O serie de operațiuni desfășurate pe perioada weekendului i-au făcut pe militarii Moscovei să se retragă și să amâne victoria atât de așteptată de Vladimir Putin.

Urmărește analiza video de 5 minute care descrie situația dramatică din oraș, dar și violența luptelor dintre cele două tabere.

  • Volodimir Zelenski le cere comandanților să nu se retragă și să facă tot posibilul pentru a-și consolida pozițiile din oraș și împrejurimi.
  • Evgheni Prigojin, proprietarul Grupului Wagner, face un apel disperat către Ministerul Apărării pentru a primi muniție.
  • Rusia dă semne că nu mai poate susține o ofensivă în Ucraina, iar experții vorbesc despre o strategie de a apăra teritoriile cucerite.
  • Primele tancuri Leopard au fost filmate, acționând în jurul orașului Bahmut.
ADVERTISING

„Sunt încrezător că Bahmut va rezista”, a declarat colonelul Ievhen Mezevikin, comandantul unui grup tactic combinat care luptă în zona orașului, citat de New York Times. 

„Avem destule forțe pentru a arunca inamicul înapoi din această localitate, dar depinde de sarcinile pe care le va cere comandamentul, menținerea pozițiilor sau provocarea de pierderi maxime inamicului”, a mai adăugat colonelul.

Într-o intervenție cu o mare încărcătură de disperare, Evgheni Prigojin, proprietarul Grupului Wagner, a anunțat că, dacă soldații lui nu primesc muniție, e un pericol real ca frontul de est să se prăbușească, urmând o nouă catastrofă pentru Rusia.

Este puțin probabil ca forțele ucrainene să plece din Bahmut, brusc, cel mai probabil, generalii aplică o retragere treptată pentru a produce cât mai multe pierderi rușilor în confruntările din interiorul localității, se arată într-un raport publicat de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA.

Forțele rusești au puține șanse să avanseze atunci când sunt implicate într-un război de stradă. Acest tip de conflict îl avantajează pe cel care e pe poziții defensive, care poate provoca pierderi importante inamicului, se arată în raportul citat.

Mai mulți experți militari, inclusiv Lloyd Austin, secretarul Departamentului Apărării din SUA, au spus că Bahmut, un oraș care înainte de război avea 70.000 de locuitori, aflat la 90 de kilometri nord de Donețk, nu reprezintă un important punct strategic pentru ucraineni.

Comandanții militari ucraineni se pronunță în favoarea continuării luptelor pentru apărarea orașului după o ședință prezidată de Volodimir Zelenski.

Apărarea, cea mai bună strategie pentru epuizata armată a Rusiei

Decizia vine după ce, între președintele Ucrainei și generalul Valeri Zaluznîi, comandantul forțelor armate, au apărut neînțelegeri pe această temă. Primul dorea ca armata să nu se retragă, cel de-al doilea considera că o plecare strategică ar salva multe vieți.

Până la urmă, Zelenski a avut câștig de cauză.

„Centrul orașului Bahmut este situat pe malul vestic al râului Bahmutka, iar forțele rusești vor trebui să lupte în această zonă dacă nu pot avansa direct către nord sau către sudul Bahmut-ului. Astfel, condițiile urbane și protecția dată de râu ar putea fi în avantajul forțelor ucrainene, dacă acestea vor reuși să mențină linia de la Kromove (o așezare de la periferia nord-vestică a Bahmut) spre sud, până la autostrada Bahmut-Kostiantinivka”, se mai arată în raportul ISW din data de 5 martie. 

Conflictele dintre Prigojin și Șoigu, ministrul Apărării din Rusia, dar și o tot mai mare criză de muniție încep să erodeze profund forțele Moscovei.

Nimeni nu mai vorbește de o mare ofensivă a Kremlinului, iar bloggerii militari din Rusia consideră că apărarea e cea mai bună strategie în acest moment.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇