Generalul Valeri Zalujnîi conduce armata ucraineană din 2021. Adversarul său, Valeri Gherasimov, este al patrulea comandant al trupelor ruse care au invadat Ucraina.
Supranumit „Generalul de fier, Zalujnîi conduce forțele ucrainene din iulie 2021, când a fost numit de președintele Volodimir Zelenski comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Până la începerea războiului, misiunea lui a fost să reformeze armata ucraineană și să o transforme dintr-o forță militară de tip sovietic într-una organizată la standarde occidentale. Acest proces a fost accelerat de invazia declanșată de Rusia și dă roade pe câmpul de luptă.
Zalujnîi are acum în față un comandant de top. Generalul Valeri Gherasimov a fost desemnat să preia campania Moscovei în ianuarie, după ce anterior a deținut mult timp funcția de șef al Statului Major al armatei ruse, iar generalul ucrainean și-a studiat îndeaproape adversarul.
"Am învățat de la Gherasimov. Am citit tot ce a scris până acum", a declarat generalul ucrainean într-un interviu publicat anul trecut de revista Time. "Este cel mai inteligent, iar așteptările mele de la el erau enorme", a adăugat Zalujnîi.
Generalul rus nu pare, însă, să se ridice la nivelul așteptărilor.
Gherasimov a coordonat o ofensivă rusă de iarnă relativ slabă, în timpul căreia trupele sale au cucerit o suprafață infimă de teren și au înregistrat zeci de mii de victime, notează Insider.
Cei doi comandanți își vor măsura din nou forțele în timp ce Ucraina se află tot mai aproape de declanșarea contraofensivei anunțate pentru eliberarea regiunilor din estul și sudul țării. Gherasimov va încerca să împiedice forțele ucrainene să avanseze, dar și să reușească ceva ce predecesorii lui n-au izbutit de la începerea războiului: să-și păstreze funcția mai mult de cinci luni.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), grupul de analiză din Washington care monitorizează invazia din Ucraina din prima zi, arată ce s-a întâmplat cu ceilalți trei comandanți care au condus armata rusă în război.
Aleksandr Dvornikov
La începutul invaziei, Kremlinul s-a bazat mai mult pe comandanții districtuali decât pe un comandant care să coordoneze războiul. Au urmat săptămâni în care operațiunile ruse au fost prost conduse, erori și eșecuri care au dus la retragerea trupelor ruse din regiunea Kiev și repoziționarea lor în regiunea estică Donbas.
La începutul lunii aprilie, după ce eșecurile inițiale i-au dovedit Kremlinului că războiul va dura mai mult de o săptămână, cum planificase inițial, Putin l-a numit pe generalul Aleksandr Dvornikov la comanda operațiunilor de pe front și i-a cerut să cucerească regiunea Donbas până la începutul lui mai 2022 și să creeze o comandă uniformă pentru operațiunile armatei ruse în Ucraina.
În același timp, Dvornikov era și comandantul districtului militar sudic.
După aproape două luni în care nu a reușit să atingă obiectivul, Dvornikov a fost înlocuit cu generalul Ghenadi Jidko, comandantul districtului militar estic.
"Rolurile duale pe care le-au primit Jidko și Dvornikov par să fi fost rezultatul reținerii continue a lui Putin de a face un singur general prea important", arată ISW.
Ghenadi Jidko
Ca și numirea lui Dvornikov, trecerea lui Jidko la comandă este puțin neclară. Motivul pentru care Putin l-a ales nu este cunoscut, dar e posibil să se fi datorat relației bune pe care o are cu Gherasimov, care pe atunci era șeful de Stat Major. Ca și Dvornikov, Jidko a primit instrucțiuni pentru crearea structurilor de comandă pe front.
Mandatul lui Ghenadi Jidko a durat toată vara, când Rusia a înregistrat câteva operațiuni ofensive reușite în estul Ucrainei, după care a început să piardă teren.
Câștigurile teritoriale ale rușilor au fost repede anulate după ce în septembrie Kievul a lansat o contraofensivă rapidă în regiunea Harkov, din nord-estul țării, eliberând o zonă vastă din teritoriul ocupat. Forțele ucrainene au contraatacat și în sud, în zona orașului Herson, eliberat ulterior.
La începutul lunii octombrie, după evoluția negativă a situației de pe front, Putin l-a eliberat pe Jidko din ambele posturi de comandă. Al doilea general a stat doar patru luni la conducerea trupelor ruse.
"Eșecul celor doi generali care erau figuri importante în Ministerul Apărării și apropiați ai lui Gherasimov i-au întărit decizia lui Putin de a numi un comandant care nu era apropiat de Gherasimov în poziția de comandant pe front după dezastrul din Harkov", menționează Institutul pentru Studiul Războiului.
Serghei Surovikin
După înlăturarea lui Jidko, Putin l-a numit la comanda operațiunilor de pe front pe Surovikin, supranumit "Generalul Armaghedon", mișcare menită să liniștească cercurile ultranaționaliste nemulțumite de evoluția conflictului. Această comunitate influentă a criticat eșecurile militare ale armatei, dar a rămas fidelă războiului.
"Putin pare să-l fi privit pe Surovikin drept ultimul comandant de rang înalt din Ucraina cu o reputație nepătată pe care îl putea numi la comanda generală a operațiunilor de război", arată grupul de analiză. "Generalul Armaghedon" avea să petreacă, însă, mai mult timp decât Dvornikov, dar mai puțin decât Jidko în această poziție importantă - mandatul lui a durat în jur de trei luni.
În acest interval au survenit mai multe aspecte importante ale războiului: începerea unei campanii de amploare de atacuri cu rachete și drone asupra infrastructurii esențiale a Ucrainei, retragerea rusă din orașul Herson și extinderea influenței Grupului Wagner și a fondatorului său, Evgheni Prigojin.
Spre sfârșitul anului trecut, Gherasimov a început să-și sprijine mai intens oamenii pentru a-și asigura controlul asupra războiului, încercând să discrediteze acțiunile Grupului Wagner.
La începutul lui 2023, în timp ce forțele ruse continuau să sufere pierderi mari în estul Ucrainei, Putin i-a cedat campania lui Gherasimov. Ministerul Apărării a anunțat la mijlocul lunii ianuarie că Surovikin va fi înlocuit de Gherasimov și l-a trecut pe "Generalul Armaghedon" pe postul de adjunct la comandamentul de război.
"Capturarea foarte ușoară a Soledarului în ianuarie pare să-l fi făcut pe Putin să accepte campania lui Gherasmiov și să-l numească pe acesta la comanda generală a operațiunii ofensive de iarnă", arată ISW.
Capturarea cu costuri foarte mari a orașului Soledar a făcut parte din bătălia sângeroasă pentru Bahmut, pe care Rusia a anunțat recent că l-a cucerit. Acest succes fără valoare strategică a venit, însă, cu prețul unor pierderi umane și materiale colosale.
După schimbarea a trei generali, trupele ruse aflate acum sub comanda lui Valeri Gherasimov s-au pregătit pentru contraofensiva ucraineană săpând luni în șir tranșee și creând fortificații pe liniile frontului. Ucraina și-a adunat forțele și le-a pregătit, cu ajutorul aliaților care au livrat noi capacități de luptă și instruire.
Deși procesul prin care Vladimir Putin ia decizii e destul de tulbure pentru a anticipa care vor fi următoarele lui mișcări, există posibilitatea ca rezultatul contraofensivei să influențeze foarte mult viitorul lui Gherasimov în poziția de comandant. Și nu-i greu de ghicit ce soartă va avea în cazul în care ucrainenii avansează. "Putin își schimbă generalii la fel cum îmi schimb eu șosetele", a spus, ironic, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă.
Deocamdată, după ce și-a studiat perfect adversarul, "generalul de fier" Valeri Zalujnîi e aproape gata de confruntarea cu cel mai respectat comandant militar rus.