Cea mai bună apărare pe care o are Ucraina: Succesul sistemului Patriot a surprins chiar și Pentagonul

Cea mai bună apărare pe care o are Ucraina: Succesul sistemului Patriot a surprins chiar și Pentagonul

Modul eficient în care Ucraina folosește sistemul de rachete Patriot a luat prin surprindere conducerea Pentagonului, este de părere un analist militar.

Washingtonul a acceptat în octombrie anul trecut, după luni de insistențe din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, să ofere Kievului aceste sisteme de apărare. Germania și Olanda s-au angajat, de asemenea, să-i furnizeze Ucrainei sisteme Patriot. Ucraina deține acum două sisteme Patriot active, relatează Newsweek.

Livrarea bateriilor Patriot către Ucraina a fost anunțată la mijlocul lunii decembrie, în cadrul pachetului de securitate în valoare de 1,85 de miliarde de dolari, cu ocazia vizitei la Washington a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

ADVERTISING

Ivan Kiricevskiî, expert la compania de consultanță militară Defense Express, a vorbit pentru postul ucrainean de radio NV despre sistemul avansat de apărare pe care Statele Unite l-au furnizat Kievului. El a declarat că rezultatele pe care Ucraina le-a obținut până acum cu ajutorul rachetelor Patriot sunt peste așteptările Departamentului american al Apărării.

"Statele Unite au analizat mult timp dacă să ofere Patriot sau nu. S-a dovedit că forțele noastre de apărare cu o pregătire în condiții de avarie au făcut efectiv din Patriot o capacitate pe care Pentagonul nu o credea capabilă", a spus Kiricevskiî.

ADVERTISING

Ucraina a folosit sistemul pentru a contracara valurile de rachete lansate de Rusia. Numai în noaptea de joi spre vineri, Ucraina a doborât 10 rachete şi peste 20 de drone lansate de Rusia asupra capitalei Kiev, a oraşului Dnipro şi a regiunilor estice, au declarat vineri oficiali ucraineni citaţi de Reuters.

Un comandant al forțelor aeriene ucrainene a scris pe Telegram pe 6 mai că armata ucraineană a folosit Patriot pentru a doborî deasupra Kievului o rachetă hipersonică rusească Kh-47M2 Kinjal.

Rusia a avertizat anterior că livrarea de sisteme militare către Ucraina ar putea duce la o escaladare a conflictului. "Dorim să reamintim că toate armele furnizate de Occident Ucrainei sunt ținte legitime pentru Forțele Armate ale Federației Rusie și vor fi distruse sau capturate, așa cum țara noastră a anunțat în repetate rânduri", a spus Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe.

ADVERTISING

Pe 16 mai, un atac cu rachete în apropierea Kievului a provocat daune minore unui sistem Patriot, au anunțat oficialii militari americani citați de CNN.

Patriot este cel mai avansat sistem de rachete sol-aer pe care Washingtonul l-a oferit Ucrainei de la începerea războiului. Cu o rază de acțiune de 160 de kilometri, poate detecta și lovi drone, avioane, rachete de croazieră și rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, potrivit datelor publicate de Missile Defense Advocacy Alliance.

The PATRIOT Missile in Action

Sistemul include un radar cu mai multe faze, o stație de control a lansării, computere, echipament de alimentare cu energie și până la opt lansatoare, fiecare cu câte patru rachete. O baterie este deservită de aproximativ 90 de soldați.

Oficialii de la Pentagon au anunțat că aproximativ 100 de militari ucraineni au fost instruiți la Fort Sill, în Oklahoma, pentru utilizarea sistemului Patriot, în cadrul unui program care a durat mai multe luni.

Sistemul Patriot a fost folosit împotriva rachetelor Scud de fabricație rusă în timpul primului război din Golf și a fost dezvoltat continuu de atunci de către compania producătoare, Raytheon Technologies.

Sistemul este deja instalat în Israel, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Arabia Saudită, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Bahrain, iar în Europa e desfășurat în Germania, Polonia, Suedia, Olanda, Grecia, Spania, dar și în România.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇