Garda femeilor care apără Ucraina: Pot ucide un om cu un simplu creion (Foto & Video)

Garda femeilor care apără Ucraina: Pot ucide un om cu un simplu creion (Foto & Video)

Femeile antrenate pentru a lupta în război sunt capabile să ucidă un om doar cu ceea ce se găsește într-un magazin de papetărie, a declarat șefa acestor luptătoare.

Olena Bilețka era însărcinată în cinci luni când Rusia a invadat Ucraina, în februarie anul trecut. Dar nu a fost surprinsă – de câțiva ani se pregătea pentru acest moment. În timp ce trupele inamice se îndreptau spre Kiev, primul ei gând a fost: „Sunt gata să omor niște ruși”.

În acea dimineață, Olena își făcea cafeaua și își pregătea planul de război: avea să creeze un chat ca să-și activeze legiunile de femei din toată Ucraina.

ADVERTISING

În săptămânile de dinaintea invaziei, organizația sa fusese asaltată de cereri - 10.000 de femei doreau să urmeze cursurile sale de supraviețuire, de luptă cu cuțitul și de medicină de război, scrie corespondentul american de război Tim Mak.

Bilețka a fondat Garda Femeilor din Ucraina în 2014, ca o modalitate de a pregăti femeile din țara sa pentru război. De atunci, peste 60.000 de voluntare au urmat cursurile de autoapărare și de tehnici de atac ale organizației.

femeie-armata-Ucrainei-Volodimir-Zelenski
Foto: Facebook / Volodimir Zelenski

"Avem femei care pot ucide oameni cu rechizite de birou, să știți. Cu un creion sau un stilou… nu doar cu pistoale sau puști, ci cu obiecte disponibile într-un magazin de papetărie", a spus ea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Deși cele mai multe cursuri sunt axate pe luptă, elevele pe care Bilețka le numește "amazoane" au învățat și cum să ofere primul ajutor, să acorde sprijin umanitar sau să culeagă informații.

femeie-razboi-Volodimir-Zelenski
Foto: Facebook / Volodimir Zelenski

"Spiritul femeilor ucrainene este unul fenomenal pentru că țin linia din spate și încă mai au curajul și voința de a se duce să ajute în prima linie. Nici măcar ele nu realizează pe deplin natura acestui lucru, de unde vin această voință și putere. Acestea sunt femeile cu care am lucrat. Cele mai multe dintre ele știu mai multe limbi străine, sunt foarte educate, nu au doar un spirit imens, ci sunt și foarte cerebrale", a spus fondatoarea Gărzii Femeilor.

femeie-militar-Volodimir-Zelenski
Foto: Facebook / Volodimir Zelenski

Peste 60.000 de ucrainence activează în prezent în armată, arată statisticile ambasadei Statelor Unite la Kiev. În octombrie 2022, aproximativ 8.000 de femei figurau ca ofițeri ai armatei Ucrainei, conform Social Europe.

ADVERTISING

Femeile-soldat se confruntă cu provocări cumplite în lupta contra trupelor ruse. Femeile ucrainene care se află pe liniile frontului au spus pentru The Invisible Battalion Project că se tem de violența sexuală la care ar fi supuse dacă ar cădea în mâinile invadatorilor și că preferă să moară decât să ajungă prizoniere.

Nu doar femeile din Ucraina s-au alăturat forțelor armate ale Kievului. Politiciana suedeză Caroline Nordengrip, în vârstă de 42 de ani, a semnat în aprilie contractul cu armata ucraineană și a primit gradul de sergent, devenind prima femeie cu cetățenie străină care se alătură forțelor armate ale Kievului (AFU).

Originară din localitatea suedeză Bollebugda, Caroline Nordengrip a fost parlamentar al partidului conservator de dreapta Democrații Suedezi între anii 2018 și 2022 și a ocupat și funcția de ombudsman al acestei formațiuni politice. Anterior, ea a fost șofer de camion, a urmat serviciul militar în țara sa și s-a instruit în problemele de securitate.

Publicată de Caroline Nordengrip pe Duminică, 19 februarie 2023

Nordengrip a susținut Ucraina din primele zile ale invaziei Rusiei și a vizitat mai multe orașe ucrainene în calitate de parlamentar.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇