Ziua 486 de război este marcată de marșul trupelor de mercenari Wagner către Moscova, după ce liderul grupării, Evgheni Prigojin, a acuzat armata rusă că a ucis „un număr foarte mare” de membri ai miliţiei sale și a amenințat să „răspundă” acestor atacuri. El a susținut că a ocupat toate instalațiile militare din Rostov pe Don și că se va deplasa spre capitala Rusiei dacă Serghei Șoigu și Valeri Gerasimov nu vor veni acolo la discuții.
Urmărește AICI desfășurarea revoltei mercenarilor Wagner
Pe frontul ucrainean, rușii au continuat atacurile. În timpul nopții, fragmente dintr-o dronă rusească doborâtă au provocat un incendiu într-un bloc-turn din Kiev, două persoane fiind rănite. De asemenea, a avut loc un nou atac cu rachete la Harkov.
Profitând însă de haosul din Rusia, ucrainenii au întețit contraofensiva, câștigând teren în mai multe direcții.
Mai mult, în Danemarca a avut loc sâmbătă o reuniune organizată în cel mai mare secret de Kiev. Mai multe țări, inclusiv unele care au rămas neutre după invazia rusă, și-au trimis reprezentanți pentru a discuta „instaurarea unei păci durabile“. Din partea SUA participă consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.
Situația pe front
- Contraofensiva cu succes în numeroase direcții - Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a anunțat că a fost întețită contraofensiva, profitând de haosul din Rusia: „Trupele noastre au început ofensiva în mai multe direcții simultan astăzi (Orikhovo-Vasilivka, Bahmut, Bohdanivka, Iahidne, Klișcivka și Kurdiumivka). Am reușit să câștigăm teren în toate direcțiile”.
- Incendiu într-un bloc din Kiev - Fragmente dintr-o dronă rusească doborâtă au provocat un incendiu într-un bloc turn şi o parcare din centrul Kievului, două persoane fiind rănite, anunță autoritățile locale.
- Noi atacuri în Harkov - Primarul acestui oraș, Igor Terekhov, a declarat că cel puţin trei rachete ruseşti au ţintit oraşul, una lovind o conductă de gaze şi declanşând un incendiu. Terekhov a afirmat că serviciile de urgenţă au ajuns acolo, dar nu a dat detalii despre eventuale victime.
- Explozii nocturne și în alte regiuni - Au fost raportate explozii şi în alte oraşe, inclusiv la Dnipro, în centrul Ucrainei. Raportările armatei arată că unităţile anti-aeriene au acţionat în toată ţara. Alerte de raid aerian au fost în vigoare pentru întreaga ţară pentru mai bine de o oră, înainte ca autorităţile să le ridice, în cele mai multe regiuni. Primele informații arată că cel puțin trei persoane au fost ucise, iar aproximativ zece au fost rănite într-o serie de atacuri din regiunea capitalei.
- Podul Ciongar nu mai e utilizabil - Podul care asigură o legătură între Crimeea anexată şi regiunea Herson, în sudul Ucrainei parţial ocupată, atins joi într-un bombardament ucrainean, „nu mai este utilizabil” pentru moment, anunţă guvernatorul numit de Moscova, Vladimir Saldo, care joi promitea că circulația va fi reluată în scurt timp.
- Ucraina, sub asediu - Forțele aeriene ucrainene au declarat sâmbătă că au distrus 41 de rachete de croazieră rusești în timpul celui mai recent atac aerian al Rusiei asupra Ucrainei.
Diplomație și eforturi de pace
- Discuții secrete de pace secrete - Danemarca găzduieşte sâmbătă o reuniune organizată în cel mai mare secret de Ucraina şi care reuneşte mai multe ţări, inclusiv unele care au rămas neutre după invazia rusă, pentru a discuta despre „instaurarea unei păci durabile“. Foarte puţine detalii au fost făcute publice în prealabil. În timp ce diplomaţia daneză păstrează secretul asupra reuniunii, un oficial american de rang înalt a indicat că din partea Washingtonului va participa consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.
- Rusia extinde contrasancțiunile: Rusia anunţă că a „lărgit considerabil” lista oficialilor europeni cărora le interzice intrarea pe teritoriul rus, ca represalii după ce Uniunea Europeană (UE) a impus Moscovei al 11-lea pachet de sancţiuni din cauza Războiului rus din Ucraina. Autoritățile ruse nu precizează însă numărul persoanelor vizate.
- Un nou Cernobîl? Kirilo Budanov, șeful spionajului militar ucrainean, a spus vineri noapte că planul rușilor pentru atacarea centralei nucleare de la Zaporojie ar fi fost deja „redactat și aprobat” și că singurul lucru care ar mai fi rămas este să se dea ordinul pentru începerea lui. „După asta, atacul poate să aibă loc în câteva minute”.
Revolta mercenarilor Wagner
Șeful Wagner, Evgheni Prigojin și-a condus sâmbătă mercenarii din Ucraina în Rusia, unde au preluat, pe rând, controlul asupra facilităţilor militare din Rostov pe Don, a aerodromului de acolo și apoi a orașului Voronej.
Mai mult, acesta a trimis un convoi armat către capitală, într-o încercare de a răsturna conducerea militară a Rusiei, iar primii mercenari au intrat în regiunea Moscova puțin înainte de ora 17:00.
Guvernatorii regiunilor prin care trece convoiul i-au somat pe locuitori să rămână în case, iar primarul din Moscova a anunţat că sunt luate măsuri anti-teroriste pentru a întări securitatea, capitala fiind baricadată.
Amintim că Prigojin a acuzat vineri armata rusă că a bombardat poziţiile companiei militare private şi a promis că îi va pedepsi pe vinovaţi. În replică, oficialii ruși au negat aceste acuzații și au făcut apel la discuții pașnice. Totodată, serviciul rus de securitate (FSB) a deschis o anchetă penală şi l-a acuzat pe şeful grupării paramilitare Wagner de chemare la „rebeliune armată”.
Într-o declarație publică, Vladimir Putin a vorbit despre o „trădare” și a anunțat că își va apăra țara împotriva tuturor amenințărilor. Însă apoi a fugit, împreună cu mai mulți membri ai familiei, la St. Petersburg. Apoi s-a aflat că și premierul a plecat din Moscova.
De la începutul zilei, mai multe avioane personale ale unor miliardari ruși au decolat de pe aeroporturi din jurul capitalei cu destinații în afara Rusiei. De asemenea, Alexander Lukașenko, președintele Belarus, a părăsit țara, aflându-se în Antalya, Turcia, încă de noaptea trecută.
Puteți urmări AICI cele mai noi informații despre atacul Wagner asupra Rusiei