Rusia amenință Moldova. De ce vrea Putin să transforme centrala nucleară de la Zaporojie în bombă atomică?

Podul Ciongar, supranumit și „Poarta Crimeii”, leagă peninsula de regiunea Herson, aflată în sudul Ucrainei. Trece peste Marea Azov, reprezentând o porțiune din drumul european E 105, care urcă până în orașul Melitopol. Scoaterea lui din uz creează dificultăți majore de aprovizionare pentru localitățile aflate sub ocupația rusă și încetinește transferul de trupe și echipamente militare.
Rusia amenință Moldova. De ce vrea Putin să transforme centrala nucleară de la Zaporojie în bombă atomică?
  • Guvernatorul rus din Herson amenință Republica Moldova, afirmând că artileria Kremlinului va distruge podul care leagă Galațiul de Giurgiulești.
  • În ultima săptămână, strategia forțelor militare ale Kievului, care se confruntă cu o stagnare a operațiunilor de eliberare, a fost să elimine, cu ajutorul rachetelor, depozitele de muniție și combustibil, dar să și avarieze infrastructura de transport din teritoriile ocupate.
  • Zelenski: Unii cred că războiul e un film de la Hollywood și așteaptă rezultate imediate. Nu e așa. În joc sunt viețile oamenilor.
  • Cucerirea orașului Melitopol e singura soluție care poate duce la prăbușirea defensivei ruse din sudul Ucrainei.
  • Blogerii ruși au remarcat un ritm lent al operațiunilor ofensive ucrainene atât în estul regiunii Donețk, cât și în vestul regiunii Zaporojie.
  • Forțele Moscovei au învățat din greșeli. După o serie de înfrângeri, au renunțat la atitudinea superioară, își planifică acțiunile, se retrag strategic din anumite puncte pentru a reveni ca să recucerească pozițiile pierdute.

Vladimir Saldo, guvernatorul numit de ruși în teritoriul ocupat din Herson, a vizitat podul Ciongar, care face legătura dintre peninsula Crimeea și partea de sud a Ucrainei.

Construcția a fost scoasă din uz după ce artileria Kievului a lovit-o cu o rachetă Storm Shadow, de producție britanică, cu rază lungă de acțiune.

ADVERTISING

Îmbrăcat într-un tricou alb, inscripționat cu sigla Park Patriot, un fel de Disneyland militar, construit la ordinul lui Putin, în apropiere de Moscova, pentru a-și promova viziunea războinică asupra lumii, cu ochelari mari de soare, care-i acopereau jumătate de față și o șapcă de culoare kaki, guvernatorul a inspectat daunele provocate de explozie.

VIDEO. Guvernatorul rus al regiunii ocupate Herson a vizitat podul Ciongar după ce a fost lovit de artileria ucraineană. În mesajul filmat, oficialul rus amenință Moldova.

Într-un discurs filmat și, apoi, publicat pe rețelele sociale, Vladimir Saldo amenință cu răzbunarea, spunând că următoarea țintă a artileriei ruse va fi podul de peste Prut, care leagă Galațiul, din România, de localitatea Giurgiulești din Republica Moldova.

Construcția a fost reabilitată în decembrie 2021.

Amenințarea e rezultatul frustrării majore pe care o resimt autoritățile ruse din cauza pierderii unui culoar important de transport, care lega Crimeea de sudul Ucrainei.

Podul este una dintre rutele principale prin care rușii transferă militari, echipamente și provizii în zonele unde se desfășoară confruntări între cele două armate, e vorba de zona aflată la nord de Melitopol, localitate sub ocupație rusă, dar și regiunea Zaporojie.

Zelenski se plânge că e presat de aliați

Amenințarea făcută de guvernatorul rus e gravă, iar dacă ea s-ar materializa, ar însemna că Rusia declară război și Republicii Moldova. Există posibilitatea ca afirmația să nu fie mai mult de o ieșire publică agresivă, determinată de frustrarea conducerii ruse că a pierdut o construcție strategică importantă pentru susținerea efortului de război pe frontul de sud al Ucrainei.

Volodymyr Zelenskyy And African Leaders Meet Press
UCRAINA. Volodimir Zelenski spune că operațiunile militare se vor desfășura în ritmul impus de comandanți, care cunosc cel mai bine situația din teren și acțiunile inamicului - Foto: Hepta.ro

În ultima săptămână, strategia forțelor militare ale Kievului, care se confruntă cu o stagnare a operațiunilor de eliberare, a fost să distrugă cu ajutorul rachetelor cu rază medie și lungă de acțiune depozitele de muniție și combustibil, dar și infrastructura de transport, aflată la zeci, chiar sute de kilometri, în spatele liniei frontului.

Scopul e acela de a crea instabilitate în armata inamică, criză de muniție și hrană, slăbind, astfel, forțele Kremlinului.

„Unii cred că războiul e un film de la Hollywood și așteaptă rezultate imediate. Nu e așa. În joc sunt viețile oamenilor. Orice și-ar dori unii, inclusiv încercări de a face presiuni asupra noastră, cu tot respectul cuvenit, vom avansa pe câmpul de luptă în modul pe care noi îl considerăm cel mai bun”, a declarat Volodimir Zelenski, într-un interviu pentru BBC.

Din declarația președintelui ucrainean reiese faptul că operațiunile militare nu merg așa cum și-ar fi dorit, dar nici cum sperau o parte dintre aliați.

Mulți lideri occidentali se așteptau ca declanșarea contraofensivei să aducă, rapid, un armistițiu de încetare a focului, în cazul în care rușii ar fi dat înapoi.

Ucrainenii continuă ofensiva într-un ritm mai lent

Deși au pierderi mari, forțele Moscovei încă rezistă în zona localității Bahmut, dar și la sud de Zaporojie, acolo unde ucrainenii au avansat câțiva kilometri în direcția orașului Melitopol.

În acest moment, efortul armatei lui Zelenski e clar, vizează să taie în două teritoriul ocupat de ruși în sudul Ucrainei.

Înaintarea e, însă, dificilă din cauza câmpurilor de mine și a fortificațiilor realizate de militarii Kremlinului.

Strategic, cucerirea orașului Melitopol e singura soluție care poate duce la prăbușirea defensivei ruse.

Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, a declarat că trupele ucrainene au avut un succes parțial în timpul operațiunilor ofensive în direcția Bilohorivka - Șiplivka, la aproximativ 10 kilometri sud de Kreminna, în regiunea Lugansk, pe frontul de est al Ucrainei, se arată într-un raport realizat de Institutul pentru Studiul Războiului. 

HartaContraOfensiva-1
INFOGRAFIE. Situația militară din teren. Forțele ucrainene au avansat câțiva kilometri, dar defensiva rusă face încă față

Ucrainenii atacă la sud și la vest de Kreminna, Statul Major raportând că acțiunile ofensive în zona de frontieră dintre vestul regiunii Donețk și estul regiunii Zaporojie se derulează în continuare, se mai arată în raportul citat. 

De asemenea, blogerii militari ruși au remarcat un ritm mai lent al operațiunilor ofensive ucrainene atât în estul regiunii Donețk, cât și în vestul regiunii Zaporojie, în comparație cu zilele precedente, se mai precizează în documentul institutului american.

Rușii fac pregătiri să arunce în aer centrala nucleară

Acțiunile militare ucrainene vor fi de durată, iar semnalul dat de Volodimir Zelenski aliaților e unul prin care le cere răbdare, asigurându-i că situația e sub control.

Pentru cineva care privește dincolo de informațiile curente despre războiul din Ucraina e destul de clar faptul că rușii sunt într-o poziție dificilă și fac eforturi mari pentru a nu pierde teritoriu.

Încet, încet, armele occidentale încep să-și arate avantajele, iar mulți analiști militari vorbesc despre o strategie precaută a ucrainenilor, care încă nu au aruncat în luptă toate forțele pregătite pentru contraofensivă.

Russia Putin WWII Victory Day
BOMBA ATOMICĂ. Serviciile secrete ucrainene anunță că Putin face pregătiri să arunce în aer centrala nucleară de la Zaporojie - Foto: Hepta.ro

Presiunea militară a ucrainenilor ar putea să nu dea rezultate zile, săptămâni la rând, iar, apoi, în câteva ore să se producă o breșă, să se obțină o victorie care poate da peste cap întreaga defensivă rusă.

Pe de altă parte, trebuie subliniat și faptul că forțele Moscovei au învățat din greșeli. După o serie de înfrângeri, au renunțat la atitudinea de superioritate, își planifică acțiunile, se retrag strategic din anumite puncte pentru a reveni ulterior ca să recucerească pozițiile pierdute.

Într-o intervenție de joi, 22 iunie, Volodimir Zelenski a anunțat că i-au parvenit informații că rușii pregătesc un atac terorist la centrala nucleară de la Zaporojie, pe care vor s-o transforme într-o bombă atomică tactică.

VIDEO. Cel mai mare orificiu din podul Ciongar făcut de proiectilul lansat de forțele ucrainene - Sursa: Telegram/ Rusia

„După distrugerea barajului de la Nova Kahovka, ocupanții ruși vor să arunce în aer și centrala atomică de la Zaporojie”, a anunțat președintele Ucrainei. 

Experții militari au avertizat în repetate rânduri, încă de anul trecut, că forțele Kremlinului vor transforma obiectivele strategice ucrainene cucerite anul trecut în instrumente de șantaj, dar și în arme pentru a păstra teritoriul cucerit.

În urmă cu două zile, Joe Biden, președintele SUA, a confirmat că amenințările lui Vladimir Putin cu un atac nuclear sunt reale și posibile.

Provocarea unui dezastru major în Ucraina pare a fi soluția aleasă de Putin în situația în care nu obține victoria. Dar această strategie distructivă poate duce și la scena finală a lungului său mandat, dar și la prăbușirea Rusiei. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇