Revolta șefului grupului de mercenari Wagner ar putea declanșa cea mai gravă criză internă de la invadarea Ucrainei pentru Vladimir Putin, un președinte care se bazează pe stabilitate și supunere pentru a rămâne la putere, se arată într-o analiză semnată de Deborah Haynes, editor pe securitate și apărare la SkyNews.
Evgheni Prigojin a acuzat vineri armata rusă de uciderea oamenilor săi în Ucraina, deși se presupune că luptă de aceeași parte, și a cerut un ”marș pentru dreptate” împotriva generalilor ruși de la vârf. Cu toate că el a insistat că nu este vorba de o lovitură militară, serviciile de securitate au declanșat o anchetă penală.
Deși impactul acestor declarații ale celui poreclit ”bucătarul lui Putin” asupra regimului nu poate fi încă pe deplin apreciat, la Moscova au fost consolidate măsurile de securitate, iar Putin a fost informat cu privire la aceste evenimente.
”Pentru un președinte care se bazează pe stabilitate și supunere pentru a rămâne la putere, această izbucnire va fi cel puțin îngrijorătoare și ar putea duce la o mai mare instabilitate – deși asta e ceva ce serviciile de securitate încearcă să contracareze”, scrie Haynes, informează SkyNews.
Un alt lucru incert este câți mercenari vor răspunde apelului șefului lor. Un important comandat rus le-a cerut luptătorilor Wagner, mulți dintre ei foști deținuți prea puțin loiali lui Prigojin, să ignore declarațiile acestuia.
Singurul lucru sigur este că de aceste tensiuni de partea rusă va beneficia contraofensiva armatei ucraineane, susține Haynes, care amintește că aceasta nu este prima controversă în care este implicat șeful Wagner.
De-a lungul ultimelor 16 luni, acesta i-a criticat frecvent pe mai marii armatei ruse, respectiv Serghei Șoigu, ministru apărării, și generalul Valeri Gherasimov, pe care i-a acuzat de incompetență în războiul cu Ucraina – se crede că relația sa apropiată cu Putin l-a salvat de eventualele repercusiuni.
De această dată este posibil să fi întrecut măsura, crede Haynes. Un clip postat pe un canal conectat la gruparea Wagner arată un prespus atac cu rachete ruse împotriva unei tabere a grupării. Șoigu a negat acuzațiile și a susținut că imaginile nu sunt reale.
Cu toate acestea, Prigojin a promis că se va răzbuna, iar sâmbătă a anunțat că a trecut graniţa din Ucraina în Rusia, prin oraşul Rostov pe Don, alături de un număr neprecizat de mercenari.
Mai mult, a continuat să facă declarații sfidătoare, respingând pentru prima oară motivul oficial al Rusiei pentru invadarea Ucrainei, acela de a denazifica sau a demilitariza țara, și afirmând că scopul războiului este acela ca Șoigu să poată primi o medalie. Ulterior, imagini și informații postate pe rețelele sociale au arătat că mercenarii Wagner se deplasează spre Moscova și preiau conducerea armată în mai multe localități, fără a trage nici măcar un foc, soldații predând armele imediat.
”Marea întrebare acum este dacă statul, cu imensa sa putere de a controla ce văd și ce aud oamenii în Rusia, poate controla consecințele acestei erupții Wagner sau dacă ea va marca primul semn al unor fisuri reale la Kremlin”, încheie Haynes.
Amintim că, sâmbătă, președintele rus Vladimir Putin a vorbit despre ”trădare” și a anunțat că își va apăra țara împotriva tuturor amenințărilor, iar măsurile de securitate au fost întețite în Moscova și în regiunile din apropierea capitalei.
UK: Statul rus se confruntă cu cea cea mai semnificativă provocare de securitate din perioada recentă
Ministerul Apărării din Regatul Unit a declarat sâmbătă că statul rus se confruntă cu cea mai mare ameninţare de securitate din perioada recentă, după revolta împotriva Moscovei a grupului de mercenari Wagner, relatează Reuters.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat într-un discurs televizat de sâmbătă că "revolta armată" a grupului Wagner este trădare şi că toţi cei care ridică armele împotriva armatei ruse vor fi pedepsiţi.
"În următoarele câteva ore, loialitatea forţelor de securitate ruse, şi în special a Gărzii naţionale a Rusiei, va fi esenţială pentru modul în care evoluează criza", a precizat Ministerul Apărării de la Londra.
"Aceasta reprezintă cea mai semnificativă provocare de securitate pentru statul rus din perioada recentă", a adăugat sursa citată.
Marea Britanie susţine că forţele grupului Wagner au trecut din regiunile ocupate din Ucraina în Rusia cel puţin în două locuri şi au ocupat "aproape sigur" situri de securitate cheie în Rostov-pe-Don, inclusiv cartierul general al armatei care conduce operaţiunile militare din Ucraina.
"Şi mai multe unităţi ale Wagner se îndreaptă spre nord prin oblastul Voronej, având aproape sigur scopul de a ajunge la Moscova", a mai precizat Ministerul Apărării de la Londra.
Există "dovezi foarte limitate de lupte între Wagner şi forţele ruse de securitate, unele dintre ele probabil au rămas pasive, cedând în faţa Wagner", a adăugat sursa citată.
C.S.