Criză la Kremlin. Generalul Dan Grecu: E șocant cât de repede a obținut Prigojin controlul orașului Rostov - Interviu

O desfășurare halucinantă de evenimente a aruncat în aer autoritatea lui Vladimir Putin, prins la mijloc între generalii armatei ruse și mercenarii Wagner. Deși Prigojin și-a oprit înaintarea spre Moscova, situația în Federația Rusă rămâne tensionată și volatilă. Care sunt urmările imediate pentru conflictul din Ucraina?
Criză la Kremlin. Generalul Dan Grecu: E șocant cât de repede a obținut Prigojin controlul orașului Rostov - <span style="color:#990000;">Interviu</span>

Declarații importante:

  • Prigojin susține că nu se bate cu armata și că nu e împotriva războiului din Ucraina.
  • Comandantul Wagner a riscat totul, nu mai are niciun viitor politic sau militar dacă nu reușește să atragă o parte din armată de partea sa.
  • În Rusia nu există opoziție politică. A fost pusă cu botul pe labe. Dreptul la informație a fost suspendat. ONG-urile, personalitățile, purtătorii de cuvânt ai unor curente de opinie au fost izolați sau trimiși la închisoare.
  • Prigojin este creația președintelui rus. Federația Rusă a rezolvat multe lucruri murdare pe plan internațional cu ajutorul grupării Wagner.
  • La nivelul Federației Ruse nu mai există unitatea de comandă în sistemul militar. Iar când se ajunge într-o astfel de situație apare o schimbare fundamentală în regimul de putere.

Generalul în rezervă Dan Grecu, 65 de ani, a activat în Direcția Operații a Statului Major General din România, fiind unul dintre ofițerii care a contribuit la modernizarea forțelor armate naționale și adaptarea lor la standardele NATO. 

De asemenea, pentru o perioadă de trei ani, a condus grupul militarilor din România detașați în Comandamentul Central American (US CENTCOM) pentru operațiunile militare din Irak și Afganistan, dar și echipa de legătură cu Comandamentul Regional Sud al ISAF din Kandahar, Afganistan.

RostovHarta1-1
INFOGRAFIE. Trupele Wagner au cucerit orașul Rostov pe Don și au avansat spre nord până la 200 de kilometri, sud, de Moscova, apoi, s-au retras – Surse: MapHub, Canva, Spotmedia.ro

Aș dori să știu care e opinia dumneavoastră vizavi de operațiunea lui Prigojin din Rusia?

Suntem martorii unor evenimente care se derulează cu o viteză aproape incredibilă. În acest moment nu avem o confirmare din vreo sursă independentă că a avut loc un atac al armatei ruse asupra Grupului Wagner, cum a spus Prigojin, susținând că a pierdut 2.000 de militari, ceea ce mie mi se pare exagerat. 

ADVERTISING

Până la momentul discursului lui Vladimir Putin de sâmbătă, putem spune că am asistat la primele etape ale acestei mișcări de nesupunere, de insubordonare, care până la urmă arată ca o conspirație militară, deși Prigojin nu recunoaște acest lucru. 

Russia Ukraine Military Operation Wagner Group
WAGNER. Evgheni Prigojin a riscat totul pentru a-și păstra armata pe care era obligat să i-o predea lui Șoigu, ministrul Apărării, în data de 1 iulie, în urma unui decret semnat de Vladimir Putin - Foto: Hepta.ro

El spune că face un act de justiție, războiul lui fiind cu conducerea Ministerului Apărării, cu Șoigu și cu Gherasimov, din cauza modului prost în care aceștia au condus operațiunea din Ucraina.

Este șocant cât de repede a ajuns Prigojin cu oamenii lui să obțină controlul asupra localității Rostov pe Don, acolo unde se află Comandamentul Districtului de Sud. Cel mai mic dintre toate, dar și cel mai important comandament din punct vedere strategic pentru că asigură legătura cu Caucazul de Nord. 

Mi s-a părut foarte rapidă această dezvoltare. Pe de altă parte, am văzut acțiuni care arată îngrijorarea autorităților ruse, respectiv acea lansare a unui proces penal pentru instigare la insurecție armată (la care s-a renunțat ulterior, n.red.). Poate că termenul a fost sugerat de FSB, cerându-le mai multor generali ruși, inclusiv lui Sorokin, unul dintre aliații lui Prigojin, să transmită mesaje prin care să ceară Grupului Wagner să renunțe la luptă.

Asta înseamnă că FSB și generalii s-au speriat?

Da. S-au speriat foarte tare. A fost o rugăminte în primă fază, iar apoi au lansat operațiunea antiteroristă, blocând autostrada M4 ce leagă orașul Rostov de Moscova.

A urmat o nouă etapă, cea a discursului lui Putin, în care Prigojin a fost făcut trădător și au fost anunțate măsurile care urmează a fi luate pentru a fi oprit. 

VIDEO. Momentul în care Evgheni Prigojin pătrunde în Comandamentul Districtului de Sud al Forțelor Armate ale Federației Ruse și preia controlul - Sursa: Telegram

Prigojin a spus că „noi nu ne batem cu armata, noi nu suntem împotriva războiului din Ucraina, noi ne batem cu conducerea proastă și am ocupat aceste facilități militare, nu ca să le folosim, pentru că nu vrem să interferăm cu operațiunea specială, ci ca să nu ne mai bombardeze aviația rusă pe noi, cum s-a întâmplat cu o zi înainte”. 

Aici, iarăși apare o discuție. E momentul în care se vede clar că Prigojin a riscat totul, nu mai are niciun viitor politic sau militar și, probabil, va fi vânat și prins dacă nu vor exista părți din armată care să se solidarizeze cu el. 

În Rusia nu există opoziție politică. A fost pusă cu botul pe labe. Dreptul la informație a fost suspendat. ONG-urile, personalitățile, purtătorii de cuvânt ai unor curente de opinie au fost izolați sau trimiși la închisoare. A rămas Prigojin, singurul care mai spune ceva, dar în niciun caz el nu va fi în stare să ducă Rusia spre democrație. 

El are exact aceleași idei ca Putin, el neavând absolut nimic împotriva invadării Ucrainei, ci asupra modului în care acest război a fost gândit și condus. Suntem încă într-o fază de dezvoltare a crizei, evenimentele urmând să se succeadă cu repeziciune.

V-ați așteptat la o astfel de dezvoltare?

Sincer să fiu, nu m-am așteptat. Nu de la Prigojin.

Toată lumea spunea că e omul Putin.

Da. Prigojin este creația președintelui rus. Federația Rusă a rezolvat multe lucruri murdare pe plan internațional cu ajutorul grupării Wagner.

Mercenarii lui Prigojin au fost vârf de lance și în Mariupol, acum un an de zile. În Bahmut au folosit tot Gruparea Wagner. Cum putea Prigojin să scoată 50.000 de deținuți din închisorile rusești, să-i înarmeze și să-i trimită pe front cu promisiunea eliberării după șase luni de serviciu dacă Putin n-ar fi fost de acord cu această strategie.

Așa se întâmplă cu creațiile de laborator. Până la urmă scapă și o iau pe cont propriu. Avem și în România astfel de cazuri. Dar ce se întâmplă cu armata Rusiei?

La nivelul Federației Ruse nu mai există unitatea de comandă în sistemul militar. Iar când se ajunge într-o astfel de situație apare o schimbare fundamentală în regimul de putere din această țară. 

Să nu uităm că în anul 1917, înfrângerea de front i-a determinat pe soldați să lupte în țară și a început Marea Revoluție. Să nu uităm că în momentul în care Gorbaciov a semnat tratatul desființării URSS a fost o răzmeriță, pornită de la militari, pentru ca ulterior să se ajungă la disputa dintre Elțîn și Duma de Stat, să tragă cu tunul în Parlament. Deci fiecare din aceste momente a schimbat ceva fundamental în Rusia.

Russia Mutiny Attempt Security Measures Rostov-on-
ROSTOV PE DON, RUSIA. O parte din locuitori au pactizat cu trupele Wagner, care au preluat controlul orașului la primele ore ale dimineții, în ziua de 24 iunie 2023 - Foto: Hepta.ro

Ce impact are această rebeliune asupra conflictului din Ucraina?

Un prim impact este clar că va fi acela de a încetini activitățile Rusiei de pe front pentru că generalii sunt obligați să rezolve problemele interne.

Pe acest fond de instabilitate, ucrainienii pot să obțină un avantaj militar pe teren.

Un al doilea efect ar fi o schimbare profundă la Kremlin, o debandadă totală la Moscova, astfel încât operațiunile militare din Ucraina se vor bloca din cauza unei crize la nivelul conducerii armatei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇