Revolta grupului Wagner: Soldații lui Prigojin sunt furioși, în timp ce alții strigă conspirație

Revolta grupului Wagner: Soldații lui Prigojin sunt furioși, în timp ce alții strigă conspirație

Evgeni Prigojin se lăuda că are loialitatea tuturor celor 25.000 de membri ai armatei sale de mercenari, dar se pare că acest lucru s-a schimbat la fel de repede ca şi revolta grupului Wagner.

În mesajele online analizate de BBC Verify, trupele Wagner şi rudele acestora s-au înfuriat după decizia lui Prigojin de a opri marşul său asupra Moscovei şi de a se retrage din oraşul Rostov, capturat, transmite BBC.

”Cheliosul risipitor de spaţiu a distrus PMC Wagner cu propriile sale mâini. Şi a înşurubat pe toată lumea pe care a putut", a scris pe un poster online un luptător Wagner pe un canal Telegram cu 200.000 de adepţi.

ADVERTISING

"A fost o altă revoltă fără sens", a adăugat acesta. Telegram este platforma de socializare preferată de soldaţii Wagner şi de cercurile pro-război din Rusia, permiţând o comunicare adesea anonimă cu mii de adepţi în acelaşi timp.

A fost locul pe care Prigojin a ales să îşi anunţe aşa-numitul "Marş al Justiţiei" împotriva regimului rus, dar acum a devenit locul în care mulţi s-au întors împotriva sa.

Mark Krutov, jurnalist la serviciul rusesc al postului RFE/RL, are acces la discuţiile de grup de pe Telegram folosite de rudele luptătorilor Wagner. El a împărtăşit câteva dintre mesajele acestora cu BBC.

ADVERTISING

"Au fost pur şi simplu trădaţi", a scris o femeie. "Am avut încredere în Prigojin, dar ceea ce a făcut este dezonorant".

"El nu ar fi trebuit să facă asta. Este trădare pură", a fost de acord o altă utilizatoare.

Prigojin s-a bucurat mult timp de un sprijin extrem de vocal din partea unei reţele de influenceri pro-Wagner. Timp de luni de zile, aceştia au susţinut acţiunile sale şi i-au atacat pe adversarii săi din Ministerul Apărării - în special pe duşmanul său jurat, ministrul Apărării Serghei Shoigu.

ADVERTISING

Dar atunci când s-a dezvoltat revolta lui Wagner, reacţia lor a fost surprinzător de discretă.

Două dintre cele mai mari grupuri, Grey Zone şi Reverse Side of the Medal - cu aproape 900.000 de adepţi între ele - nu s-au grăbit să sprijine acţiunile sale, urmărind în schimb o poziţie de mijloc rezonabil de neutră de a învinovăţi antagonismul domnului Shoigu şi al loialiştilor săi pentru vărsarea de sânge.

O criză de 24 ore de a zdruncinat sâmbătă Rusia, când şeful grupului privat de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat că unităţi ale grupului au început un "marş al dreptăţii" spre Moscova pentru a schimba conducerea militară a ţării, avându-i în vedere pe ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, pe care i-a acuzat că au sacrificat mii de bărbaţi ruşi în Ucraina.

Prigojin şi Kremlinul au anunţat brusc sâmbătă seară sfârşitul rebeliunii şi retragerea progresivă a trupelor Wagner la bazele lor temporare din Ucraina, în urma unei înţelegeri la care a contribuit şi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇