Evgeni Prigojin se lăuda că are loialitatea tuturor celor 25.000 de membri ai armatei sale de mercenari, dar se pare că acest lucru s-a schimbat la fel de repede ca şi revolta grupului Wagner.
În mesajele online analizate de BBC Verify, trupele Wagner şi rudele acestora s-au înfuriat după decizia lui Prigojin de a opri marşul său asupra Moscovei şi de a se retrage din oraşul Rostov, capturat, transmite BBC.
”Cheliosul risipitor de spaţiu a distrus PMC Wagner cu propriile sale mâini. Şi a înşurubat pe toată lumea pe care a putut", a scris pe un poster online un luptător Wagner pe un canal Telegram cu 200.000 de adepţi.
"A fost o altă revoltă fără sens", a adăugat acesta. Telegram este platforma de socializare preferată de soldaţii Wagner şi de cercurile pro-război din Rusia, permiţând o comunicare adesea anonimă cu mii de adepţi în acelaşi timp.
A fost locul pe care Prigojin a ales să îşi anunţe aşa-numitul "Marş al Justiţiei" împotriva regimului rus, dar acum a devenit locul în care mulţi s-au întors împotriva sa.
Mark Krutov, jurnalist la serviciul rusesc al postului RFE/RL, are acces la discuţiile de grup de pe Telegram folosite de rudele luptătorilor Wagner. El a împărtăşit câteva dintre mesajele acestora cu BBC.
"Au fost pur şi simplu trădaţi", a scris o femeie. "Am avut încredere în Prigojin, dar ceea ce a făcut este dezonorant".
"El nu ar fi trebuit să facă asta. Este trădare pură", a fost de acord o altă utilizatoare.
Prigojin s-a bucurat mult timp de un sprijin extrem de vocal din partea unei reţele de influenceri pro-Wagner. Timp de luni de zile, aceştia au susţinut acţiunile sale şi i-au atacat pe adversarii săi din Ministerul Apărării - în special pe duşmanul său jurat, ministrul Apărării Serghei Shoigu.
Dar atunci când s-a dezvoltat revolta lui Wagner, reacţia lor a fost surprinzător de discretă.
Două dintre cele mai mari grupuri, Grey Zone şi Reverse Side of the Medal - cu aproape 900.000 de adepţi între ele - nu s-au grăbit să sprijine acţiunile sale, urmărind în schimb o poziţie de mijloc rezonabil de neutră de a învinovăţi antagonismul domnului Shoigu şi al loialiştilor săi pentru vărsarea de sânge.
O criză de 24 ore de a zdruncinat sâmbătă Rusia, când şeful grupului privat de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat că unităţi ale grupului au început un "marş al dreptăţii" spre Moscova pentru a schimba conducerea militară a ţării, avându-i în vedere pe ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, pe care i-a acuzat că au sacrificat mii de bărbaţi ruşi în Ucraina.
Prigojin şi Kremlinul au anunţat brusc sâmbătă seară sfârşitul rebeliunii şi retragerea progresivă a trupelor Wagner la bazele lor temporare din Ucraina, în urma unei înţelegeri la care a contribuit şi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.