Avertismentul unui fost ofițer KBG: Putin va face tot posibilul pentru ca Prigojin să dispară

Avertismentul unui fost ofițer KBG: Putin va face tot posibilul pentru ca Prigojin să dispară

Șeful grupării de mercenari Wagner se află într-o postură foarte riscantă după tentativa de lovitură de stat. Vladimir Putin va încerca să scape de el cu orice preț, spune un fost comandant KGB.

Un avion de tip business Embraer Legacy 600 cu indicativul „RA-02795” folosit de liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a aterizat marți dimineață, la ora 07:40, la baza militară Maciulișci, din sudul Minskului, Belarus, după ce a decolat din regiunea rusă Rostov, potrivit NOEL Reports.

Prezența lui Prigojin la bord nu a fost confirmată deocamdată, dar oriunde s-ar afla, șeful mercenarilor Wagner nu mai poate fi în siguranță după ce l-a înfruntat pe Vladimir Putin. Un fost coleg al președintelui rus spune că liderul de la Kremlin va căuta să scape cât mai repede de Prigojin.

ADVERTISING

Serghei Jirnov, un fost comandant KGB, care a urmat aceeași universitate ca și Putin, a declarat pentru ziarul spaniol La Vanguardia că există sentimentul că Prigojin a ieșit victorios după oprirea revoltei, iar capitalul de imagine pe care l-a căpătat i-ar permite să-l învingă pe Putin dacă ar candida la președinție.

Jirnov s-a născut la Moscova în 1961 și l-a cunoscut pe Putin în 1980. Amândoi au studiat la Institutul Adropov, celebra academie a spionilor KGB. Jirnov a ajuns comandant KGB, iar din 2001 s-a refugiat în Franța, scrie Newsweek.

În opinia fostului spion rus, Putin a ieșit învins din confruntarea cu Prigojin. "Putin, ca președinte și ca reprezentant al mașinăriei de stat (…), a pierdut", a declarat el.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Jirnov crede că Prigojin ar putea deveni un lider politic populist, un "Donald Trump rus". "E o gură spartă care folosește un limbaj foarte înflorit, direct, care explică adevărul", a spus Jirnov.

Acesta atrage atenția că fostul aliat al lui Putin, în fond creația liderului de la Kremlin, a scăpat de sub control și și-a început asaltul mai întâi la nivel verbal, cu câteva luni în urmă, criticând deschis conducerea militară rusă pentru evoluția războiului din Ucraina.

"Când Prigojin spune ceva critic despre Rusia, mai tot timpul are dreptate. Nu minte. Dar ceea ce propune el e aproape întotdeauna greșit. Însă din moment ce spune adevărul, este foarte apreciat de ruși", a explicat fostul agent KGB.

ADVERTISING

Modul direct în care se exprimă și acționează Prigojin ar pute constitui pârghia cu care el s-ar putea lansa în politică.

"Vizează același electorat ca Putin. Aceiași oameni care votează pentru Putin ar putea vota pentru Prigojin. Iar cei care sunt foarte de dreapta, de extremă dreapta, naționaliștii ruși care îl critică pe Putin astăzi, sunt fericiți cu Prigojin. El are o șansă mai mare decât Putin să câștige alegerile. Dacă anul viitor se țin alegerile iar Prigojin candidează contra lui Putin, Prigojin va câștiga", este convins Jirnov.

Președintele Rusiei s-a speriat de șeful Grupului Wgner și a înțeles că popularitatea acestuia crește în rândul opiniei publice. Pentru prima oară, un alt personaj eclipsează aura de figură publică centrală a lui Putin în care rușii au încredere și cu care se mândresc. În plus, rușii sunt mai interesați acum de informațiile despre liderul Grupului Wagner decât despre liderul de la Kremlin. Reacțiile de simpatie cu care Prigojin a fost întâmpinat pe drumul spre Moscova demonstrează că steaua lui strălucește tot mai puternic. Dar această strălucire l-ar putea costa scump.

Evgheni Prigojin este în acest moment cel mai periculos dușman pentru Putin, iar aceasta va face totul pentru ca șeful mercenarilor să dispară, crede Jirnov.

Și Anton Gerașcenko, consilier în cadrul Ministerului ucrainean de Interne, este convins că președintele rus nu-l va ierta pe Prigojin pentru trădarea sa și pentru că a demonstrat slăbiciunea regimului său. "Cred că va face totul pentru a-l neutraliza pe Prigojin. Cea mai bună opțiune pentru Putin este să-l elimine fizic, nu să-l aresteze sau să-l trimită undeva departe. Poate fi eliberat din închisoare de mercenarii lui și se poate întoarce din exil cu o putere și ură acumulate, profitând de vulnerabilități și mai mari ale lui Putin și ale generarilor săi", a scris el luni pe Twitter.

Vlad Miknenko, expert în transformarea post-comunistă a Europei de Est și a fostei Uniuni Sovietice la Universitatea Oxford, a spus în mai pentru Newsweek că Prigojin "a întrecut limita și că viața lui fizică se va termina abrupt".

"Pariul meu este că Prigojin va fi găsit mort într-o sinucidere 'înscenată', cu un pistol și cu un bilețel ridicol în mână", a declarat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇