Putin l-a eliminat pe Prigojin. Ce înseamnă și ce urmează?

Sunt indicii că șeful Wagner, împreună cu principalii comandanți ai grupării, au fost uciși în urma unui atac cu proiectile ale apărării antiaeriene, trase asupra avionului cu care se deplasau.

Situația creată e un semnal că liderul de la Kremlin și-a recâștigat întreaga autoritate contestată de rebeliunea mercenarilor, care a avut loc în urmă cu două luni.

Dar în această perioadă Prigojin a început să fie susținut de tot mai mulți extremiști și naționaliști ruși, nemulțumiți de înfrângerile din Ucraina, iar acum Putin are o opoziție activă, înarmată și periculoasă.
Putin l-a eliminat pe Prigojin. Ce înseamnă și ce urmează?

Prăbușirea avionului în care se afla Evgheni Prigojin, proprietarul Grupului Wagner, și Dmitri Utkin, comandantul mercenarilor, a declanșat starea de alertă în Rusia.

La ora României 17.19, avionul privat Embraer Legacy 600 intră în derivă, fiind filmat în cădere liberă, fără o aripă, în zona localității Tver, aflată la nord-vest de Moscova.

La aceeași oră, Vladimir Putin se afla la 525 de kilometri, sud de Moscova, la Kursk, unde sărbătorea o victorie a armatei sovietice din Al Doilea Război Mondial.

În aparatul de zbor se aflau zece persoane, trei membri ai echipajului și șapte pasageri, fiind doborât de apărarea antiaeriană rusă.

Suspectul de serviciu în acest caz nu e nimeni altul decât Putin, umilit de scurta rebeliune Wagner, declanșată în data de 23 iunie și încheiată a doua zi, în urma unor negocieri între președintele rus și Prigojin, arbitrate de Aleksandr Lukașenko.

VIDEO. Evenimentele se succed rapid la Moscova după eliminarea lui Evgheni Prigojin. Amenințarea unei revolte militare este una reală – Sursa: Twitter X, Telegram/ Rusia

Moartea fondatorului Wagner ridică, încă, multe semne de întrebare și mai multe sunt în legătură cu ce va urma să se întâmple în Rusia.

ADVERTISING

Mercenarii vor răzbunare

Plecarea rapidă a lui Putin din Kursk, la scurt timp după ce a primit informația că avionul lui Prigojin s-a prăbușit, arată că acesta nu controlează în totalitate situația din Moscova, grăbindu-se să se pună la adăpost.

„În cazul decesului lui Prigojin, Grupul Wagner a elaborat un plan de acțiune, care va fi lansat imediat. Mecanismul de derulare a strategiei se declanșează automat, fiind o veste foarte proastă pentru Rusia”, relatează platforma online Readovka, una pro-Kremlin.

DmitriUtkinWagner@Twitter-2
WAGNER. Dmitri Utkin, comandantul militar al mercenarilor, ucis și el. Se afla în același avion cu Prigojin - Sursa: Twitter-X/ Rusia

O altă postare realizată pe Telegram, de unul din conturile controlate de Wagner, anunță că va fi pornit un nou asalt asupra Kremlinului.

E greu de spus dacă, într-adevăr, există un plan de acțiune pregătit de Prigojin în cazul în care urma să fie eliminat, dar în mod cert situația din Rusia a devenit extrem de tensionată.

Liderul Wagner, un criminal de război, reușise să capteze atenția și susținerea unui grup mare de extremiști militariști, dar și a zeci de ofițeri din armata Rusiei, nemulțumiți de deciziile lui Serghei Șoigu, ministrul Apărării, și ale lui Valeri Gherasimov, șeful de stat major și conducătorul forțelor ruse de pe teritoriul Ucrainei.

O simplă coincidență

Rebeliunea, chiar dacă a fost un eșec, a slăbit mult autoritatea lui Putin, obligat să facă unele concesii în fața lui Prigojin. Deși cele mai multe indicii duc către Kremlin, în ce privește eliminarea șefului Wagner, nu e exclus ca uciderea acestuia să fie și o operațiune a unui grup din serviciile secrete ruse, care vor să-l pună pe Putin într-o situație complicată.

Avionul lui Prigojin se prăbușește exact în ziua în care se împlineau două luni de la startul rebeliunii, dar și în cea în care a fost anunțată oficial îndepărtarea din funcție a generalului Serghei Surovikin, izolat de FSB la scurt timp după încheierea revoltei și, cel mai probabil, interogat o lungă perioadă.

PrigojinUcisResturiAvion
ELIMINAT. Resturi din avionul lui Prigojin, în flăcări, căzute lângă localitatea Tver, la nord-vest de Moscova - Sursa: Captură Video Telegram/ Rusia

Pe parcursul nopții, la multe centre Wagner din țară au fost aprinse lumânări și cruci în memoria liderilor grupului, aceste manifestări arătând că există o mare nemulțumire printre mercenari, iar situația poate degenera.

Eliminarea lui Prigojin, la prima vedere, are marca lui Putin și cel puțin a unei părți din FSB, credincioase președintelui, reprezentând pedepsirea unui „trădător”, cum e considerat Prigojin la Kremlin pentru că a avut curajul să conteste autoritatea liderului suprem, sugerând o motivare simbolică a pedepsei.

Faptul că avionul s-a prăbușit exact la două luni de la declanșarea rebeliunii e perceput în Rusia ca o sentință pusă în aplicare de oamenii președintelui rus.

În Rusia, nimic fără Putin

Pe de altă parte, cele două evenimente, înlăturarea din funcție a generalului Surovikin, principalul susținător al lui Prigojin, și moartea acestuia din urmă, pot să reprezinte strategia prin care Putin a urmărit să preia din nou controlul absolut asupra peisajului politic complicat de la Moscova.

VladimirPutinAniversareKursk@KremlinRU
KURSK. În timp ce Prigojin și comandanții Wagner erau eliminați, Vladimir Putin sărbătorea o victorie a armatei sovietice din cel de-Al Doilea Război Mondial - Foto: Kremlin.ru

Această stare de fapt a fost confirmată indirect și de Joe Biden, președintele SUA, care a spus, la scurt timp după prăbușirea avionului fondatorului Wagner, că „din câte știu, se întâmplă puține lucruri în Rusia care să nu aibă legătură cu Putin, dar nu am informații suficiente să mă pronunț în acest caz”.

Chiar dacă ne aflăm în fața unui asalt al președintelui rus asupra unor grupări militare care i se opun, următoarele zile vor fi tensionate, cu multe ciocniri în umbră între diverși actori politici.

O astfel de situație vine să facă și mai dificilă starea trupelor ruse de pe front, un context de care poate profita armata ucraineană, aflată în plină contraofensivă pe frontul de sud.

„Având în vedere cine se afla la bordul aeronavei care s-a <prăbușit> astăzi, în afară de Prigojin și Utkin, mi se pare că Putin a planificat acest lucru aproape perfect. A așteptat până când toți cei care aveau puterea de a <prelua controlul> Wagner să se afle în aceeași aeronavă și apoi a doborât-o. Grupul, acum, este decapitat, fără niciun lider de rang înalt care să poată prelua conducerea”, a scris un expert militar, într-o postare pe contul OSINTDefender, de pe platforma X-Twitter.

Eliminarea lui Prigojin pare a fi ultimul capitol al armatei de mercenari Wagner. 

Apare o opoziție înarmată

Mai multe acțiuni ale Ministerului Apărării din Rusia și ale Kremlinului indică faptul că au avut ca obiectiv distrugerea grupării și preluarea controlului atât asupra militarilor, cât și asupra operațiunilor din Rusia, Belarus și Africa.

„Ministerul rus al Apărării și Kremlinul au distrus compania militară privată Wagner și au slăbit autoritatea lui Prigojin încă înainte de rebeliune - iar asasinarea conducerii de la vârful Wagner a reprezentat, probabil, pasul final pentru a o elimina ca organizație independentă”, se arată într-o analiză realizată de Institutul pentru Studiul Războiului. 

„Surse interne din Rusia au raportat că Ministerul Apărării a început, recent, să formeze noi grupuri de mercenari pentru a înlocui forțele lui Prigojin din Africa și din Orientul Mijlociu. Comandanții Wagner au indicat că doi lideri importanți ai grupării s-au alăturat deja Ministerului Apărării, iar aceleași surse au afirmat că o parte din personalul Wagner a început să părăsească Belarusul după ce Alexander Lukașenko a refuzat să-i plătească, aflând că Putin nu-i va transfera fonduri pentru găzduirea Grupul Wagner pe teritoriul țării”, se mai arată în raportul ISR.

Conflictul dintre Prigojin, fostul bucătar al liderului de la Kremlin, și Putin, câștigat de acesta din urmă, arată, totuși, un grad înalt de instabilitate în Rusia, provocat de invadarea Ucrainei și de eșecurile de pe front.

Deși, în acest moment, Putin sugerează că și-a recucerit poziția de lider unic, înfricoșător și incontestabil, reușește, în același timp, să-și creeze și o opoziție consistentă, formată din susținătorii Wagner, ale căror acțiuni, de acum înainte, îl vor viza direct și nu pe apropiații săi Șoigu și Gherasimov, cum s-a întâmplat până acum. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇