"Va fi un val de crime, violuri și violență domestică!" Femeile din Rusia trăiesc cu frică, iar ucigașii eliberați de Prigojin se întorc acasă eroi

"Va fi un val de crime, violuri și violență domestică!" Femeile din Rusia trăiesc cu frică, iar ucigașii eliberați de Prigojin se întorc acasă eroi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Femeile din Rusia trăiesc cu frică, după ce criminali condamnați au fost eliberați să lupte în Ucraina, iar acum se întorc din război liberi ca pasărea cerului.

Vera Pehteleva a fost ucisă de fostul ei iubit Vladislav Kanius în 2020. Bărbatul a fost condamnat la 17 ani de închisoare. Nouă luni mai târziu, era liber și lupta în Ucraina. Kanius este unul dintre zecile de mii de prizonieri ruși eliberați mai devreme pentru război. Cei mai mulţi au fost recrutaţi de grupul Wagner, armata privată condusă de Evgheni Prigojin, scrie The Guardian.

Ca parte a înțelegerii, condamnaților li s-a spus că, dacă luptă timp de șase luni și vor supraviețui, li se va permite să se întoarcă la viața normală fără a-și ispăși restul pedepsei cu închisoarea.

Crima din 2020 a Verei Pehteleva a fost atât de crudă încât a provocat vâlvă chiar și în Rusia, unde violența împotriva femeilor trece adesea neobservată. Vladislav Kanius a petrecut ore întregi torturând-o pe femeie înainte de a muri. Vecinii au sunat în mod repetat la poliție pentru a raporta țipete înfiorătoare venite din apartamentul vecin, dar Poliția nu a venit.

ADVERTISING

În timpul procesului, a rezultat că au existat 111 răni pe corpul femeii. Vara trecută, un tribunal din Siberia l-a condamnat pe Kanius la 17 ani de închisoare pentru crimă. Rudele victimei au fost dezamăgite că judecătorul a respins acuzațiile suplimentare de viol și sechestrare ilegală, dar au răsuflat ușurate că măcar pentru crimă Kanius va sta 17 ani după gratii.

Nouă luni mai târziu, la mijlocul lunii mai 2023, mama Verei Pehteleva a primit două fotografii de la un cont anonim pe WhatsApp. Aici a văzut un bărbat îmbrăcat în haine militare, alături de mesajul: „Kanius este liber și luptă în Ucraina”.

„Nu-mi venea să cred ochilor, am încercat să o calmez, am încercat să spun că nu era el, ci Photoshop. Dar ne-am dat repede seama că era cu adevărat el”, relatează Vladimir Pehtelev, unchiul Verei.

Când familia Pehtelev a solicitat oficial închisorii să-l găsească pe Kanyus, li s-a spus că acesta a fost transferat la serviciul penitenciar din regiunea Rostov, la granița cu Ucraina, și că a dispărut. Activiștii spun că acesta este un traseu administrativ tipic pentru un prizonier recrutat pentru a lupta în Ucraina; nu există alte motive plauzibile pentru un transfer la Rostov.

ADVERTISING

„Nimeni nu ne poate spune cum a fost eliberat, nimeni nu ne-a dat niciun răspuns, nicio explicație”, a spus Pehtelev.

Nu este clar dacă Kanius încă mai este pe front, dar se pare că este încă în viață, deoarece a postat actualizări regulate pe un cont de pe VKontakte, o rețea de socializare rusă. Contul său are sloganul: „Nu există alegerea corectă, există doar alegerea pe care o faci și consecințele acesteia”.

În iulie, Kanius a răspuns la un mesaj despre starea sa actuală. Mai târziu și-a blocat contul.

Ramificațiile complete ale deciziei de a-i permite lui Prigojin să construiască o armată privată formată şi din prizonieri au devenit clare atunci când și-a lansat revolta din iunie. Dar, pe lângă consecințele politice, experimentul lui Putin cu Prigojin va avea probabil un impact social semnificativ asupra Rusiei în anii următori.

Există deja numeroase rapoarte despre foști prizonieri care au supraviețuit perioadei lor de luptă alături de Wagner și s-au întors acasă pentru a face din nou fapte penale. Printre cei eliberați se numără mulți care au comis crime violente împotriva femeilor.

ADVERTISING

Autoritățile ruse au o istorie lungă de a nu lua în serios violența domestică sau amenințările cu violența împotriva femeilor. Acum, chiar și în acele cazuri în care infractorii au primit pedepse cu închisoarea, victimele și familiile lor trăiesc cu teama că infractorii se pot întoarce acasă mult mai devreme decât a decis justiţia.

Un alt caz este cel al lui Viaceslav Samoilov, dintr-un orășel din nordul Rusiei, care a ucis-o pe Olga Şliamina, în martie 2021, iar ulterior i-a dezmembrat și ascuns trupul. El a fost condamnat la nouă ani și șapte luni de închisoare în aprilie 2022, dar acum şi el se pare că este liber după ce a luptat timp de trei luni în Ucraina.

Mama lui Samoilov a declarat pentru 29.ru, un site de știri local din regiunea Arhangelsk din Rusia, că fiul ei a luptat și a fost rănit în Ucraina, iar acum a fost grațiat. Mama susţine că „el este curățit înaintea lui Dumnezeu”, prin participarea la luptele din Ucraina.

şi Vadim Tehov, care a ucis-o pe Regina Gagieva, în orașul Vladikavkaz, din sudul Rusiei, în 2019, trebuia să fie în închisoare până în 2035, dar a fost grațiat după ce a luptat în Ucraina și s-a întors la Vladikavkaz. „A fost trimis acolo, a servit timp de șase luni și, în conformitate cu legea, a fost eliberat devreme”, a confirmat șeful regiunii Osetia de Nord, Serghei Meniailo.

Mai există și cei care au fost închiși pentru viol sau alte fapte de violență, ale căror victime sunt încă în viață și sunt acum din nou în pericol.

„Am primit atât de multe mesaje de la oameni care sunt speriați (...) Ei știu că, dacă bărbații care i-au chinuit se întorc din acest război și încep să-i bată din nou sau chiar să-i omoare, poliția nu va face nimic, pentru că acum acești bărbați sunt văzuți ca eroi, în loc să fie consideraţi violatori sau ucigași”, a spus Alena Popova, o activistă rusă pentru drepturile femeilor.

„Ei revin la o situație în care acum vor stabili regulile jocului (...) cred că va fi un val de crime, violuri și violență domestică.”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇