Ziua 626 Explozii la Kiev. Tren deraiat și incendiu la fabrica de praf de pușcă, în Rusia. 8 miliarde de euro în bugetul Germaniei pentru Ucraina

<span style="color:#990000;">Ziua 626</span> Explozii la Kiev. Tren deraiat și incendiu la fabrica de praf de pușcă, în Rusia. 8 miliarde de euro în bugetul Germaniei pentru Ucraina

În ziua 626 de război, două explozii puternice au fost auzite în centrul Kievului de dimineaţă. Rusia a trimis o rachetă Iskander, care a fost doborâtă de un sistem de apărare aeriană Patriot. Din fericire, nu există victime.

De altfel, forțele ucrainene au neutralizat şi 19 dintre cele 31 de drone „kamikaze” Shahed lansate de Rusia peste noapte.

Peste graniţă, apărarea aeriană rusă a interceptat două drone deasupra regiunilor Moscova și Smolensk, iar un incendiu masiv a izbucnit azi-noapte la o fabrică de praf de pușcă din Kotovsk. În plus, un tren de marfă a deraiat.

O veste bună pentru Kiev vine de la FMI. Perspectivele economice ale Ucrainei pentru 2023 au depășit așteptările. Iar alta de la Berlin, unde guvernul Germaniei a convenit să dubleze bugetul pentru Ucraina în 2024, de la 4 la 8 miliarde de euro.

Iar un spion ucrainean a fost condamnat la 15 ani de închisoare, pentru că a ajutat forțele ruse să ajungă la Kiev în februarie 2022 și a colaborat cu FSB.

ADVERTISING

Evoluţia pe front

  • Două explozii puternice au fost auzite în centrul Kievului, sâmbătă dimineaţă, cu puţin timp înainte ca sirenele de raid aerian să sune în capitala ucraineană, care este vizată în mod regulat de rachete ruseşti. Forțele ruse au lansat o rachetă balistică asupra Kievului, dar aceasta a fost doborâtă de apărarea ucraineană în apropierea capitalei, a informat Serhii Popko, șeful Administrației Militare a orașului Kiev. Potrivit informațiilor preliminare, Rusia a folosit o rachetă Iskander. Din fericire, nu există victime.
  • Racheta Rusiei a fost doborâtă de un sistem de apărare aeriană Patriot, anunţă Forțele Aeriene ucrainene. Detalii AICI
  • Doborârea acestei rachete a produs pagube la 18 locuințe și o afacere din regiunea Kiev. Mai multe spații comerciale au fost, de asemenea, avariate, dar nu au existat lovituri la infrastructura critică. „Ferestrele, ușile, acoperișurile și fațadele au fost deteriorate în gospodării, din cauza unui val de explozii și a resturilor care au căzut”, se arată în raportul administrației militare a regiunii.
  • Forțele ucrainene au doborât 19 dintre cele 31 de drone „kamikaze” Shahed lansate de Rusia peste noapte. Rusia a vizat Ucraina şi cu cel puțin trei rachete: o rachetă aeriană dirijată Kh-31 lansată din Marea Neagră, o rachetă Onyx lansată din Crimeea ocupată și o rachetă S-300 lansată din regiunea Belgorod a Rusiei, potrivit raportului oficial de la Forțele Aeriene.
  • Morţi în Doneţk - Obuzele rusești au ucis doi civili la Toreţk, în regiunea Donețk: o femeie de 61 de ani și un bărbat de 65. Femeia mergea pe stradă, iar bărbatul se afla pe o bicicletă, a precizat procuratura regională.
  • Ucraina ia în considerare să atace infrastructura de petrol și gaze a Rusiei, ca represalii pentru loviturile împotriva sistemului său energetic din timpul iernii, a declarat ministrul Energiei, German Galușcenko. Atacurile rusești împotriva rețelei electrice sunt de așteptat să se intensifice pe măsură ce temperaturile scad și nevoia de încălzire interioară devine critică. „Ar fi doar corect. Când răspundem [atacului Rusiei], am răspunde prin aceeași abordare, atacând infrastructura lor energetică”, susţine ministrul.
  • La Harkov se construieşte o şcoală buncăr - Școala-buncăr din Korotici va găzdui aproximativ 500 de persoane simultan, ceea ce corespunde numărului de elevi și profesori din școala gimnazială locală. "Este, de fapt, o școală subterană unde copiii pot studia. În plus, în timpul alarmelor, acest adăpost va putea găzdui persoane de la o grădiniță învecinată, birouri și alte instituții", se arată într-un comunicat al administrației regionale. Adăpostul are generator, trei ieșiri şi mai multe camere sanitare.
  • Spion condamnat - Un ucrainean a fost condamnat la 15 ani de închisoare de către un tribunal din Sumî pentru că a ajutat forțele ruse să ajungă la Kiev și a colaborat cu FSB, a anunțat Serviciul de Securitate al Ucrainei. În primele zile ale invaziei din februarie 2022, bărbatul a ajutat vehiculele blindate rusești să creeze o rută prin regiunea Sumî, de la granița de nord cu Rusia, spre Kiev. El a condus coloana de vehicule cu mașina personală. Vehiculele au fost în cele din urmă distruse de forțele ucrainene, dar bărbatul s-a întors apoi la Sumî, unde a continuat să lucreze cu FSB.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Tren deraiat - Un tren care transporta marfă în regiunea Riazan din Rusia a deraiat sâmbătă dimineață din cauza „interferențelor neautorizate”, potrivit operatorului feroviar din Moscova MZHD. Oamenii legii din Rusia au declarat că 15 vagoane de tren au deraiat, în timp ce MZHD a raportat că sunt 19. Presa locală a scris că sâmbătă dimineață s-a auzit o explozie în apropiere, deși acest lucru nu a putut fi verificat independent.
  • Drone deasupra Moscovei - Apărarea aeriană rusă a interceptat două drone deasupra regiunilor Moscova și Smolensk, anunţă Ministerul rus al Apărării. Locuitorii din Kolomna, lângă Moscova, au auzit explozii azi-noapte. Presa locală scrie că exploziile au avut loc lângă KBM Engineering Design Bureau, o fabrică de stat, specializată în sisteme de rachete. Nu au fost raportate victime.
  • Incendiu la fabrica de praf de puşcă - În regiunea Tambov din Rusia, un incendiu masiv a izbucnit azi-noapte la o fabrică de praf de pușcă din Kotovsk. Focul a ars pe o suprafață de peste 300 mp. Presa rusă scrie că incendiul a fost stins după o oră și jumătate. Nu au fost raportate victime.
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Perspectivele economice ale Ucrainei pentru 2023 au depășit așteptările. FMI a majorat estimarea de creştere a PIB-ului la 4,5%, față de intervalul de 1-3% prevăzut în iulie. „Economia ucraineană continuă să dea dovadă de rezistență remarcabilă și semne suplimentare de stabilizare, deoarece evoluțiile economice recente indică o redresare economică mai puternică decât se aștepta în 2023”, a spus oficialul FMI Gavin Gray.
  • Aderare parţială la NATO - Fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen propune ca Ucraina să se alăture alianței militare, dar fără teritoriile ocupate de Rusia. Detalii AICI
  • 8 miliarde de euro în bugetul Germaniei - Guvernul de coaliție al Germaniei a convenit săptămâna aceasta să dubleze bugetul pentru Ucraina în 2024, transmite Bild, citând informații de la Ministerul german al Apărării. În timp ce 4 miliarde de euro a fost suma alocată inițial pentru ajutorul militar destinat Ucrainei în proiectul de buget 2024, guvernul a luat decizia de a crește suma la 8 miliarde de euro.
  • Un ofițer ucrainean a coordonat distrugerea Nord Stream - Roman Cervinski, colonel în Forțele de Operațiuni Speciale ale Ucrainei, a fost parte integrantă a operațiunii de sabotaj care a distrus gazoductul Nord Stream, susțin surse citate de cotidianul american Washington Post. Detalii AICI

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇