Zelenski îl înjură pe Putin la o televiziune americană. Ce ascunde ieșirea președintelui ucrainean?

Presa din SUA a publicat informația că diplomații occidentali au început tatonări la Kiev și la Moscova pentru declanșarea negocierilor de pace.

Deși e greu de acceptat de către ucraineni, contraofensiva a fost un eșec. Nu a produs efectul așteptat, înfrângerea Rusiei, și nu a eliberat teritoriile ocupate.

Nici Rusia nu și-a atins obiectivul pentru care a declanșat invazia. Nu a reușit să cucerească Ucraina, a înregistrat o serie de umilințe militare și a pierdut 300.000 de soldați.

Cel mai probabil, războiul va lua sfârșit atunci când unul dintre cele două regimuri politice se va prăbuși, cel ucrainean sau cel rusesc.
Zelenski îl înjură pe Putin la o televiziune americană. Ce ascunde ieșirea președintelui ucrainean?

Nu suntem gata să-i oferim libertatea noastră acestui „fucking terrorist Putin”, a spus Zelenski, în direct, într-un interviu realizat de postul american de televiziune NBC News.

Reacția președintelui ucrainean vine la o zi după ce importantul canal de știri a publicat o informație conform căreia oficiali americani și europeni au întâlniri pentru a creiona un plan de pace al Kievului cu Moscova.

Aceștia „au început să tatoneze guvernul ucrainean despre ce ar însemna eventuale negocieri cu Rusia pentru a pune capăt războiului, a anunțat un reprezentant al executivului american, familiarizat cu discuțiile care au loc în prezent”, scrie NBC News.

Zelenski nu are cum să confirme astfel de întâlniri, chiar dacă sunt în desfășurare, în timp ce sute de mii de soldați ucraineni luptă cu armele în mâini împotriva invadatorului.

Oricum am privi situația, contraofensiva a fost un eșec. Nu a produs efectul așteptat, înfrângerea Rusiei, și nu a eliberat teritoriile ocupate. 

Și asta nu din cauza modului cum au luptat ucrainenii, ci a lipsurilor în ce privește necesarul proiectilelor de artilerie, a cartușelor, dar și a aviației, care să poată susține o acțiune militară de o asemenea amploare.

ADVERTISING

Confruntarea militară, care ține de un an și nouă luni, a produs pagube importante ambelor tabere. 

Rusia nu a reușit să cucerească Ucraina, cum și-a propus, dar a avut succes în preluarea controlului total asupra Mării Azov. 

Pentru asta a distrus viețile a 300.000 de militari  - morți, dispăruți sau răniți - slăbindu-și forța armată pentru decenii, prăbușindu-și economia și influența politica din regiune.

Week in Pictures - Russia
MOSCOVA. S-a ales praful de legenda armatei ruse. Peste 300.000 de militari ai Kremlinului au murit în războiul din Ucraina. Aici, paradă de 9 Mai, în Piața Roșie - Foto: Hepta.ro

Nu va reuși fără ajutor occidental

Ucraina a făcut tot posibilul pentru a elibera cât mai mult din teritoriul ocupat de Rusia, dar a plecat la război cu mult entuziasm, însă fără o armată dotată și antrenată să facă față unei astfel de provocări.

În plus, nici SUA și nici Europa nu au fost pregătite pentru invazia lui Vladimir Putin. 

Statele occidentale au mizat pe o formulă de negociere până în ultima clipă, iar mulți lideri europeni n-au crezut că va fi război nici atunci când președintele american a ieșit public cu câteva zile înainte de atac, să anunțe că invazia e iminentă.

Iar după începerea conflictului, nimeni din NATO nu și-a imaginat că Ucraina va rezista atâta timp și va reuși, prin luptă, să se salveze ca țară, în ciuda pierderilor teritoriale importante.

Oricât de hotărât e Volodimir Zelenski să meargă până la capăt, chiar și el e conștient că fără ajutorul statelor occidentale nu va reuși.

Marea problemă e că livrările de armament către Ucraina s-au făcut cu dificultate chiar și atunci când exista solidaritate și toată lumea dorea să ajute. 

Între timp, robinetul cu bani și echipament din SUA s-a închis, cel puțin pentru o perioadă, iar Europa nu face față cererilor, având imense probleme de producție.

Americanii nu mai vor să dea bani pentru Ucraina

Conform unui sondaj publicat de Gallup la începutul lunii noiembrie, 41% dintre americani cred că țara lor face prea mult pentru a ajuta Ucraina. 

În luna august 2022, doar 24% dintre aceștia credeau că SUA depun un efort prea mare pentru a sprijini cauza Kievului.

U.S. President Joe Biden departs for Brunswick, Ma
WASHINGTON. Joe Biden e într-o situație politică dificilă. Nu se știe dacă va candida din nou pentru un al doilea mandat, iar ajutorul pentru Ucraina a fost amânat - Foto: Hepta.ro

Asistăm la o schimbare vizibilă de atitudine care are deja consecințe în ce privește transferul de bani și tehnologie către Ucraina și va dura cel puțin până în 2024, după alegerile prezidențiale.

Una dintre marile îngrijorări ale aliaților în legătură cu Ucraina, în ciuda problemelor legate de finanțare și înarmare, o reprezintă și pierderile de vieți din această țară.

Forțele Kievului au avut în primele luni de conflict un maximum de 500.000 de luptători, cu tot cu partea logistică.

Un calcul făcut în luna august a acestui an arăta că peste 120.000 de militari ucraineni au murit în război, o cifră uriașă, care arată că posibilitățile de recrutare ale guvernului sunt pe cale să se epuizeze, criza de soldați punând în pericol operațiunile militare în viitorul apropiat, dacă nu va fi găsită o soluție.

O situație periculoasă

Cu toate acestea, negociatorii occidentali care testează apele în aceste zile la Kiev și la Moscova nu au o soluție clară de pace. Ei speră doar să aducă ambele părți la masa negocierilor. 

Dar confruntarea dintre Putin și Zelenski nu s-a consumat, iar cel care va clipi primul poate pierde totul.

S-a ajuns în situația unui război de uzură în care ambele armate au inițiative punctuale, fără rezultate notabile. 

Russia Putin Strategic Deterrence Forces Training
KREMLIN. Vladimir Putin, în ciuda pierderilor militare și economice, își păstrează puterea și vizează să câștige, anul viitor, un nou mandat de președinte - Foto: Hepta.ro

Se apropie iarna, o perioadă în care operațiunile militare se vor reduce simțitor, iar pregătirea celor două armate anunță o situație de blocaj și în primăvară. 

Rusia va continua să-și întărească defensiva, iar Ucraina va încerca să pregătească o nouă ofensivă, dar nu există niciun indiciu că situația se va schimba esențial.

Conform desfășurărilor de forțe de până acum, există posibilitatea ca războiul să țină încă un an sau doi, cu alte sute de mii de vieți irosite.

Chiar dacă Vladimir Putin, după eșecul contraofensivei ucrainene, pare a avea o poziție mai avantajoasă, și el e într-o situație periculoasă.

Cine se prăbușește primul

L-ar salva doar un anunț al Kievului că încetează ostilitățile, dar ar fi un dezastru pentru ucraineni și e puțin probabil să se întâmple.

În opinia mea, războiul va lua sfârșit în momentul în care unul dintre cele două regimuri politice se va prăbuși, cel ucrainean sau cel rusesc.

Dacă în Ucraina, sentimentul anti-război va crește, iar din partea opiniei publice va apărea o presiune puternică pentru stoparea pierderilor de vieți, abia atunci guvernul de la Kiev va începe să caute soluții și să se gândească la compromisuri față de Rusia.

Military mobility of Ukrainian soldiers in the dir
DONEȚK. Un militar ucrainean lansează un proiectil de artilerie către liniile inamice. Peste 120.000 de soldați ai Kievului au murit de la începerea conflictului - Foto: Hepta.ro

Dacă la Moscova nu apare o mișcare a elitei politice anti-Putin, iar acesta continuă să reziste la putere și să-și păstreze controlul și autoritatea, e greu de presupus că Rusia se va retrage din teritoriile cucerite.

Într-o formă sau alta, democrațiile occidentale vor continua să ajute Ucraina atât economic, cât și militar. 

Liderii politici se vor adapta ciclurilor electorale și vor continua să transfere echipamente spre țara vecină și asta, în primul rând, pentru că afacerile cu arme au devenit profitabile, iar în al doilea rând pentru că la nivelul opiniei publice s-a creat, totuși, un puternic sentiment anti-Rusia care, chiar dacă scade în intensitate, nu va dispărea în totalitate.

Mai mult, cu orice nouă crimă făcută de Putin, acesta se va reactiva.

A pierdut Rusia războiul?

Deși se vorbește prea puțin despre acest lucru, într-un fel Rusia a pierdut deja războiul din Ucraina, indiferent de rezoluția finală: 

  • Nu mai are cum s-o cucerească în viitorul apropiat; 
  • A relansat cursa înarmărilor în SUA și Europa; 
  • Finlanda a intrat în NATO, Suedia o va face în curând;
  • Și-a distrus reputația de forță militară;
  • Și-a distrus economia;

Volodimir Zelenski, prin atacul verbal la adresa lui Putin, a arătat din nou că e hotărât să meargă până la capăt, motivându-și poporul să-l urmeze. Dar cât timp va mai reuși s-o facă?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇