Războiul din Ucraina a ajuns în Africa: Mercenari Wagner, eliminați de forțele speciale ucrainene în Sudan (Video)

Războiul din Ucraina a ajuns în Africa: Mercenari Wagner, eliminați de forțele speciale ucrainene în Sudan (Video)

Două înregistrări video prezintă o unitate a forțelor speciale ucrainene care avansează noaptea pe străzile unui oraș din Sudan și trage de la mică distanță într-o clădire cu un aruncător de grenade. Autoritățile ucrainene nu confirmă, dar nici nu infirmă acțiunea.

O operațiune de eliminare a Grupului Wagner și a membrilor serviciilor speciale ruse este în desfășurare în Sudan, potrivit unei surse din structurile de securitate și apărare ale Ucrainei, citate de Kyiv Post.

"Înregistrarea arată probabil acțiunea unor unități speciale din Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (HUR)", a spus sursa, refuzând să dea alte detalii.

Aceasta a adăugat că înregistrarea a fost făcută în ultimele două săptămâni, într-un oraș neprecizat din Sudan. Kyiv Post menționează că nu a putut verifica vreuna dintre înregistrări.

Kievul nu confirmă, dar indică ceva

Prima filmare, alb-negru, a fost realizată noaptea de o dronă cu obiectiv cu infraroșii. O mică unitate înconjoară o clădire, iar țintele aflate înăuntru sunt subliniate în materialul video, apoi un atacator trage cu un lansator portabil de grenade într-una dintre ferestre.

Ukrainian Special Forces target Wagner fighters in Sudan

Urmează mai multe explozii, iar camera comută filmarea din infraroșu în modul normal. Unii dintre cei aflați în clădire răspund cu foc, în timp ce alții încearcă să scape.

ADVERTISING

Al doilea material video a fost realizat în timpul zilei, dintr-o dronă care survolează zona de la o înălțime de 200-400 de metri.

Niciun militar ucrainean nu este vizibil, în schimb pe străzi pot fi văzuți mai mulți bărbați care par să fie țintele urmărite. Au loc mai multe explozii care par provocate de un lansator de grenade sau de un obuzier de calibru mediu, iar cele mai puternice lovituri afectează o clădire nu foarte înaltă de apartamente.

EXCLUSIVE: Wagner Fighters in Sudan Targeted By Ukraine’s Special Forces

O altă coloană de fum se înalță dintr-un bloc de șase etaje, dar sursa acestei explozii nu este clară. Unele deflagrații ating acoperișurile. Nu sunt vizibile victime.

Guvernul ucrainean nu a confirmat oficial deplasarea unor unități operative în Sudan sau desfășurarea unor operațiuni împotriva mercenarilor Wagner din această țară. Luna trecută, CNN a relatat că mai multe atacuri din dronă care i-au vizat pe rebelii sprijiniți de Wagner în apropierea capitalei Sudanului, Kartoum, sunt o caracteristică a forțelor speciale ale Kievului.

ADVERTISING

Contactat de site-ul ucrainean de știri RBC-Ukraine pentru a oferi lămuriri despre situația din Sudan, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Andriî Iusov, a răspuns: "Nu putem să confirmăm sau să infirmăm acest lucru."

Acesta a oferit, totuși, un indiciu indirect, adăugând: "Puteți să redați cuvintele generalului Budanov (Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații al Ucrainei - n.red.), că Ucraina îi va distruge pe criminalii ruși de război peste tot în lume, oriunde s-ar afla".

De ce acționează Ucraina în Sudan

Rusia a fost implicată direct, prin Grupul Wagner, în lovitura de stat din Sudan din 2019, sprijinind tabăra generalului Hemedti, organizația paramilitară numită Forțele de Susținere Rapidă (RSF), căreia i-a furnizat arme, îndeosebi rachete sol-aer.

O sursă importată din Sudan a declarat pentru CNN că aproximativ 90% din armele deținute de RSF provin de la Grupul Wagner, adăugând că furnizarea nu s-a oprit nici după moartea lui Evgheni Prigojin și a adjunctului său, Dmitro Utkin, într-un accident aviatic produs în Rusia.

ADVERTISING

În septembrie, Kirilo Budanov a comentat relatările CNN despre o posibilă implicare a forțelor speciale ucrainene în atacuri cu dronă în Sudan, fără a confirma sau nega informațiile, relatează Ukrainska Pravda. El a subliniat, totuși, că unitățile de mercenari din grupul Wagner au participat atât la organizarea loviturii de stat în Sudan, cât și la desfășurarea acesteia. "Aceștia sunt dușmanii noștri și vom lua acțune în orice parte a lumii", a subliniat Budanov.

În aceeași lună, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că a avut o întrevedere cu președintele Consiliului Suveran de Tranziție din Sudan, Abdel Fattah al-Burhan, pe aeroportul Shannon din Irlanda. "Am discutat despre provocările noastre comune de securitate, mai exact despre activitățile grupărilor armate ilegale finanțate de Rusia", a detaliat liderul de la Kiev într-o postare pe o rețea de socializare.

La sfârșitul lunii septembrie, un avion de transport de tip Iliuşin 76 (Il-76) aparţinând armatei din Mali, la bordul căruia se aflau mercenari din cadrul grupării paramilitare ruse Wagner, s-a prăbușit la Gao, în nordul țării. Aeronava de fabricaţie rusă aparţinea armatei din Mali. Cauza accidentului nu a fost anunțată.

Junta aflată la putere în Mali a dat alungată din ţară de Forţa antijihadistă franceză în 2022 şi Forţa ONU în 2023 şi s-a întors militar şi politic către Rusia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇