New York Times: Serviciile secrete americane suspectează un grup pro-ucrainean de atacurile asupra Nord Stream. Reacția Kievului și Moscovei

New York Times: Serviciile secrete americane suspectează un grup pro-ucrainean de atacurile asupra Nord Stream. Reacția Kievului și Moscovei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un grup pro-ucrainean ar fi comis atacurile asupra gazoductelor Nord Stream din septembrie 2022, arată rapoarte de analiză ale serviciilor secrete americane, citate de New York Times.

Noi informaţii obţinute de serviciile secrete şi evaluate de oficiali americani sugerează că un grup pro-ucrainean a comis atacul asupra gazoductelor Nord Stream, în septembrie 2022, acesta fiind un pas în plus în sensul determinării responsabilităţii unui act de sabotaj care a generat nedumerire pentru anchetatorii de pe ambele maluri ale Atlanticului.

ADVERTISING

Oficialii americani spun că nu există dovezi că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, sau colaboratori apropiaţi ai acestuia ar fi implicaţi în operaţiune sau că autorii atacurilor ar fi acţionat la ordinul Kievului.

UPDATE 1 Consilierul prezidenţial ucrainean Mihail Podoliak a declarat pentru Reuters că Kievul „nu a fost absolut deloc implicat” în atacurile asupra conductelor Nord Stream și nu are informații despre ceea ce s-a întâmplat.

UPDATE 2 Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski, susţine că informaţiile apărute în NYT "demonstrează doar că iniţiativa noastră privind lansarea unei investigaţii internaţionale sub auspiciile secretarului general al ONU este foarte oportună". Rusia intenţionează să iniţieze un vot în Consiliul de Securitate al ONU până la sfârşitul lunii martie privind proiectul său de rezoluţie în care să solicite ca secretarul general Antonio Guterres să instituie o astfel de anchetă.

ADVERTISING

Scandalul Nord Stream

Atacurile îndrăzneţe asupra gazoductelor care fac legătura între Rusia şi Europa Occidentală au alimentat speculaţiile referitoare la autori, planând suspiciuni asupra Moscovei, Kievului, Londrei şi Washingtonului. Acesta a rămas până acum unul dintre misterele nerezolvate ale războiului.

Ucraina şi aliaţii săi au fost consideraţi de unii oficiali ca având cel mai logic motiv de atacare a conductelor, în condiţiile în care se opuneau proiectului de mulţi ani şi îl considerau o ameninţare de securitate, deoarece permitea Rusiei să vândă mai uşor gaz în Europa.

ADVERTISING

Administraţia de la Kiev şi oficiali din cadrul serviciilor militare ucrainene au semnalat că nu au avut niciun rol în atacuri şi că nu ştiu cine le-a comis.

Oficiali americani au declarat că nu cunosc exact cine sunt autorii şi afilierea acestora, dar noile date colectate de serviciile secrete sugerează că erau adversari ai preşedintelui rus, Vladimir Putin. Nu există informaţii exacte despre cine sunt membrii grupului sau despre cine a ordonat şi a finanţat operaţiunea.

Oficialii americani au refuzat să dezvăluie natura informaţiilor, cum au fost obţinute sau detalii despre validitatea concluziilor. Au transmis că nu există concluzii clare, lăsând astfel deschisă posibilitatea ca atacurile să fi fost comise de un grup intermediar care are legături cu instituţii guvernamentale ucrainene sau cu serviciile secrete ucrainene.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇