Rusia îi acuză pe britanici de avariile de la Nord Stream UPDATE Replica ministerului Apărării din UK

Rusia îi acuză pe britanici de avariile de la Nord Stream <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Replica ministerului Apărării din UK

Ministerul rus al Apărării a transmis, sâmbătă, că exploziile care au avariat în septembrie gazoductele Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică au fost provocate de membri ai unei unităţi din Marina Militară britanică, transmite Reuters.

Ministerul nu a prezentat nicio dovadă în sprijinul acuzaţiilor împotriva Regatului Unit, dar a menționat că britanicii au participat la „planificarea, pregătirea şi implementarea atacului terorist”.

Într-un mesaj pe Twitter preluat de AFP, aceeaşi sursă a susţinut că atacul cu drone de sâmbătă dimineaţa de la Sevastopol împotriva marinei militare ruse a fost pregătit de personalul militar al celui de-al 73-lea centru ucrainean de operaţiuni maritime speciale şi efectuat de specialişti britanici cu baza la Oceakov, în regiunea ucraineană Mikolaiv.

ADVERTISING

Potrivit Moscovei, navele atacate participau la protecţia convoaielor de nave cu care se exportă cereale din Ucraina.

Marea Britanie: Această poveste inventată spune mai multe despre disputele din Guvernul rus decât despre Occident

În replică, Ministerul britanic al Apărării a denunțat ”informaţii false” ale Moscovei, relatează AFP.

”Cu scopul de a deturna atenţia de la gestionarea dezastruoasă a invaziei ilegale a Ucrainei, Ministerul rus al Apărării a recurs la difuzarea unor afirmaţii false de o amploare epică”, respinge într-un mesaj postat pe Twitter ministerul brtianic.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Această poveste inventată spune mai multe despre disputele din Guvernul rus decât despre Occident”, ironizează ministerul britanic.

La 26 septembrie, patru scurgeri vaste de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 au fost descoperite în largul Insulei daneze Bornholm - două în zona economică a Suediei şi două în cea a Danemarcei.

Inspecţii preliminare submarine au consolidat suspiciuni ale unui sabotaj, scurgerile fiind precedate de explozii.

Cele două conducte submarine, care asigură o legătură între Rusia şi Germania, s-au aflat, în urma Războiului rus din Ucraina, în centrul unor tensiuni geopolitice, amplificate după ce Moscova a decis să întrerupă livrările de gaze naturale către UE, ca presupuse represalii faţă de sancţiunile care i-au fost impuse de către Occident.

ADVERTISING

Gazoductele nu se aflau în funcţiune, dar conţineau gaze naturale la momentul la care au fost avariate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇